跳至

首頁

尾頁

男爵府

阿b 22個月未識講野,咩都唔識最基本媽媽爸都唔識講,教左都係唔識,只係講d外星話bb話,2歲就要去健康院,到時都唔知點算,有無人有咁既例子?

大宅

回覆:chengkwaiyung 的帖子

到時應該會轉介你做個測試。我侄仔係兩歲前唔講野,只係ee牙牙,但之後兩歲半把 口勁到博咀博舌。

男爵府

回覆:man_0702 的帖子

我知道都有人好遲先開口講野,都會擔心

大宅

引用:我知道都有人好遲先開口講野,都會擔心

原帖由 chengkwaiyung 於 12-09-27 發表
我知道都有人好遲先開口講野,都會擔心
我個果都未識呀!好再有學校收咗炸

男爵府

回覆:Drabusam 的帖子

我個仔報左k1,但係未面試,到時幼稚園唔知肯唔肯收他,想他13年9月可以讀k1

大宅

引用:我個仔報左k1,但係未面試,到時幼稚園唔知

原帖由 chengkwaiyung 於 12-09-28 發表
我個仔報左k1,但係未面試,到時幼稚園唔知肯唔肯收他,想他13年9月可以讀k1

...
有冇諗過做超大仔?

大宅

大埔d學校就唔比,幾間都要我改報下年K,話因為呢兔年多小朋友出世,要迫我地報K

男爵府

唔想,係屋企都學唔到野,大人又辛苦

男爵府

引用:大埔d學校就唔比,幾間都要我改報下年K,話

原帖由 man_0702 於 12-09-30 發表
大埔d學校就唔比,幾間都要我改報下年K,話因為呢兔年多小朋友出世,要迫我地報K

...
你個邊就好拉,我住西環呢邊,附近都有幾間幼稚園,擔心緊唔知收唔收

大宅

引用:大埔d學校就唔比,幾間都要我改報下年K,話

原帖由 man_0702 於 12-09-30 發表

...
我都住大埔架,in咗3間都收wor

男爵府

引用:Quote:原帖由+man_0702+於+12-09-30+發表大

原帖由 Drabusam 於 12-09-30 發表
我都住大埔架,in咗3間都收wor
好羨慕啊

大宅

回覆 Drabusam 的帖子

我仔仔係11月尾出世, 細B~不過英藝就收左下年2月N班, 我考慮讀唔讀~

大宅

回覆:man_0702 的帖子

我個囡都係

男爵府

我個仔都係呀
除左識發MA MA音,其他都係BB話
個個知佢就兩歲都唔識講野就話「你要教佢講野呀!」、「同佢講多D野嘛」
唉呢D我全家日日都做緊,佢唔肯開口我又有乜辦法
好大壓力,呢個月又要IN 幼稚園,好驚冇學校收

男爵府

回覆:22個月仲未識講野

小朋友五識講野,做媽媽好擔心

別墅

我個仔就來2歲喇!都只係識講mama, bird, clock, elephant, dog呢幾個字咋!又唔係好明我既指令, 有時真係好煩

見到身邊好多同齡的小朋友識講好多野, 真係會好擔心佢唔知有無事.

係呢?咁你地d仔仔唔識講野...但係會唔會跟住你d指令做野呢?

男爵府

引用:我個仔就來2歲喇!都只係識講mama,+bird,+cl

原帖由 vtam 於 12-11-06 發表
我個仔就來2歲喇!都只係識講mama, bird, clock, elephant, dog呢幾個字咋!又唔係好明我既指令, 有時真係好 ...
我個仔就系五識講野,其他都好正常,會跟指令做,同佢講野又會望住人地,中意同小朋友玩,就系五知點解唔開口講

大宅

回覆:chengkwaiyung 的帖子

我個仔都係唔識講野真令人擔心

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

引用:我個仔就來2歲喇!都只係識講mama,+bird,+cl

原帖由 vtam 於 12-11-06 發表
我個仔就來2歲喇!都只係識講mama, bird, clock, elephant, dog呢幾個字咋!又唔係好明我既指令, 有時真係好 ...
佢中文都未識都識講英文?一時中文一時英文只為令佢無所適從,所以佢唔太明白你的指令

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

大宅

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+vtam+於+12-11-06+發表我個仔

原帖由 chengkwaiyung 於 12-11-06 發表
我個仔就系五識講野,其他都好正常,會跟指令做,同佢講野又會望住人地,中意同小朋友玩,就系五知點解唔開 ...
我個仔都係,明明十個月識bababa,lalala,又講BB話,兩歲就連呢啲都聽唔返佢講,但又識聽指令,除衫,執玩具,去厠所,欏尿片,揾姐姐,連6歲哥哥都不時教佢講嘢,佢就係唔講,排期見醫生中

首頁

尾頁

跳至