自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

幫老公生埋b,但連坐月嗰一個月點坐都唔比你揀,你老公相當自我中心,好難相處喎...
佢自己覺得阿媽最好,你覺得自己阿媽最好,咁陀b坐月嗰個咪搵返自己阿媽囉。事實生完賀爾蒙影響,情緒會好差,對住99或一般事唔順意都會比平時更唔開心,我以前有朋友生完產後抑鬱跳樓死左,佢迫你萬一攪到產後抑鬱,係可以無命,佢到時想個b死定老婆死?
陀b時話大哂架麻,好好爭取下。加油啊。

大宅

回覆樓主:

陪月呢兩萬蚊真係唔慳得㗎!
真係寧願慳幾個月都要慳呢筆錢返嚟!
啲男人成日都以為自己阿爸阿媽好好
但其實只有0.01%老爺奶奶會將新抱當自己個女咁照顧!根本就係兩回事
你睇bk咁多人都反對老爺奶奶陪坐月就知咩事
呢樣嘢你真係要堅持
如果你連呢一關都堅持唔到
以後你日子真係會好難過
你試下平心靜氣同你老公傾下
再唔係叫佢上嚟bk睇咁多jm嘅留言

複式洋房

11B 發表於 20-3-10 21:18
問你c6知唔知咩叫陪月?佢哋唔係嚟玩B,唔係坐到睇住我兩母子就叫幫我坐月。
你買定材料,叫你6299試煮幾 ...

奶奶平時煲既湯都係黑媽媽架.我知每個人都會唔同.但我真係唔岩飲唔岩食

子爵府

回覆樓主:

你外家有幫姐妹坐月嗎? 如果有叫有經驗可以講依點, 如果兩邊都無經驗,就不如留返在家請陪月啦!30年前同依傢套方法都唔同,到時有咩你無得出聲, 硬食, 屈住好易產後抑鬱, 你老公唔好諗得咁易, 唔係覺得佢地好就識陪月 , 你老公其實想你留在家坐月? 定還是要自己爸媽照顧你?99陪都算, 62係度幫到咩手? 怕99悶?怕62無飯食?

大宅

winwin623 發表於 20-3-11 01:27
奶奶平時煲既湯都係黑媽媽架.我知每個人都會唔同.但我真係唔岩飲唔岩食
...

可唔可以考慮自己請一個陪月返屋企…… 你兩邊都唔去

大宅

winwin623 發表於 20-3-10 01:33
剛發現有左.同老公傾下之後既安排.我緊係想返外家坐月.而且外家個個都願意陪月但C6想6299陪月.原因佢覺得62 ...

大住肚最有Bargaining power, 而家唔fight你以後都冇機會!邊個陪月係女人話事,唔到佢堅持,佢想自己爸媽陪月,叫佢轉做女人去陀仔先

大宅

你謸下同老公解釋,女人生完有時啲傷口要清潔,自己可能彎唔到腰之類⋯⋯等等藉口,如果係自己媽媽陪坐月的話,佢可以幫我睇吓傷口,又護理下傷口咁,話哂私人部位,自己阿媽搞點都合情比你媽媽搞啩?
叫佢換轉角度諗,萬一你要人護理,你想係自己阿媽幫你,定係叫我阿媽幫你?

男爵府

回覆樓主:

會唔會係你c6無錢返娘家坐月怕坐月錢貴比唔到無面,所以想你係男家坐月

男爵府

winwin623 發表於 20-3-10 01:56
回覆 2012929 的帖子

因為唔想同老公嘈.而且佢好堅持所以應該都會係6299陪月.我諗住有咩唔妥先執包袱回娘 ...

千奇咪制,生完最需要人諒解,仲要攪2個唔多了解自己既人所謂幫手,包你後悔。
我當年堅持返娘家,一係自己係屋企叫外賣自己湊B,老公驚我產後抑鬱,最終放人,好彩係娘家坐月,永遠自己父母對自己最好。 湊初生B真係辛苦,婆婆日頭睇住B,我日頭全程補眠,晚上自己湊,比婆婆休息。

公爵府

winwin623 發表於 20-3-10 01:33
剛發現有左.同老公傾下之後既安排.我緊係想返外家坐月.而且外家個個都願意陪月但C6想6299陪月.原因佢覺得62 ...

我自己身體我冇話事權?都幾荒謬。從來冇野係冇得揀嘅,只係你願唔願意去堅持

大宅

想當年我陀仔,我6299通知我話要湊孫叫我返工比家用,話佢已經冇做野準備湊孫。
我唔會理佢,我返埋娘家住,個仔自己湊大。成個男家都話我唔比99湊,我話係架,我冇話比佢湊係佢自己辭工關我咩事!個仔係我話事係我!

水晶宮

ansons 發表於 20-3-11 01:22
陪月呢兩萬蚊真係唔慳得㗎!
真係寧願慳幾個月都要慳呢筆錢返嚟!
啲男人成日都以為自己阿爸阿媽好好

一定要堅持, 唔好去99度坐月

首頁

尾頁

跳至