2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

別墅

我35w 己食緊涼野la , 但係食完之後, 手同腳生左好多粒粒呀(好似d 主婦手咁, 又痕又痛) 點好呀, e 生只係比左藥膏搽, 昨天仲多左地多tim , 有冇人可以幫下我 話我知究竟乜事 唉!

大宅

點好呀! 去胎毒, 生粒粒

會唔會係濕呢,可能要煲d 去濕湯飲

別墅

回覆 Jckmom 的帖子

我都唔知呀, 中e 就話係毒多, 要飲龟板水就可以, 昨天飲左唔知係咪表哂出來, 出得好利害, 仲好癢tim

大宅

如果係中藥的話,好多時都係話要發咗出嚟先會好

大宅

應該係大肚疹,要到生完一個月先會停,我第一胎都係咁,
忍下啦,食清淡d會改善的。

大宅

我都有呀。。我係個肚兩側出左一堆粒粒好痕呀。。。好恐怖個肚,抓下抓下,肚底連紋都出埋,現在就36週,想bb快d出黎呀

別墅

飲中藥要諗真先。我睇開個中醫開咗啲去胎毒同去濕茶。我飲完去胎毒之後宮縮好厲害!成個星期都係咁。啲去濕茶都唔敢煲

複式洋房

回覆:點好呀! 去胎毒, 生粒粒

唔好亂抓呀!會好易有肚紋㗎!

別墅

我飲左d 龟板水同食龟 0糕 好似好好多喎, 不防try 下

子爵府

講開清胎毒,我早兩日去睇中醫佢話胎毒唔係個個人都要清,係要視乎番你本身嘅體質。醫師話我屬氣虛血瘀嗰隻,食太涼嘅野反而會令血瘀更嚴重。佢只係開藥比我固本培元咋~

大宅

版主 的帖子

我的經驗話我知,有妊娠疹開始,媽媽一定有肚紋(因實在忍唔住會抓痕,但超細力囉,免得抓損發炎),
我係由八個月開始痕,睇醫生搽藥膏都係痕到震,瞓瞓下覺都會痕醒,亦試過搽lotion滋潤,但都無效,
而且除咗肚皮出疹外,手臂大腿都有出疹,每日被呢d痕疹搞到好煩燥···

後來為了自己及BB,我用了最原始的飲食習慣落手,
我真係每日三餐都只係食青菜炒瘦肉加白飯,肚餓時,小食只切水果來充饑(蘋果,車厘子,橙,西瓜,蜜瓜,提子),飲品亦只有飲水(牛奶都無飲),
食咗兩星期,d疹真係少咗仲無咁痕,於是keep住食到生(雖然無全退哂d疹,但至少係能夠接受撐到生。)

我明白要日日食同一味,係好辛苦,但好過d疹痕唔停出唔停,我記得d疹喺我生完一個月後先至完全退哂,所以大家加油丫。

琥珀宮

畀面勳章

回覆 pmking168 的帖子

我34週飲白蓮鬚清胎毒,之後肚痾同由個肚開始,出到成手成腳都係疹,
手背有D似主婦手,其餘手臂同腳就抓抓下變一大片,好痕好痕,睇左皮肤醫生同私家婦產科,話呢D係妊娠疹,好多生第一胎既孕婦後期都會有, 無得醫只可止住先,要生完至好喎。。。。。

我覺得沖涼係比較好既止痕方法,有用醫生俾既LOTION沖涼,食藥同搽低類固醇藥膏,搽A膏都OK,保濕無咁痕, 亦有用過金銀花沖涼, 沖完感覺好D!另外,我而家戒口無食蛋,牛呢D容易會發既野(當然海鮮同鴨,芒果呢D有左都戒左啦),亦戒豉油呢D深色野,而家37週未好返,但退左D無咁痕,起碼訓到覺!不過真係好擔心,希望真係一生完就好,同埋最緊要D印都要退,因為範圍太大了,唔退以後唔駛著裙

別墅

回覆 cocok 的帖子

唉.. 唔怪得知啦! 不過食多少少涼野會好點架, 特別食完西瓜, 取皮去卒下好好多架 haha 可以一試

複式洋房

我都係AR! 成對腳掌都係粒粒, 好痕, 而家手都有了.... 藥膏對我黎講無用law.. 我用冰水浸腳, 一痕就浸, 咁可以止痕, 真係一痕不可收拾...

琥珀宮

畀面勳章

我上網睇過好多資料,最嚴重話其實大約一個星期,要等佢發晒出黎,之後就慢慢退,但好返可能真係等生完先! 我等緊生!唔該快d!

大宅

版主 的帖子

我都係第一胎先出疹,而家第二胎都無出,我都知好痕,所以先叫大家戒口,
其實白蓮蘇唔係個個啱飲,所以唔使勉強,食下白果腐竹糖水都OK,加油丫,各位媽咪 BB出世後一個月就會退得七七八八,總之唔好抓破,否則真係有印啦~

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 陪月勳章

版主 的帖子

我肚底近排都生粒粒,護士話係賀爾蒙影響,生完就無,現在只可以擦 凡士林 等佢潤下, 要忍手唔好R, 以免令佢惡化

大宅

真係要等生完先會改善, 忍下啦~
食野清淡d, 少油,少salt,多飲水~
食涼野有無用真係唔清楚, 但戒口係一定有效!

我記得第一胎時, 真係痕爆, 勁辛苦, 唯有等生完慢慢康復...到今次第二胎已無再出現妊娠疹,
所以有妊娠疹既媽媽們要加油丫!

琥珀宮

畀面勳章

回覆 pmking168 的帖子

其實我D疹好返好多,不過而家皮膚係好乾,同埋D大腿同小腿既紅印未退!希望生完快D退晒!
我有戒口呀,牛,蛋同奶都無掂喇!!!希望唔會返發啦!!呢個經歷實左太恐佈!!

別墅

Me too, d 皮膚乾都扯住,d印好大!

首頁

尾頁

跳至