自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

慎用DELXXXROO網上外賣送餐平台
CASE已EMAIL消委會, 內文如下:
本人於自11月7日在上述戶戶送送餐網上平台成為付費會員, 並進行首次購買譚仔米線的送餐服務,
由於當時服務感滿意, 故於11月8,9日均再次於該平台交易. 唯8日所收到之食物進食後感不適肚痛及如廁,
就此本人跟戶戶送客服聯絡時均獲即時退款. 9日(即星期六)再次經該平台訂購譚仔米線, 因覺得比較安全,
但昨日所收到的顏色及味道均較淡不夠辣, 與本人第一次光顧及經常門巿慣性所吃之辣度截然不同. 故本人
有感訂單錯誤再次聯絡平台客服, 得到的答覆是叫本人親自聯絡該食肆私下處理, 而未肯退款. 雖則初步聯絡譚仔並得到店方理解而叫本人親身到門巿進食作補償, 唯本人覺得 1) 譚仔米線售賣的湯底均為以辣度不同之湯底為計算該次收費標準, 故若提供與客戶要求不同的辣度, 那何需客戶加錢購買; 2) 親身到門巿及經該平台進食之價錢不同, 後者價錢較高, 若本人能親身光顧門巿則不用經該平台訂購; 3) 本人因身體不適狀況未能於短時間前去該店進食.

現因上述原因及若日後再發生同類事故如: 明明叫是中辣, 但送來的卻是完全不同之清湯, 而獲客服辯駁為,因閣下口味難以處理...等更加令人難以接受的藉口而拒絕處理, 本人藉以此電郵希望能獲得貴署之介入, 並能討回退款.
後黎去佢FB睇, 都KEEP住有人投訴, 同樣都係去到消委會, 又話PANDA好D; 最狗係要收人月費黎去免運費, 但有事又拒絕處理, 唔知有乜資格收人會費. 而家等消委會回覆, 會費會藉即CUT取消左.

**因一路有人對我既目的產生疑問, 而重覆相同問題, 故各位在看下去及發表意見時請先看以下幾句:

1) DELI佢係一個SELL外送服務既平台, 尤如淘寶與淘寶開店既小商戶一樣, DELI係我直接比錢佢地, 就如你買保險出事時搵中間人一樣, 故DELI都應該係食物有問題發生時我覺得第一時間係應該搵佢地協助, 無論同食肆溝通/再送換貨/退款等, 而網站亦提供所有即時聯絡既方法如CHATBOX/HOTLINE/EMAIL, 並承諾於24小時內回覆.

2) 係港人兼食過譚仔都知佢係以多種湯底及辣度作招來, 亦加錢去增加辣度, 我加錢去要求我長年慣常食用既重慶中辣, 原本湯面應佈滿紅油味道濃辣, 但送來的是辣油只有數滴, 而味道亦似溝左水一樣. 故無論任何原因, 是譚仔/DELI, 是哪一方忙中有錯/心情不好/故意等等任何藉口, 我都係收到一碗貨不對辦既米線, 而上述已提及因我係經佢地網站下單去買佢地送递服務, 係食物到我手前都係係佢地雙方既手上, 我冇GPS去睇碗面有冇打開過個蓋, 我只係知道唔係我要既野. 其實我反而覺得抱有反對聲音借題發揮既人居心何在, 因為就算你地係任何食肆遇到送黎既野同你所叫既賣相味道完全不同/汚漕/黎錯/冇點過/有怪味, 我肯定你地都會出聲叫侍應/負責人換過/退款. 我而家只係經網店買而出問題, 追究又有何不可? 你地有幾多人會硬食?? 簡單D黎講, 只係收到錯貨貨不對辦, 要求換返/退款, 係咁多. 但有D講到好似天荒夜談, 匪而所思, 似乎係該類人"特別"咁大驚小怪借題發揮, 我只好講句他日你同你屋企人係全世界任何種類餐廳食肆, 你地食野都要多留意小心D, 其實係非常容易出現問題, 而你地記住要硬食, 千祈唔要求換貨退款, 因為你地自摑咀巴.

我只係一個正常消費者, 一百幾十碗粉現今香港地相信連乞兒都食得起. 我敢講若我玩退款諗住唔駛錢, 我一定揀佢平台同時有賣既成百蚊既炒飯/鋸扒, 然後同佢講有問題, 相信退款都唔會係難事. 一碗幾十蚊譚仔就話我有貪念實在有感被侮辱. 今晚我叫既PIZZA 自己一個食哂個普通批都過百, 當然比唔上咩鮑參翅肚, 但係實在唔需要為幾十蚊平民粉面比人質疑.

故希望閣位先係咁耳睇一次之前既回答去了解下, 若有再遇到相同質疑, 請恕本人不再重覆回答.

謝謝, 並祝各位係今日雙11網購愉快無礙!

怎麼你會聽一個心理唔平衡既人所說, 去對付一個已被佢騒擾欺凌十幾年, 束手無策既病人?? 將來有一日, 佢亦都可以同樣心狠手辣地對付並趕絕一個曾經係朋友既你. Good Luck!

伯爵府

我叫過Deliveroo 超過150次
CS係超好

wcpcelia    發表於 19-11-10 17:07

子爵府

007~sa 發表於 19-11-10 14:57
CS係超好

我都係叫過無限次,覺得佢超好,送貨大致準時、CS回覆超快。
就今日正正叫過,漏左2罐汽水,佢即時找人再送番黎之餘,再送埋(汽水價錢)credit 俾我。

珍珠宮

我叫過好多次,cs好好喎

子爵府

007~sa 發表於 19-11-10 14:57
CS係超好

係, 把口點好點好講唔好意思, 呢D係基本,
本身香港D客服都係偏差果邊.
但出事時唔肯負責, 咁就變左冇意思.
怎麼你會聽一個心理唔平衡既人所說, 去對付一個已被佢騒擾欺凌十幾年, 束手無策既病人?? 將來有一日, 佢亦都可以同樣心狠手辣地對付並趕絕一個曾經係朋友既你. Good Luck!

男爵府

Deliveroo次次有問題都好快退錢,有時遲左又會比現金卷下次扣錢,暫時都算滿意

子爵府

mamee 發表於 19-11-10 15:01

我都係叫過無限次,覺得佢超好,送貨大致準時、CS回覆超快。 ...

初初第一次佢都係咁, 即刻賠錢,
但到今次, 佢話, 因為上次係第一次, 所以先咁.
咁我話, 你做生意唔係做一次, 若日後有問題咁你地都唔處理,
咁佢凈係識講唔會賠, 唔好意思.

都係睇你幾時唔好彩姐, 不過有事唔負責就仲衰過大陸淘寶京東.

子爵府

好媽媽勳章

其實口味嘅嘢因人而已,如果唔好,其實都唔會再幫襯同一間食店,除非唔信邪,再試多次,再唔妥亦唔會再幫襯,如果因口味不似如期就要求退款,我會覺得不合理。但對我嚟講,漏單或時間太長我反而會打去CS度炸型

用戶要求終止服務

牛年勳章

我覺得係譚仔問題大d
未經許可,請勿轉載

子爵府

好媽媽勳章

大笨鐘 發表於 19-11-10 15:19
我覺得係譚仔問題大d

Agree

珍珠宮

我覺得係譚仔問題大d

同意。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

子爵府

sharonchung 發表於 19-11-10 15:18
其實口味嘅嘢因人而已,如果唔好,其實都唔會再幫襯同一間食店,除非唔信邪,再試多次,再唔妥亦唔會再幫襯 ...

我長期都係食重慶中辣, 門巿/第一次幫襯佢都冇出錯, 特辣果D食到咁過辛苦D, 十小辣果D唔夠辣一食就食得出,
連基本面層紅油都冇, 已經覺得唔對路, 點都好, 因為係經佢地, 佢地應該負返D責任.

男爵府

醒目開學勳章

食物有問題乜唔係關食肆事嗎?
點解關個外賣平台事?

子爵府

我覺得係譚仔問題大d

但我食左N年門巿都未試過, 過橋夠多料勒掛, 都冇話落得多水得滯沖淡,
連第一次經佢地送黎都冇咁既事,
姑勿論點都好, 因為我經佢地買, 所以佢地應該負返責.

岩岩睇到第二度既評語都係又再講, PANDA好好, 呢間用一次就似中伏.

子爵府

silvia_yu 發表於 19-11-10 15:29
食物有問題乜唔係關食肆事嗎?
點解關個外賣平台事?

因為經佢地落單, 價錢都唔同,
買乜都係有乜事梗係追討收錢果個.

去豐擇買野有問題, 冇理由追究百老匯

大宅

回覆樓主:

近排Cs差左,我以前叫開無事,今次cs差又串,以後少叫,轉用熊貓。

伯爵府

踩玻璃朋友 發表於 19-11-10 15:34

價錢係餐廳定的

大宅

踩玻璃朋友 發表於 19-11-10 15:34

你個比喻錯左
豐澤同百老匯都係提供一個買嘢平台,
比你買唔同牌子既野。

應該係去豐澤買iPhone ,
有事都係去返揾蘋果

Btw, 完全唔覺譚仔好食

子爵府

kaobebe 發表於 19-11-10 15:43
近排Cs差左,我以前叫開無事,今次cs差又串,以後少叫,轉用熊貓。

差評如潮, 係人都走啦. PANDA送大家樂, 上到黎我話比TIPS, 佢有笑容好唔好意思咁, 耍手講唔駛勒.
頭先人地都話DELI 用一次就中伏

子爵府

007~sa 發表於 19-11-10 15:43
價錢係餐廳定的

總之門巿同經佢地買, 佢地係貴D

首頁
12345...8

尾頁

跳至