自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

畀面勳章

Monstereasy 發表於 18-6-23 16:33
只係易上會,因為無壓力測驗,亦因為咁有咁多負資產。

都有壓測,不過比現正寬鬆,至於負資產,你估依家啲呼吸 plan 唔會變負資產。

水晶宮

good_pig 發表於 18-5-24 18:06
又話銀行水浸?

現在要過到壓測,齊文件,銀行先借比你。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

virginbaby 發表於 18-6-23 11:17
所以啲人成日話call loan,其實係咪就係加息攪到供唔掂?

Call Loan 初期係追斷供期數的樓,
但後來也開始追 「借貸款額」大於「樓價估值」,

由其是金額高貴價物業係佢地目標,

直到政府Call銀行大班開會,私下叫停call loan。

子爵府

pomanlife 發表於 18-6-23 16:58
最差時期莫過於沙士跌左超過50%,銀行都未有call loan

我朋友沙士過到,反而08金融海嘯被 call Loan 最後要破產

水晶宮

小可愛11 發表於 18-6-23 17:21
都有壓測,不過比現正寬鬆,至於負資產,你估依家啲呼吸 plan 唔會變負資產。
...

嗰啲呼吸plan⋯⋯五花百門⋯⋯其實全部都是「吊頸繩」。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

sharon_pig 發表於 18-5-24 14:44
97 大學畢業生揾七千 樓 幾十萬 食餐飯 十幾二十幾

97年邊度有幾十萬的樓?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

小可愛11 發表於 18-6-23 17:19
完全同意。
97年屋企人喺太子站用105萬買咗層實用差不多五百尺嘅舊樓。依家已經升到三百幾萬,你話個市係 ...

超過40年樓好似要比一半,個銀碼冇父幹唔係咁容易儲到

水晶宮

Fishqqma 發表於 18-6-23 17:28

仲有佢話⋯⋯97年食飯十幾廿蚊⋯⋯學校飯堂D頹飯⋯⋯可能有咁平!

男爵府

caryfox 發表於 18-6-23 17:31
仲有佢話⋯⋯97年食飯十幾廿蚊⋯⋯學校飯 ...

我記得當年銅鑼灣新釗記食晏都要五十蚊埋單。

caryfox    發表於 18-6-23 17:35

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

caryfox 發表於 18-6-23 17:31
仲有佢話⋯⋯97年食飯十幾廿蚊⋯⋯學校飯 ...

當年"家家好", "大家好"果D餐廳買個飯盒都要廿幾三十蚊!

大宅

caryfox 發表於 18-6-23 17:28
小可愛11 發表於 18-6-23 17:21
都有壓測,不過比現正寬鬆,至於負資產,你估依家啲呼吸 plan 唔會變負資 ...

其實用呼吸plan既人,係咪博三年後樓價又升,咁就無事?定只要到期有舊錢比反重做到按揭就可以。。。到底呢啲呼吸plan有幾多人用緊有無數據?又有幾多係有實力但想用時間博既。。真係無人知

大宅

caryfox 發表於 18-6-23 17:24
virginbaby 發表於 18-6-23 11:17
所以啲人成日話call loan,其實係咪就係加息攪到供唔掂?
Call Loan 初期 ...

哦。。果時仲讀緊中學,完全唔知政府有出手。即係如樓價跌至300萬,但原來你借既貸款係四百萬,咁銀行就會追你立即比反一百萬既差價?

水晶宮

virginbaby 發表於 18-6-23 17:35
其實用呼吸plan既人,係咪博三年後樓價又升,咁就無事?定只要到期有舊錢比反重做到按揭就可以。。。到底呢 ...

就是這類「呼吸plan」,D新樓就多咗一羣買家,二手樓已經有很多升值到,銀行只能提供五成按揭貸款,
再進一步增強這類「怪胎按揭」吸引力。

有D大地產商仲做埋,這類「怪胎按揭貸款」的財務公司,一條龍服務⋯⋯

水晶宮

virginbaby 發表於 18-6-23 17:41
哦。。果時仲讀緊中學,完全唔知政府有出手。即係如樓價跌至300萬,但原來你借既貸款係四百萬,咁銀行就會 ...

比銀行咁追數,無力還,結果比銀行申請封樓,破產,銀行賤賣物業,如無人問津,拍賣銀主盤。

唔係人人都可以接受,睇唔開就⋯⋯

珊瑚宮

畀面勳章

pomanlife 發表於 18-6-23 17:28
超過40年樓好似要比一半,個銀碼冇父幹唔係咁容易儲到
...

咁又唔清楚係咪超過40年樓要比一半,美孚超過40年不過因為樓價超過咗700萬,所以係咪都要比多過一半。

大宅

caryfox 發表於 18-6-23 17:51
virginbaby 發表於 18-6-23 17:41
哦。。果時仲讀緊中學,完全唔知政府有出手。即係如樓價跌至300萬,但原 ...

如果真係要短時間內要還呢筆差額,咁真係好甘既。。同時有兩間屋既,真係攞命

大宅

caryfox 發表於 18-6-23 17:45
virginbaby 發表於 18-6-23 17:35
其實用呼吸plan既人,係咪博三年後樓價又升,咁就無事?定只要到期有舊錢 ...

咁新樓首期少,又有會所,係易上車啲,造就左一批咁既人都係發展商本事囉

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

小可愛11 發表於 18-6-23 17:52
咁又唔清楚係咪超過40年樓要比一半,美孚超過40年不過因為樓價超過咗700萬,所以係咪都要比多過一半。
...

上年朋友問過上車盤,一成首期嗰啲,話40年以上要比一半定4成,40年以下即39年都可以一成。唔係當時人,所以唔太清楚,唔知係咪因為做30年按揭先係咁

子爵府

回覆樓主

九七供樓是家庭收入超過一半,現在供樓佔家庭收入少,所以相對輕鬆咗。

公爵府

好媽媽勳章

milkylok 發表於 18-5-24 15:02
97 息平租平過供,現在差不多
97 多人炒樓,現在多人儲樓
97 借錢易過借火,現在嚴左好多

97年利息一點都唔平,我98年買,息口開始回落都要十厘

首頁

尾頁

跳至