自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

得閒姨 發表於 19-6-19 09:18
廣告話養大一個小朋友要四百萬,我有三個仲唔係千二萬?不過我未養大所以仲未找完數
...

你未計通漲

侯爵府

hellomiki 發表於 19-6-19 11:23
美國,免費我都唔去

俾錢我都唔去...

伯爵府

luckybaby2011 發表於 19-6-19 11:35
你未計通漲

好吧,咁每個加多一百,負資產即時增至千五萬

珍珠宮

其實你朋友做好破釜沉舟嘅思想準備,如果個申請已經批了,個人覺得應該要去。以他們嘅背景,在香港只可以生存不能夠生活,基本沒有什麼可以輸,出去起碼可以改變小朋友嘅將來。

只要不怕辛苦,國外好多工作係可以做;比如學會修理水電,每次可以收CAD$25-50/hr。老婆可以做家居清潔,也是幾十元一小時,收cash。另外幫忙煮/送飯也是很多華人需要嘅服務,我以前也會這樣訂。有帶小朋友經驗嘅亦可以幫忙帶小朋友,day-care好貴亦好難有位,這個是working mom嘅鋼需,只要乾淨企理,不愁冇市場。

男爵府

hellomiki 發表於 19-6-19 11:23
美國,免費我都唔去

都係嗰句,你唔去姐,大把人想去呀嘛

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

mizuho 發表於 19-6-19 11:50
其實你朋友做好破釜沉舟嘅思想準備,如果個申請已經批了,個人覺得應該要去。以他們嘅背景,在香港只可以生 ...

我朋友人到中年移民,本身喺香港做中高級公務員。去到超市收銀做起,經過2,3年融入,宜家搵到白領工作。
去一個新地方,要有重0開始既準備,唔怕困難,融入到當地就冇問題。
你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

超級特務 發表於 19-6-19 11:56
我朋友人到中年移民,本身喺香港做中高級公務員。去到超市收銀做起,經過2,3年融入,宜家搵到白領工作。
...

最唔應該走嘅人係嗰啲輸唔起嘅,喺香港有OK生活但能力沒辦法在外國擁有一樣嘅認同感,文化&語言能力只夠溝通、不夠融入社區。搵工能力有限,找不到香港同級工作、甚至工種。看過好多這樣嘅case,移民後會非常不適應。

特別是一些男士,覺得移民後整個人嘅身分地位都失去了,一天到晚怨天怨地怨仔女,嘴巴總說移民為他們,否則自己在香港可以怎樣怎樣。睇見呢啲男人真想兜巴星佢。那麼大一個人做個決定唔承擔後果,反過來怨家人。

所以移民並不是個silver bullet,重點還是在自己嘅適應能力和看事眼光。

珍珠宮

2024年龍年勳章

你去移民,可以留返公屋俾有需要的人。

珍珠宮

其實好多時,成員係家中最細那一個,當RETIRE時,佢地FREE擔保移民去澳洲...唔一定有錢先去的...
SKILL 移民都可以,有些朋友係香港做NURSE的...佢地也EASY去移民,不過佢地移民,去到個邊又係做NURSE,揾到食...生活好好,而家係個邊生埋...唔怕辛苦,好多JOB也有得做,MASSAGE又得,可以做CASH PT的...

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

計得倒味移~~

子爵府

公屋是自己買了?

首頁

尾頁

跳至