自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

係, 十年前我去過, 并不像香港咁方便, 熱閙, 安全, 只是俾香港悠閒, 地方大, 空氣好.
我有親戚住在温哥華BC, 晚上都唔敢自己行出街, 一定要車出車入.
香港是最好的
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

子爵府

其實Vancouver在未有咁多移民前真係算加拿大二線城市,人口唔多, 冇咩生氣, 到而加工作同發展機會也少過東岸大城市Toronto 同Montreal好多.

加拿大的經濟政治中心一向係東岸. 想睇繁華景像要去呢兩個城市先有.

我都去過樓主講既地方, 但同時也有去到西溫同其他華人區行下食下, 就對Vancouver印象唔錯. 食好住好, 比我廿幾年前第一次發展好左好多.

子爵府

maynjune 發表於 19-10-19 09:19
加拿大溫哥華其實好落後, 唔好以為咁正,因為國家發展速度非常慢,所以四處都係未開發所以d 人覺得綠化做 ...

佢既基建真係好慢, 今日上台的就打倒昨日在位的, 咩都由到來過. 溫哥華現在大陸已經唔係佢地既問題, 印度先係, 起碼大陸班人都叫有錢過來, 印度. 就好似我地, 南亞人將會成為我地既問題, 只不過好多人當睇唔到.

公爵府

sistercute2 發表於 19-10-16 22:54
岩岩去完banff國家公園,途經溫哥華。
本身對呢個城市充滿期待,感覺啲人好有文化,市容好好,好安全,正如 ...

廿年前,我帶住浪漫嘅幻想去巴黎,點知去過一次唔想再去!見到啲人又污糟又爛撻撻、個地鐵一陣尿味臭到死,周圍又多塗鴉……見到就唔開胃!

大宅

回覆樓主:

我住加拿大Alberta, Vancouver 去過幾次。 完全唔明點解咁多人鍾意移民個度。
記得有日自己喺downtown 行, 問路邊度係gas town, 有人同我講我一個女仔入黑就唔好行過去。
老實講生活左幾年,我覺得香港好好多,呢度d 人成日都周街吐痰,又多homeless people, 酒鬼, 唔會有人清理條街 。
喺Edmonton downtown, Chinatown喺正 police headquarter 隔離,但地下都成日有針筒。

侯爵府

sistercute2 發表於 19-10-17 00:00
老實說,廟街比溫哥華的呢條街安全一千萬倍!幾百個吸完毒的白人黑人在呢條街,都咪話不驚。至少我一個女 ...

係咪因為大麻合法化

侯爵府

回覆 奶茶喱哩 的帖子

東方之珠比一班唔知足又無腦D廢柴搞到唉! 無眼睇

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sistercute2 發表於 19-10-16 11:54
岩岩去完banff國家公園,途經溫哥華。
本身對呢個城市充滿期待,感覺啲人好有文化,市容好好,好安全,正如 ...

大麻味係點架?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sistercute2 發表於 19-10-16 13:00
老實說,廟街比溫哥華的呢條街安全一千萬倍!幾百個吸完毒的白人黑人在呢條街,都咪話不驚。至少我一個女 ...

自己地方...點都安心D
但外地始終感覺不同O者

民房

setrea 發表於 19-10-20 00:13
係咪因為大麻合法化

果條街east Hastings 一向係咁,就算大麻合法化前都係。你當果度係貧民窟啦,佢地都唔願接受政府幫。

如果你係擔心大麻呢樣,其實而家溫哥華周圍都係賣大麻既鋪頭,我仲見好多富二代好人好姐去買, 張醫生紙真係唔知點得黎,我想講唔係你入去就賣比你,你係醫療用先得,但始終都唔係好事啦,好多父母都好擔心細路會接觸到。

所以你住邊區都好緊要,溫哥華都好地區觀念重架。就算你搭skytrain 搭某條線人流都雜好多,我係本地人真係要去Surrey 都揸車唔會搭公共交通工具既。我平時生活無需要去呢D地區,實在唔覺得果度代表溫哥華。

寶石宮

CarterBB0811 發表於 19-10-16 14:44
回覆 sistercute2 的帖子

我地住香港, 都唔會無啦啦去流浪漢天橋一樣

大把外地人都應該唔知有呢D咁樣的地方_

民房

我想搭返全球最適宜居住係因為呢度天氣溫和,唔似東岸冬天凍夏天熱。如果你住係一般人會住既residential neighbourhood其實一般都無咩人,好寧靜,而且每區都有自己既社區設施供居民應用,屋企附近一定有公園學校醫生呢啲基本野,唔會話要爭崩頭。樓價係貴但你買到既質數都仲係相對便宜。就算係旅遊,溫哥華近郊都有好多出名既地方,whistler係靚同滑雪,但我覺得joffre lake 同 panorama ridge仲值得去。當然你講買野呢度retail都無野好行,真係上網買多,再唔係買名牌其實sales都可以WeChat幫我留貨,街都唔使出。

民房

工作就業方面你從事建築業,IT唔會差,呢度有好多遊戲公司總部設置,amazon, Microsoft都有分公司係度,我認識好多人都發展得唔錯,十萬加幣一年係平均數。唔係話搵大錢但夠使啦。

食野就其實個人啦,不過呢度勝在0羊都有得食

首頁

尾頁

跳至