自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB防敏心得分享勳章

原來Walch隻挫手液係唔夠70%酒精,殺唔到冠狀病毒……

複式洋房

BB防敏心得分享勳章

sam22 發表於 20-5-15 08:04

之前買唔到滴露,買Walch果隻消毒液,伏了,好鬼臭

大宅

BB防敏心得分享勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sam22 發表於 20-5-15 08:06
之前買唔到滴露,買Walch果隻消毒液,伏了,好鬼臭

你講開Walch, 我買過佢洗手液放洗手間用,用咁耐隻手就痕咁耐,轉左其他牌子又冇事喎,我懷疑隻野有好多化學成份致敏

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

有幾多?唔係60-80%可以?

珍珠宮

其實75%係最好,但只要超過60%酒精成份都可以破壞covid-19外層嘅蛋白質
當然用鹼液洗手更理想

https://www.cdc.gov/handwashing/show-me-the-science-hand-sanitizer.html

wcpcelia    發表於 20-5-17 21:03

複式洋房

BB防敏心得分享勳章

cindy618 發表於 20-5-15 08:41
有幾多?唔係60-80%可以?

walch only have under 70% alcohol

複式洋房

BB防敏心得分享勳章

sam22 發表於 20-5-15 08:55
walch only have under 70% alcohol

香港衛生防護中心建議用70-80%酒精濃度既挫手液或消毒濕纸巾先有效殺滅冠壯病毒

所以,我唔會再買Walch

用戶要求終止服務

牛年勳章

洗手液可以去油就夠用,因為足以破壞 COVID-19 嘅面層。我自己皮膚好容易敏感,用咗成支都無唔妥。
未經許可,請勿轉載

複式洋房

BB防敏心得分享勳章

大笨鐘 發表於 20-5-15 09:07
洗手液可以去油就夠用,因為足以破壞 COVID-19 嘅面層。我自己皮膚好容易敏感,用咗成支都無唔妥。
...

係呀,諗住普通洗下手用,已經唔諗住殺菌点知咁鬼痕,之後用過獅王、滴露又冇痕喎……試過特价又轉返用walch, 又痕返

大宅

sam22 發表於 20-5-15 10:01
係呀,諗住普通洗下手用,已經唔諗住殺菌点知咁鬼痕,之後用過獅王、滴露又冇痕喎……試過特价又轉返用wal ...

你又係痕……

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

但之前消委會報告WALCH消毒洗手液有效過滴露....

男爵府

廷廷媽 發表於 20-5-15 10:11
但之前消委會報告WALCH消毒洗手液有效過滴露....

真的?真係無想過

男爵府

Chloe2 發表於 20-5-15 10:04
你又係痕……

我都係用佢既泡泡洗手液攪到我手甩皮,轉返用第二隻即冇事!

象牙宮

Chloe2 發表於 20-5-15 08:20
你講開Walch, 我買過佢洗手液放洗手間用,用咁耐隻手就痕咁耐,轉左其他牌子又冇事喎,我懷疑隻野有好多化 ...
記得消委會講過有問題
https://hk.ulifestyle.com.hk/topic/detail/208170/%E6%B6%88%E5%A7%94%E6%9C%83-3%E6%AC%BE%E6%B4%97%E6%89%8B%E6%B6%B2%E8%87%B4%E6%95%8F%E9%98%B2%E8%85%90%E5%8A%91%E8%B6%85%E6%A8%99%E5%9A%B4%E9%87%8D%E6%88%96%E8%87%B4%E7%9A%AE%E8%86%9A%E7%97%85-8%E6%AC%BE%E9%80%9A%E9%81%8E%E8%87%B4%E6%95%8F%E6%AE%BA%E8%8F%8C%E6%B8%AC%E8%A9%A6%E5%90%8D%E5%96%AE

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

消委會引用美國食品及藥物管理局和世界衞生組織指引,指出濃度在60-80%的酒精溶液最有效殺菌,濃度太高會適得其反。

用戶要求終止服務

牛年勳章

sam22 發表於 20-5-15 10:01
係呀,諗住普通洗下手用,已經唔諗住殺菌点知咁鬼痕,之後用過獅王、滴露又冇痕喎……試過特价又轉返用wal ...

可能唔啱你,洗手液有咁多選擇,買過支啱心水嘅~
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

依個牌子麻麻地

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

疫情期間好幾品牌都無貨,只係買到佢,不過我又覺得無問題喎,可能老媽一向都係用佢嘅洗手液啦。。

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

bubu2910 發表於 20-5-15 10:19
我都係用佢既泡泡洗手液攪到我手甩皮,轉返用第二隻即冇事!

威露士防腐劑超標架!
我疫情初期都買左,
仲諗住佢大牌子可靠添

大宅

mercurycc 發表於 20-5-15 10:20
記得消委會講過有問題
https://hk.ulifestyle.com.hk/topic/detail/208170/%E6%B6%88%E5%A7%94%E6%9C%83-3% ...

防腐劑超標 ,唔怪得洗完隻手咁痕啦……

首頁

尾頁

跳至