自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

早排去化驗所body check,check到甲狀腺有粒野, 跟住之後就再照埋甲狀腺超聲波同驗血。今日化驗所打返嚟話甲狀腺左右各有 一粒一點幾cm嘅結節, 但內分泌嗰part 指數就正常。佢建議我去抽組織化驗。
想請教各位姊妹我依家應該去家庭醫生到 睇咗先?個step係點?其實要唔要好urgent 要做手術定係點?因為你知化驗所醫生都唔同你講啲乜嘢,淨係講化驗結果。 唔該曬
https://i.ksd-i.com/s/630x_86400_d73df9dd036307410a503045cbbfae07/static.koreastardaily.com/profile/23243/138969.jpg

大宅

wincat 發表於 20-7-15 16:27
早排去化驗所body check,check到甲狀腺有粒野, 跟住之後就再照埋甲狀腺超聲波同驗血。今日化驗所打返嚟話 ...

我覺得你搵個醫生睇左先,再轉介去抽針定其他處理,如果唔係邊個解釋report畀你聽。
我自己就家庭醫生叫我照超聲波同驗血,有結節同指數唔(emoji),轉介睇外科,外科抽完針叫我割甲狀腺, 我再睇完徐家堅醫生就叫我應該睇內分泌科專科,過程太長就唔講了。宜家由內分泌醫生跟進,佢睇完我d資料同超聲波話可以觀察下先。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cnicky 發表於 20-7-17 20:13
我覺得你搵個醫生睇左先,再轉介去抽針定其他處理,如果唔係邊個解釋report畀你聽。
我自己就家庭醫生叫我 ...

thanks.
https://i.ksd-i.com/s/630x_86400_d73df9dd036307410a503045cbbfae07/static.koreastardaily.com/profile/23243/138969.jpg

大宅

回覆 garfield_pooh 的帖子

唔駛担心

伯爵府

上年本來一粒0.5抽去驗話無嘢,排到出年超聲波。
4月多左一粒,點知7月原本果粒變左2
8月覆診

男爵府

回覆樓主:

其實各位jm我想知妳地的甲狀腺問題有冇令到有咩唔舒服出現,例如有冇咳?喉嚨痕?

複式洋房

lamwwjd 發表於 17-9-2 21:16
我都有兩粒,驗血仲有兩個antibodies 指數好高,最後睇中醫醫好左

你好!我都有甲狀腺結節,請問可否給你的中醫資料我?謝謝(emoji)

男爵府

cheng15b 發表於 21-1-24 08:29
你好!我都有甲狀腺結節,請問可否給你的中醫資料我?謝謝(emoji)

你可上網 search 周大偉醫師

複式洋房

lamwwjd 發表於 21-1-24 08:55
你可上網 search 周大偉醫師

Thanks

首頁

尾頁

跳至