自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 23-10-26 10:16
我並非睇唔起住公屋嘅人,住公屋嘅人有錢過我添, 我哋呢啲乜都靠自己先算係基層啦

我只係覺 ...

好同意!政府設的階梯出咗問題,搞到班人 認定得公屋得天下!派到就住一世,唔係,仲可以世襲!交稅果D就食自己

SforSylvie    發表於 23-10-26 15:37

別墅

回覆 Jnam 的帖子

同意,所以綜援唔應該咩都唔做就攞得,更唔應該生多一個就加大個額,自己都無能力先要拎綜援,
正常人都諗點解仲生多一個加大自己負擔,依個政策真係好矛盾,BB只係生財工具。愈多BB愈多錢,難怪唔會考慮出來工作。
果d話照顧細路無法工作拎綜援,應該係依方面幫佢地,又可幫到唔同階級。

之前公司有個中年男人轉介黎見工,一入到黎態度極為惡劣,又係果d我有去見工,不過無人請,繼續拎綜援.....

珍珠宮

ASJ2008 發表於 23-10-26 13:03
好同意!政府設的階梯出咗問題,搞到班人 認定得公屋得天下!派到就住一世,唔係,仲可以世襲!交稅果D就 ...

你咁覺得啫,我自己就唔太鍾意留喺公屋,有能力就走。
但呢個世界真係好多人日日返10 小時都無兩萬月薪,無公屋佢哋可以點?

侯爵府

2024年龍年勳章

我鼓勵生育
但唔支持政府咁做
成長路上有好多野可支援

大宅

2024年龍年勳章

薯圈 發表於 23-10-25 18:44
生仔派錢可接受,外國都有呢個政策,一次性2萬,只係鼓勵作用,實質補助得啖笑。

但新生兒快上樓真係荒大 ...

快啲上樓呢啲個真係荒謬!唔知邊條茂利諗出嚟!

男爵府

Ononluk 發表於 23-10-25 16:50
先唔計政策本身有冇效,我覺得引誘市民生育係有逼切性,大部分已發展地區都面臨人口老化,個個都唔肯生,呢 ...

我都好想生多個
但我同你講香港做一個有責任心的媽咪真係好難
我無請工人,要求長老幫你湊,佢有咩唔得閑好似大哂咁,個仔係你你自己死都死掂佢,但長老有事又要你或者個孫幫手。同時間你又要幫手搵錢,得閑又要出錢氹人開心。
一句講晒,我都無好好照顧自己,但已經有九萬幾個責任

SforSylvie    發表於 23-10-26 15:38

珍珠宮

Ononluk 發表於 23-10-25 16:50
先唔計政策本身有冇效,我覺得引誘市民生育係有逼切性,大部分已發展地區都面臨人口老化,個個都唔肯生,呢 ...

其實派錢好多國家都有,但系公屋政策就吾系幾好,不如大幅減子女免稅額,解決托兒問題,或者父母學士學歴就力度大小小,吾洗所有福利傾斜晒去基層

伯爵府

回覆樓主:

我都支持鼓勵生育,因為人口老化,但唔贊成派錢谷生仔,做好育兒配套和房屋政策最實際,咁樣社會各個階層也受惠

侯爵府

2024年龍年勳章

Ononluk 發表於 23-10-26 11:51
所以我覺得做父母好偉大㗎,唔只錢仲有心血。
我覺得我可以交多啲稅俾有小朋友家庭去照顧小朋友好值得。每 ...

我寧願政府用納稅人既錢去增加托兒服務,提升教育質素,改善房屋、外傭政策,等多啲雙職夫婦考慮生仔,而唔係派錢俾為咗兩萬蚊生仔既人。

大宅

我都支持
但單派2萬蚊係唔work

首先要做好社區支援、幼兒托管服務先,否則大把女士都要湊bb而要quit,長期落去社會又少一堆勞動人口,仲有教育問題…
成件事真係環環相扣,唔係話派一次錢就可以鼓勵到

珍珠宮

SmallTungmama 發表於 23-10-26 13:30
快啲上樓呢啲個真係荒謬!唔知邊條茂利諗出嚟!

我第一下都係咁諗,超嬲,特別係而家上樓咁慢。

不過晚上睇到新聞話未來10年會起多幾多單位,30年內起嘅單位仲多過住屋需要。 咁新生兒加快上樓的意思,如果係1年同2年嘅分別,都尚可接受。

不過睇下係咪做到先講。

侯爵府

Ononluk 發表於 23-10-26 11:56
呢個世界不分種族出生都有cheap 人,不能以偏概全嘅。

我冇話全部,係唔少
呢d人一個都嫌多

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

Mamamia 發表於 23-10-26 01:19
要有高端人生育,簡單就係加大子女免稅額,加入聘請外傭免稅額,加入夾心階層買樓資助計劃,買樓首期減少 ...

你認為的高端人口會為左這些而生仔?咁大家的「高端」人種確有分別,無論如何,沒有一種政策可滿足所有,但政府肯很多一步確係好事,我認為生仔不是為了什麼優惠而生,這個只是額外的津貼罷了,否則就否定了之前自願生仔的家庭。

珍珠宮

LokYauYau 發表於 23-10-25 16:56
鼓勵的意向係無錯,但鼓勵的方法on居啫。。。

對!用筆錢搞好托兒好過!香港地,多數都公一份婆一份,有托兒服務,啲後生家庭先會願意生

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bobomia 發表於 23-10-25 22:12
你个方法好過政府嘅方法

唔知點解政府裡面啲人,做嘢完全冇想法,搞個夜繽紛,又係求求其,完全冇主題,只係搞啲魚旦雞旦仔碗仔翅街頭小食就叫夜繽紛,香港時代進步咗,但香港政府官員嘅思維就冇進步過。

侯爵府

2024年龍年勳章

414928 發表於 23-10-26 15:32
你認為的高端人口會為左這些而生仔?咁大家的「高端」人種確有分別,無論如何,沒有一種政策可滿足所有,但 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章

DoReMi媽媽 發表於 23-10-26 19:41
唔知點解政府裡面啲人,做嘢完全冇想法,搞個夜繽紛,又係求求其,完全冇主題,只係搞啲魚旦雞旦仔碗仔翅 ...

https://www.ceo.gov.hk/tc/contact.html

你的好建議可以email給行政長官

DoReMi媽媽    發表於 23-10-28 11:47

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊