自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

金門 發表於 18-7-12 20:04
check 晒啦,全部都仲有幾年先expired, 包括呀仔個本。佢個本不是過期,係遺失 ...

咁其實你check 晒全屋人証件冇問題時,你已經知道個你冇左本passport,但你都幫報名?

禁止訪問

珍珠宮

bks2014 發表於 18-7-15 12:13
可能大家用的旅行社不一樣的, 所以得到的體驗/經驗也不一樣, 如果你仔細看96樓, 不少jm也覺得旅行社有责 ...

依家旅行社唔再要求旅客出示證件,有證件先出發係旅客責任,不少職員在客人報名時,都會提醒要帶有效證件到機場。

侯爵府

olkan 發表於 18-7-16 15:45
依家旅行社唔再要求旅客出示證件,有證件先出發係旅客責任,不少職員在客人報名時,都會提醒要帶有效證件 ...

講來講去你都唔明,除了我也有其他jm質疑旅行社的失職責任。你話而家旅行社唔check 客人的護照,即是將個波踢翻比個客,咁客人點都唔及旅行社專業,例如旅遊/在第三國過境轉機要不要簽証當然是旅行社最清楚,旅行社都冇親眼見到客人的護照 ,都不知道客人用BNO或特區護照,又如何判斷要不要簽証呢?
簽証要提早申請,唔通到交尾數才發現原來沒有辦簽證,來不及了。
所以我希望樓主開名。

珍珠宮

bks2014 發表於 18-7-16 17:28
講來講去你都唔明,除了我也有其他jm質疑旅行社的失職責任。你話而家旅行社唔check 客人的護照,即是將個 ...

有責任感嘅職員會問客人嫁嘛,職員見個客答唔出自己咩護照同好似唔多明白咁,自然就會要求個客再攞護照去旅行社俾職員睇。

報團時,職員都會講公司指定說明俾個客聽(如證件要最少6個月有效期,咩證件要簽證,報團後點先退團或退款等),呢個時候個客都答職員有齊有效證件,又點會係旅行社責任。個客唔放心都只會hold位或返屋企睇清楚證件先再報名。
我報親旅行團,職員都會咁程序,除非有不專業旅行社。
Check清楚證件先報名,應該係報名者責任。

禁止訪問

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

choco0608 發表於 19-1-29 19:43
要給證明嗎

Yes for sure
每日望住佢哋就充滿力量啦!

子爵府

didi28 發表於 18-7-13 01:10
唔見護照要經調查組,我試過,寫封求情信去會快dd 未必個個成功呀下,祝好運
...

請問點樣寫求情信?send email去嗎?
寫完快左幾多日可以拿到試証?

瑪瑙宮

大廚勳章

金門 發表於 18-7-12 02:49
點算, 啱比晒一家團費,返屋企揾護照時,先醒起呀仔本恃區護照之前唔見左但一直冇補領。 ...

唔見係耐少少。。我舊年阿媽又係唔見咗本特區護照。。。初頭就以為填表既過去啦點知彈返轉頭話俾我聽原來唔見咗唔可以就咁寄去話報失攞個本身。。。要本人親自去入境處申請。。。搞掂完比張紙你係冇寫日期幾時取的。。。問職員佢又話要三至六星期因為要查喎。。。但係又估唔到喎好快信箱就收到信叫我地拿護照。。不過印象都唔止10個工作天
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

子爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

crystal5142000 發表於 19-3-3 04:18
請問點樣寫求情信?send email去嗎?
寫完快左幾多日可以拿到試証?

冇記錯我直接寫信去個間分局求情既,幾多日拎到唔記得喇,但一定係早左,旅行前3-4日左右拎到證件,去完個旅行返黎再寫張感謝卡,職員仲打黎表示收到感謝卡,多謝咁話

子爵府

didi28 發表於 19-3-3 17:47
冇記錯我直接寫信去個間分局求情既,幾多日拎到唔記得喇,但一定係早左,旅行前3-4日左右拎到證件,去完個 ...
即係親自寫信寄去嗎?

子爵府

didi28 發表於 19-3-3 17:47
冇記錯我直接寫信去個間分局求情既,幾多日拎到唔記得喇,但一定係早左,旅行前3-4日左右拎到證件,去完個 ...
同埋我唔知個職員咩名?
可以講下寫個咩理由呀?

子爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

crystal5142000 發表於 19-3-4 10:28
即係親自寫信寄去嗎?

Yes

子爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

crystal5142000 發表於 19-3-4 10:29
同埋我唔知個職員咩名?
可以講下寫個咩理由呀?

致職員&
真實理由
乖,大個女,放鬆點,用心去寫啦,認下衰就ok

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

金門 發表於 18-7-12 02:49
點算, 啱比晒一家團費,返屋企揾護照時,先醒起呀仔本恃區護照之前唔見左但一直冇補領。 ...

點解唔檢查完旅行証件先報團呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

AACheungCheung 發表於 19-3-4 12:07
點解唔檢查完旅行証件先報團呢?

呵,完來係舊年7月嘅 Post

首頁

尾頁

跳至