自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

我係街或者見到隔離屋既中學生,無時無刻係屋企/同屋企人出街/ 同家人食飯/係屋企睇電視,點解都要帶住個air pod.
真係甘鐘意聽歌定係「世界沒人了解我除了音樂」????
我自問好老土,我一定要求同屋企人食飯或出街要放下耳機....定已經唔興甘既要求呀??啲阿媽阿爸唔管架咩??

琥珀宮

lemontea520 發表於 23-9-20 14:19
我係街或者見到隔離屋既中學生,無時無刻係屋企/同屋企人出街/ 同家人食飯/係屋企睇電視,點解都要帶住個ai ...

父母由得佢囉,除非一個人自己出街覺得悶未聽歌
其實同屋企人一齊出街就唔應該聽歌

珍珠宮

我係街或者見到隔離屋既中學生,無時無刻係屋企/同屋企人出街/ 同家人食飯/係屋企睇電視,點解都要帶住個ai ...

佢帶住在耳仔,唔一定有開聲。

我老公都好鐘意帶住耳機。 總之唔好10問9唔應,我接受到喎!

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

薯圈 發表於 23-9-20 14:27
佢帶住在耳仔,唔一定有開聲。

我老公都好鐘意帶住耳機。 總之唔好10問9唔應,我接受到喎!

下 唔奇怪咩?帶住但唔開住,個人忙到甘隨時standby???

沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

男爵府

因為後生仔,全部不問世事

珍珠宮

回覆樓主:

你用大人思想去諗細路梗係唔明啦

RAA    發表於 23-9-21 15:03

伯爵府

以前有個同事,食飯個時佢會帶耳機聽歌,大聲到坐佢隔離都聽到,我同其他同事傾偈,佢無啦啦答咀,原來佢聽到我地講野

RAA    發表於 23-9-21 15:03

大宅

我係自己一個個時會戴住聽下歌,同人一齊既時候吾會,我覺得同人一齊既時候塞住耳仔好冇禮貌,同打機一樣,吾鍾意人地同我食飯既時候玩手機or打機。

Tobbyy    發表於 23-9-20 14:44

珍珠宮

lemontea520 發表於 23-9-20 14:32
下 唔奇怪咩?帶住但唔開住,個人忙到甘隨時standby???

你係咪想聽真說話先?

真說話係"一d都唔奇", 我老公係咁,我仔都係咁。唔係話忙唔忙嘅問題,潮流興就係咁架啦!

做父母就係要學下接受年輕人跟自己年代的不同,只要唔係犯法/無禮/不負責任,其他事都是很小的事,管少d, 學習一齊與時並進囉

我兩公婆都唔鐘意打機,都仍會同仔打下王者,多d共同平台溝通,關系咪好d囉

RAA    發表於 23-9-21 15:05

大宅

wan_sosin 發表於 23-9-20 14:36

我覺得就算係同輩都理解吾到

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

可以選擇性聽唔到你講既野,亦唔打算回答你野,最主要唔想同你有交流。

公爵府

食飯又衰啲。但其他時間,特別在路上嘅,你由得佢聽啦。其實我諗返轉頭,自己做青少年嘅時候,都好鍾意聽歌,好enjoy喺自己思想嘅世界。我覺得係階段性,過咗一個時間我又冇呢個習慣,而家我都冇特別成日要聽歌。
我諗你可以心平氣靜同大朋友講食飯同埋大家聚會嘅時候盡量唔聽,因為呢個係禮貌問題。 但其他時間特別是在路上行街搭車,你比佢自己決定啦。

珍珠宮

wan_sosin 發表於 23-9-20 14:36

其實樓主話見到好多年輕人咁樣,即是潮流囉!潮流無得解,所以唔開機都戴住,每一化人都有佢哋嘅文化。

公爵府

2024年龍年勳章

你點知一定係聽歌?
都可以聽啲學術性嘅嘢

男爵府

lemontea520 發表於 23-9-20 14:32

唔奇怪,佢帶住唔緊要,最緊要叫佢嘅時候有反應就得啦!我自己都耳筒插着電腦咁樣帶住,冇聲嘅,純粹唔想聽到其他人講嘢。

水晶宮

而家係咁,係街見到好多中學生都係咁樣。

男爵府

回覆 薯圈 的帖子

同意!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

現在啲後生係唔睇電視,溫書時係一路聽歌一路溫,出街都係一定聽歌
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

我老公都會帶,無問題
佢好忙一日勁多電話
帶住airpod方便好多

珍珠宮

佢哋嘅社交生活真係好複雜,除咗面對面嘅接觸之外,喺網上有唔同嘅app,隨時一個Discord有幾個Server,所以我對住我第二仔,我只係會要求佢食飯嗰陣暫停一下,而第二仔亦都會同意。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊