自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

公爵府

早前同義工家長gathering, 差唔多9 成會移民,去澳洲、加拿大,最多當然去英國。佢地的另一半做醫護、會計師、老師同公務員。

佢地話賣樓、賣車好順利, 好期待明年去外國過新生活。仲諷刺留下的家長有得走, 點解唔走?

我相信每人都有自己的需要和考慮,有新生活,別人會替你高興,但何必要咄咄逼人呢?

不喜勿插, 無意得罪任何人

男爵府

其實我覺得走嗰班人先至係傻,去到又搵唔到食,又要俾人歧視。
係睇唔通形勢班人先至會咁。
但係走咗最好就唔好再返嚟

wcpcelia    發表於 21-9-13 11:55
SiuBBee    發表於 21-9-9 15:20

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

mypineapple 發表於 21-9-9 12:22
早前同義工家長gathering, 差唔多9 成會移民,去澳洲、加拿大,最多當然去英國。佢地的另一半做醫護、會計 ...
你走左入.......黃團體度

SiuBBee    發表於 21-9-9 15:21

公爵府

牛年勳章

早前同義工家長gathering, 差唔多9 成會移民,去澳洲、加拿大,最多當然去英國。佢地的另一半做醫護、會計 ...

叫佢哋千祈唔好回流 !

kckammy    發表於 21-9-9 14:06

男爵府

叫佢哋千祈莫吃回頭草,幾驚佢哋走番轉頭

水晶宮

2024勳章

人生流流長,睇邊個笑到最後囉

la_source    發表於 21-9-9 15:43
ic34    發表於 21-9-9 13:46

水晶宮

我身邊朋友冇乜人移民,我班朋友好多係專業人士。

其實移唔移好個人,祝福佢哋有好嘅生活,最重要係唔好返嚟,記住同佢哋加油,仲要用艷羨嘅眼光祝福佢哋,等佢哋好自豪咁走!

象牙宮

回覆樓主:

賣樓賣車緊係唔難啦,倒轉買就難
想過咪過囉…好難講好定唔好,識人果邊讀完書做左幾年野,入埋藉都要返香港搵錢,又識人係外國安居樂業!我唔少親戚朋友好耐之前已經移民

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

明年?做咩今年唔走?
放下自在

伯爵府

其實英國有咩好?天氣凍,冬天三四点天黑,經常大風大雨,好少見陽光,又有歧視,治安又差,強姦打劫謀殺經常有。如果啲黑暴去到暴動破壞,英國警察一樣放催淚彈,會拉人,有咩地方好過香港?

子爵府

我地無水晶球呀。父輩都估唔到鄉間親友依家咁富貴, 退休生活比香港果班優越好多好多...

水晶宮

有得走都唔走,就係等緊呢班人快啲走曬,咁個香港就安樂曬啦

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實咁心急移民嗰班係唔係多數思想都係偏黃? 我親戚朋友 都係偏藍嘅 (其中都有專業人士 )暫時未聽到有人話要移民。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

叫佢地一路好走,千萬唔好回頭呀
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

有樣野我唔明,點解佢地可以一早走唔走,要等到下年先走?

水晶宮

我身邊都有人移民呀!祝福佢哋,唔鍾意香港有機會離開係好事。大家互相尊重啦

章太郎    發表於 21-9-10 08:55
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

侯爵府

回覆樓主:

簡單直接回:自己覺得香港比很多國家好及適合自己,所以無意走。各人喜好唔同,你喜歡的你喜愛,不代表其他人一樣。正如你覺得你老公是世上最好最適合你自己的伴侶,你選擇嫁俾佢,他亦選擇娶你。但我對你老公無feel, 大家唔可能一齊。同一道理

子爵府

我老爺奶奶有時会講,話現在耍內地親友接濟港友,每逢他倆老上內地拜山,內地親友們厚待招呼,又食又拎包住包玩,非常好景,他倆告诉我們不用留衣服給內地親友,因為他們確實吃好住好食好,淨係間屋又大又靚到無朋友。
當然,我信內地有繁榮亦有窮的一面,好視乎地區,但整体上,內地生活比以前確係改善先進富裕了不少,呢点不能否認的,都係他們多年沉着努力打拼再配合天時地理策略管理胆量的成果。

大宅

docomo 發表於 21-9-9 12:50
其實咁心急移民嗰班係唔係多數思想都係偏黃? 我親戚朋友 都係偏藍嘅 (其中都有專業人士 )暫時未聽到有人 ...

我有朋友藍,會出年開學前走,留多一年係因為想香港賺多一年錢,趕住走係因為想個女讀大學前入到籍。
不過我身邊親朋戚友會移民既確實係偏黃既多,可能係7,3比例。

珍珠宮

九成咁多?

首頁
12345...18

尾頁

跳至