自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

阿囝讀緊band 2A 的中學,但剛收到學校分派中四選科結果,入唔到有興趣的理科科目, Block 1分咗Visual Art, Block 2 BAFs, 小朋友根本冇興趣, 上大學也選不到Eng或Mechanics, 勉強讀落崖時間落去無意思吧 !

轉校? 請問有經驗家長可知那裡學校有學位轉校?
心亂成一團, 無方向, 請幫幫手出出實在主意給我們, 吾該各位....

水晶宮

數學底子要好先讀到上去,轉校又俾你入到理科班嘅,會唔會跌band?了解咗未?離開自己熟悉嘅環境,各方面都係挑戰
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

本身排名好後? 依家先轉校有D遲... 學校都準備暑假了... 不過都可以去試一試... 我有朋友個仔, 都係由學校同佢地揀科... 比佢讀中, 西史.... 最後炒晒..

男爵府

明天逐間直資打去問

la_source    發表於 21-7-19 10:55

公爵府

回覆 bmuimami 的帖子

謝謝提點, 這些當然有考慮和明白到的....

子爵府

lojo11 發表於 21-7-18 14:02
本身排名好後? 依家先轉校有D遲... 學校都準備暑假了... 不過都可以去試一試... 我有朋友個仔, 都係由學校 ...

唔係自己揀?學校同佢哋揀?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

jasprincess 發表於 21-7-18 14:18
唔係自己揀?學校同佢哋揀?
因為排名後... 佢揀嘅科已經full晒... 咪比個兩科仲有位嘅佢讀囉... 所以中三真係要努力...

子爵府

kylie10 發表於 21-7-18 13:57
阿囝讀緊band 2A 的中學,但剛收到學校分派中四選科結果,入唔到有興趣的理科科目, Block 1分咗Visual Art, B ...

中英數常VA同BAFS仲有讀乜科?

你中意個仔讀理科定佢想讀理科?

水晶宮

阿囝讀緊band 2A 的中學,但剛收到學校分派中四選科結果,入唔到有興趣的理科科目, Block 1分咗Visual Art, B ...

試吓叩門,如成功問可否入心儀科,得就轉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

得2x,比咗 VA 同 BAFS ?唔係嘛
仲有冇派其他?正常冇興趣唔會派晒2科,除非成績真係好差。如果真係得呢兩科又全無興趣,唯一只能轉校,向下轉或者直資,間間都去試下啦!

大宅

回覆樓主:

唯有試下轉校。
今日搜集一下想試嘅學校資料,
明天打電話去問下仲有冇插班位。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 21-7-18 14:27
得2x,比咗 VA 同 BAFS ?唔係嘛
仲有冇派其他?正常冇興趣唔會派晒2科,除非成績真係好差。如果 ...

真係好狠!呢兩科…
試努力轉校啦,今年轉唔切試出年repeat中四,希望讀到心儀科目
不過亦要考慮學生底子,想修理科,數學不能太差

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Charlotte_mom 發表於 21-7-18 14:39

真係好狠!呢兩科…

BAFS 都算,點會質科 VA 比人㗎
唔係個個有能力讀到 VA

公爵府

回覆 werty 的帖子

還有.... Economic, 我們選M2;
阿囝都中學人仔了, 他自己選, 自己付責, 我們父母吾迫啦, 無必要, 最緊要他開心

子爵府

有無修m1/2?如果有,試吓叫學校俾佢其中一科轉ict (一向少學生修,可能有機會轉到)
之後jupas 用 ict + m1/2 報工程系,我女當年係用呢兩科入科大工程

公爵府

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我問囝你VA 好高作分嗎?

abirdma    發表於 21-7-19 10:56
洋蔥頭媽咪    發表於 21-7-18 17:18

公爵府

回覆 PCY2019 的帖子

就是在此求救, 睇睇大家有否實際資料給我們, Thx

公爵府

我女都2A
佢的同學考好差 中下 都可以入到佢選的理科喎 得包尾20個到先揀唔到
如果差得咁緊要 俾佢重讀會唔會好d

水晶宮

kylie10 發表於 21-7-18 14:48
回覆 werty 的帖子

D科佢自己揀的?佢事前無同你地商量?

咁轉校都未必解決到問題

男爵府

好媽媽勳章

sharon_pig 發表於 21-7-18 14:58
我女都2A
佢的同學考好差 中下 都可以入到佢選的理科喎 得包尾20個到先揀唔到
如果差得咁緊要 俾佢重讀會 ...

我細路都系2B-C既學校,佢成續差,入到理科,但入到競然系無人簡理科讀,真系好好笑…
然後老師笑我地咁差都簡理科…

首頁
12345...9

尾頁

跳至