3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小朋友係細B,啱啱K2 ,功課主要都係寫下字咁,但係佢未識得寫晒A至Z,不過升咗班之後程度跳得好快,好快要寫生字,每次佢寫得唔好,或者做功課做得唔好,我就會好易失控,我都唔想自己咁樣,但係因為好驚佢追唔想,唔想因為教學問題傷感情

我知應該要調整自己心態,但真係好難控制,同埋佢成日都好易分心,想請教下大家嘅教學心得,有冇方法可以寫字好啲,或者做功課唔好咁傷和氣,同埋點樣可以令佢專心啲?謝謝

男爵府

empressbo 發表於 20-8-11 18:51
小朋友係細B,啱啱K2 ,功課主要都係寫下字咁,但係佢未識得寫晒A至Z,不過升咗班之後程度跳得好快,好快要 ...

其實冇架,都係要自己慢慢教同佢寫,佢係學校唔識寫,其實啲老師都幫唔到幾多,來去都係講,佢寫唔到,叫你返屋企教
果時我女都係咁,自己努力啲教佢,其實佢識嘅,但你要肯比時間佢囉,問心,學校咁多小朋友,老師付出比自己小朋友嘅時間會有幾多丫……因為唔想自己個女比人落后,所以自己花啲時間同佢練囉,但又唔好嚇怕佢……的確係難架,但無辦法,係必經佳段……

伯爵府

Xmas吸收勳章

小朋友係細B,啱啱K2 ,功課主要都係寫下字咁,但係佢未識得寫晒A至Z,不過升咗班之後程度跳得好快,好快要 ...

我小朋友新學年都係升K2, 依家暑假學校冇功課俾佢哋做喎,你日日俾功課佢做?我好懶冇俾任何嘢佢學

複式洋房

HAPPYBOBB 發表於 20-8-13 14:02
我小朋友新學年都係升K2, 依家暑假學校冇功課俾佢哋做喎,你日日俾功課佢做?我好懶冇俾任何嘢佢學 ...

已經開咗學

複式洋房

sumpo 發表於 20-8-11 23:48
其實冇架,都係要自己慢慢教同佢寫,佢係學校唔識寫,其實啲老師都幫唔到幾多,來去都係講,佢寫唔到,叫 ...

多謝你,呢排我收返少少脾氣,效果好似反而好咗,我會再努力

伯爵府

Xmas吸收勳章

empressbo 發表於 20-8-13 14:15
已經開咗學

你唔係住香港?

複式洋房

HAPPYBOBB 發表於 20-8-13 14:18
你唔係住香港?

我住香港啊,有啲幼稚園係會八月中就開學(emoji)

伯爵府

Xmas吸收勳章

empressbo 發表於 20-8-13 16:18
我住香港啊,有啲幼稚園係會八月中就開學(emoji)

Oh... 咁你哋係唔係zoom上堂呀?

複式洋房

HAPPYBOBB 發表於 20-8-13 16:29
Oh... 咁你哋係唔係zoom上堂呀?

係呀,好慘,自己覺真係好傷感情

伯爵府

Xmas吸收勳章

empressbo 發表於 20-8-13 17:00
係呀,好慘,自己覺真係好傷感情

我都覺日日夜夜對住,一d喘氣嘅空間都冇. 有屋企人喺度,佢哋用zoom上堂一定唔專心,我行開一陣又跟住我行開到時開學用zoom 上堂,而我又要返工,都唔知點安排

複式洋房

HAPPYBOBB 發表於 20-8-13 17:10
我都覺日日夜夜對住,一d喘氣嘅空間都冇. 有屋企人喺度,佢哋用zoom上堂一定唔專心,我行開一陣 ...

完全一樣一係就攞住件玩具上堂,一係就不停打喊露,總之就係唔專心,我見班上其實好多小朋友都係咁,始終同真係上堂好唔同,但係家長就真係辛苦

禁止訪問

男爵府

寫得唔好既意思係唔靚 定筆順做唔到?
我小朋友係超細B
油顏色出晒界 ,寫字大大細細
小肌的確相比大B係差好遠
但慢慢會追到

到依家寫字都係唔靚唔整齊
但知佢識寫就得

複式洋房

eeyoreb 發表於 20-8-14 00:36
寫得唔好既意思係唔靚 定筆順做唔到?
我小朋友係超細B
油顏色出晒界 ,寫字大大細細

我仔都係超細, 12月,有啲字係做唔到,例如A佢要花好多氣力先寫到好似樣,其他字母又冇咁嘅情況,我都同意可能係小肌肉未準備好,所以某啲字寫唔好,佢顏色都係出晒界嘅,不過我諗係因為佢冇耐性同埋唔專心有時叫佢慢慢又反而好啲,不過畫野呀油顏色方面都係好抽象

侯爵府

2024年龍年勳章

我仔都係K2, 今日開學, 上禮拜教寫字母"Z"教到發脾氣, 好後悔

複式洋房

小菜豆 發表於 20-8-14 09:49
我仔都係K2, 今日開學, 上禮拜教寫字母"Z"教到發脾氣, 好後悔

我明白呀,鬧完就嬲自己,但一做功課就好易爆,咁細個都咁,唔知大個點算

侯爵府

2024年龍年勳章

empressbo 發表於 20-8-14 09:59
我明白呀,鬧完就嬲自己,但一做功課就好易爆,咁細個都咁,唔知大個點算
...
唯有安慰自己, 其實佢地識寫, 只係冇心機

大宅

empressbo 發表於 20-8-14 09:59
...

佢無返學一排實會有影響,大人小朋友都唔使迫到自己咁緊,放鬆吧

男爵府

樓主小孩係細B,應該三歲多,其實手肌都未成熟,要執筆寫字係好困難,不如玩多D訓練手肌的活動,如:泥膠、分紅綠豆等,可能對執筆有幫助。

大宅

我仔左手寫字 我都唔知點教佢 呢個暑假教佢寫字 有睇到慢慢進步 開始拳頭筆 慢慢到用正確姿勢抓筆 但係可能真係未ready好 所以都唔係次次好理想 開始我都好煩躁 發佢脾氣 但係見佢一邊抹眼淚一邊無所適從咁 又覺得佢好慘 最終放慢心態 佢可能未準備好 強硬逼佢 反而會傷到手 又搞到佢厭惡寫字 其實佢有進步的 後面就多d鼓勵咯 反而佢自己會好有興趣得閒就寫幾個字俾我睇

首頁

尾頁

跳至