自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

一發現已經4期,佢唔肯做手術,只做化療同中醫調理,是否已經冇得救?等死?

我唔敢問太多,怕影響到佢情緒

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

靜靜地陪伴!

公爵府

唔好聽到第四期就嚇怕咗,一樣有得醫,應該做手術就做手術,如果連自己都放棄就真係等死

洋房

回覆樓主:

我有朋友都係四期,但佢又做化療又電療又手術,宜家已經慢慢恢復返,仲黎M添,我朋友今年31歲,心態好重要!

男爵府

shop_baby 發表於 23-4-7 14:11
一發現已經4期,佢唔肯做手術,只做化療同中醫調理,是否已經冇得救?等死?

睇中醫係幫到吓的,我親戚都係乳4,一直有睇开中醫,keep得都幾好的,身體机能和面色都好似好番晒咁,但最惨係疫情,睇开個中醫返左大陸,封左關返不到香港,親戚之後断左無中药幫助下,最後恶化走左了

公爵府

alau2021 發表於 23-4-7 14:19
唔好聽到第四期就嚇怕咗,一樣有得醫,應該做手術就做手術,如果連自己都放棄就真係等死

...

佢前夫,姐夫,(全部都係40歲左右)就癌症做完手術後都死左,佢就唔想做手術,佢癌細胞轉移左去眼,對眼開始睇唔清楚,佢同我講而家想做手術都做唔到,聽到我都覺得好難過
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

公爵府

shop_baby 發表於 23-4-7 14:25
佢前夫,姐夫,(全部都係40歲左右)就癌症做完手術後都死左,佢就唔想做手術,佢癌細胞轉移左去眼,對眼 ...

做唔到手術,唯有聽醫生講可以做到啲乜就盡量做

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

靈鐘 發表於 23-4-7 14:22
我有朋友都係四期,但佢又做化療又電療又手術,宜家已經慢慢恢復返,仲黎M添,我朋友今年31歲,心態好重要! ...

31歲咁後生?

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

shop_baby 發表於 23-4-7 14:25
佢前夫,姐夫,(全部都係40歲左右)就癌症做完手術後都死左,佢就唔想做手術,佢癌細胞轉移左去眼,對眼 ...

已經擴散⋯唯有好好過埋最後嘅日子

伯爵府

回覆樓主:

咁年青

男爵府

靈鐘 發表於 23-4-7 14:22
我有朋友都係四期,但佢又做化療又電療又手術,宜家已經慢慢恢復返,仲黎M添,我朋友今年31歲,心態好重要! ...

31歲咁後生就乳癌四期

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

vivibabyvivi 發表於 23-4-7 14:32
31歲咁後生?

見過最年輕第四期得24歲乍,癌細胞已去左肝同骨

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

shop_baby 發表於 23-4-7 14:11

第四期未必做到手術喇,有化療同標靶,希望盡量用藥物控制到

男爵府

想食乜就食,想去玩就去玩
好好過每一天

公爵府

人人唔同,可能唔切都無事。
一切順其自然,生死有命。

侯爵府

pomanlife 發表於 23-4-7 14:35
見過最年輕第四期得24歲乍,癌細胞已去左肝同骨

咁後生是否遺傳?

彩鑽殿

katrinamama 發表於 23-4-7 14:47
咁後生是否遺傳?

唔係

公爵府

pomanlife 發表於 23-4-7 14:36
第四期未必做到手術喇,有化療同標靶,希望盡量用藥物控制到
...

唯有係咁

珊瑚宮

回覆樓主:

除了醫藥, 仲有心態
識2位乳癌4期病人
一位發現後1個月已經走了, 另一位1年後重投職場,都年幾了。

公爵府

cbeyond 發表於 23-4-7 14:56
除了醫藥, 仲有心態
識2位乳癌4期病人
一位發現後1個月已經走了, 另一位1年後重投職場,都年幾了。

佢發現到現在都差不多一年,早幾日去佢屋企睇佢,佢精神都唔錯

首頁

尾頁

跳至