自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

搬左入黎一年到...
成日嘈交...有幾次嘈到唔知邊家報左警
因為開左窗,聲浪係大到我見到我樓上樓下會伸個頭出黎睇咩事....
每次結尾都係要個男人大力關門離開間屋先會結束
佢地仲要有個剛剛識行既bb..
人前人後都幾平常...兩公婆都好似好斯文...但聽到佢地兩個鬧大家鬧到嗰種力竭聲嘶....
突然間好感慨...唔知佢地一齊幾耐,結婚幾耐...夫妻間有磨擦係好平常...呢個世界都好多人係因為有小朋友而選擇一齊落去....希望佢地可以搵到個平衡點...好好相處落去啦...
*佢地影響唔到我...我同老公都有冷戰既時候..其實嗰段時間大家係痛苦既..

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我家附近都有人成日嘈交,由其過左10點特別應聲,我會關窗,始終一家唔知一家事。

男爵府

我講下我同我老公...
我地唔會咁嘈交...通常冷戰...
一齊咁耐...大家都好忙....而都係因為佢太忙....我有空閑會去做兼職...正職係湊小朋友....
都8年啦....佢既工作太忙...開初都睇得開....依家有埋小朋友....就有種假單親既感覺....其實我地大家都好愛對方,好體諒對方.....但好多野我都要靠自己...因為佢忙....其實我都係死撐...不過佢又唔係做啲咩..真係返工...我冇可能因為咁嬲佢或者表達不滿...咁樣只會比壓力佢....之前都還好...依家疫情同小朋友係屋企你眼望我眼...佢返黎兩三個鐘又話訓覺啦...種感覺好似jm所講(假單親)...
唔知自己講緊咩..不過想呻下..朋友實話...佢都係返工姐,我明,但我..唔識講

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

壞蛋獎門人 發表於 20-4-19 11:54
我講下我同我老公...
我地唔會咁嘈交...通常冷戰...
一齊咁耐...大家都好忙....而都係因為佢太忙....我有空 ...

你好似講緊我的故事

伯爵府

回覆樓主:

香港人生活壓力大,造成好多雞肋婚姻

男爵府

0q.cathy 發表於 20-4-19 11:54
我家附近都有人成日嘈交,由其過左10點特別應聲,我會關窗,始終一家唔知一家事。
...

我明呀,有磨擦好平常

男爵府

qq媽媽咪 發表於 20-4-19 11:56
你好似講緊我的故事

根本搵唔到朋友傾......個個覺得..你搵朋友囉..你搵節目囉...但我冇四大長老幫...我啲節目要加埋個幼稚園小朋友...更加唔想出...

侯爵府

我隔離有個大叔一家搬黎半年,大叔日日大鬧老婆,有時在走廊鬧,嚇到我成個跳起,但佢對住其他人又成日扮nice, 有次問我仔是否某校,幾驚佢話係校友,好在唔係。

男爵府

回覆樓主:

咁佢哋嘈交內容係乜嘢? 為錢? 定為小朋友?

男爵府

maisy-lee 發表於 20-4-19 12:02
香港人生活壓力大,造成好多雞肋婚姻

真係好大壓力....香港好多人返工時間長,常OT,工資低,你話唔相愛又唔係...但生活中太多壓力...最終嗰啲事...唔係大問題...但最終會變大問題...

男爵府

海之風 發表於 20-4-19 12:08
我隔離有個大叔一家搬黎半年,大叔日日大鬧老婆,有時在走廊鬧,嚇到我成個跳起,但佢對住其他人又成日扮ni ...

我呢一層都好多事...定其實好多屋企都係咁?我再隔離屋情況同你隔離屋都幾似,雖然唔係經常大鬧,但啲說話都幾難聽...中港婚姻...兩個年齡相若...個男人成日鬧個女人蠢...係咁蠢..當初你又娶?好痴線

侯爵府

不過嘈交果D好大機會是維持婚姻關係直倒老死,( 身邊好多例子係咁,例如我父母)而 冷戰嗰啲通常係雙方已經心淡,好容易就會離婚收場。

小詠    發表於 20-4-20 15:59

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

壞蛋獎門人 發表於 20-4-19 12:07
根本搵唔到朋友傾......個個覺得..你搵朋友囉..你搵節目囉...但我冇四大長老幫...我啲節 ...

好彩我小朋友已中學,我會夜晚約朋友出去食飯放鬆下,你加油

男爵府

staywithli 發表於 20-4-19 12:08
咁佢哋嘈交內容係乜嘢? 為錢? 定為小朋友?

多數聽唔清楚,太大聲...又隔左一道牆,有一次好無聊細心聽..大約係女方唔滿意男方父母經常上黎....但鬧鬧下就搵番唔關事,以前既野黎講咁...冇聽落去...我做番自己野之後

男爵府

海之風 發表於 20-4-19 12:12
不過嘈交果D好大機會是維持婚姻關係直倒老到,( 身邊好多例子係咁,例如我父母)而 冷戰嗰啲通常係雙方已經 ...

你咁講都岩,可以話係折磨,但其實攞哂啲問題出黎嘈,比冷戰更好,收埋係心...個結只會越黎越大

侯爵府

壞蛋獎門人 發表於 20-4-19 12:11
我呢一層都好多事...定其實好多屋企都係咁?我再隔離屋情況同你隔離屋都幾似,雖然唔係經常大鬧,但啲說話 ...
我隔離大叔就係成日爆佢老婆蠢囉 ,佢老婆都係嗰阿嬋嚟, 唔似中港婚姻。

珊瑚宮

海之風 發表於 20-4-19 12:12
不過嘈交果D好大機會是維持婚姻關係直倒老到,( 身邊好多例子係咁,例如我父母)而 冷戰嗰啲通常係雙方已經 ...

唔開心時我會諗起李克勤首歌,紙牌屋,心情會好d

藍天竹    發表於 20-4-19 13:44

男爵府

qq媽媽咪 發表於 20-4-19 12:13
好彩我小朋友已中學,我會夜晚約朋友出去食飯放鬆下,你加油

咁就好啦....你都要加油....其實我有時諗,一世人就係咁過...就係咁平淡...其實都幾好呀,我同佢可以相處...但太長時間磨擦一定會仲多....

男爵府

海之風 發表於 20-4-19 12:14
我隔離大叔就係成日爆佢老婆蠢囉 ,佢老婆都係嗰阿嬋嚟, 唔似中港婚姻。
...

但你隔離屋個阿嬋係咪都係冇返工?

男爵府

qq媽媽咪 發表於 20-4-19 12:16
唔開心時我會諗起李克勤首歌,紙牌屋,心情會好d

等我又聽下先

首頁

尾頁

跳至