自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mimi199188 發表於 24-2-14 23:49
而家d專家系咁教家喎,吾好迫小朋友,佢吾想叫就吾想叫。雖然我真係吾明叫個名有幾難,但專家話會做成小朋 ...

咦~你咁講又係喎,回想起唔叫人嗰位嘅父母,當初就係睇好多親子育兒書,講好多專家意見,識另一位朋友,佢個小朋友又係由細到大都唔叫人的,又係睇哩啲書聽專家教點育兒。

伯爵府

mimi199188 發表於 24-2-14 23:49
而家d專家系咁教家喎,吾好迫小朋友,佢吾想叫就吾想叫。雖然我真係吾明叫個名有幾難,但專家話會做成小朋 ...

咁係咪返學溫書考試都唔好迫呀?!一迫咪有陰影囉?!

男爵府

BB防敏心得分享勳章

呢d人就好似7仔咁,不論年齡,總有個係左近,邊理得咁多?佢唔叫咪由佢囉,派利是俾佢係盡自己本份,做好自己就算,唔需要幫人教仔女。

男爵府

2024年龍年勳章

erica-camy 發表於 24-2-14 21:34
樓主你有冇小朋友?有時事前講記住叫人,佢個下唔叫,可以點?想佢父母當下話佢,因為一封利是開年就鬧交 ...

父母最基本既責任,係要話比小朋友知正確做法,而唔係由得佢自己想點就點。自由放養?唔一定要鬧,但理都唔理。

侯爵府

2024年龍年勳章

貝_貝 發表於 24-2-15 05:54
父母最基本既責任,係要話比小朋友知正確做法,而唔係由得佢自己想點就點。自由放養?唔一定要鬧,但理都 ...

好多父母自己都係咁,覺得咁樣待人接物好假好違心,拜年都係俾面出席,忠於自我、隨心所欲先係正確做法,所以啲仔女係咁完全無問題,佢唔想就唔好迫佢(大人對自己都係咁)

侯爵府

2024年龍年勳章

erica-camy 發表於 24-2-14 21:34
樓主你有冇小朋友?有時事前講記住叫人,佢個下唔叫,可以點?想佢父母當下話佢,因為一封利是開年就鬧交 ...

如果小朋友唔叫人,我會當下提醒佢,唔會鬧,如果都仲係唔叫就由佢,但我盡咗父母責任有即時指導佢,返屋企之後會同佢心平氣和分析點解叫人係有禮貌。
我啲仔女細個時見到人唔止唔叫,直頭躲係我身後面,知佢地性格係咁就慢慢教、日日教,上到小學、中學見到人咪識大方得體打招呼。

公爵府

回覆樓主:

其實愈迫佢叫人,小朋友就會愈反感。
要同佢講要有禮貌,但好多家長教育方法錯晒,係迫小朋友叫人,以前工人姐姐迫我小朋友叫人,大左我小朋友真係唔肯再叫,之後我慢慢教返好佢,用另外一啲方法先受教。

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

小華子 發表於 24-2-15 06:21
其實愈迫佢叫人,小朋友就會愈反感。
要同佢講要有禮貌,但好多家長教育方法錯晒,係迫小朋友叫人,以前工 ...

用對方法

男爵府

lalachi 發表於 24-2-14 12:26
最終唔叫都會比
但要比父母知道小朋友無禮貌
我都未嬲佢地,點解會係佢地嬲我

同意
我的親戚的小朋友又係唔叫人, 小朋友的家長又係冇禮貌唔理,我其實都唔係好想畀利是佢哋

大宅

貝_貝 發表於 24-2-15 05:54
父母最基本既責任,係要話比小朋友知正確做法,而唔係由得佢自己想點就點。自由放養?唔一定要鬧,但理都 ...

好多人鍾意閂埋門教仔㗎嘛,唔通樣樣都要喺人哋面前做咩!我比利是,自己比得開心就得,送祝福出去,諗咁多控制唔到嘅嘢,煩親自己!

男爵府

回覆樓主:

家庭教育問題,我唔會同人哋小朋友計較。將來佢父母受番返 我親戚個女3x歲人未嫁得出,食飯唔會幫手開飯,食完飯就行開,我都唔會出聲。呢啲老豆老母唔識教就自作自受

男爵府

牛年勳章

貝_貝 發表於 24-2-12 19:24
間中見,每次都唔打招呼,唔叫人,黑面玩手機咁都算,新年流流都係咁。我好想唔比利是佢哋。
未有公主命, ...

我果個都唔叫,不過有自閉症。
唔係好明白人講咩。

細個果時唔叫人,
阿媽一巴車埋黎。

水晶宮

selinako^^ 發表於 24-2-14 19:10
侄女父母又冇野 對我仲好客氣, 不過唔會話仔女 ..放養, 細女 12/13歲 已拍拖 仲係女家度同居

不過佢d女真 ...

題外話,你個侄女啲行為似足我件細毒姑,覺得我搶左佢阿哥。(如果咁,好心佢全家叫佢阿哥單身啦!)

男爵府

2024年龍年勳章

Chloe199401 發表於 24-2-15 18:02
我果個都唔叫,不過有自閉症。
唔係好明白人講咩。

咁如果有病就情有可原

男爵府

Jasmine-4711 發表於 24-2-12 21:49
support

某親戚兒子廿多歲, 冇去團拜,

叫佢嚟拜年攞利是

大宅

貝_貝 發表於 24-2-12 19:24
間中見,每次都唔打招呼,唔叫人,黑面玩手機咁都算,新年流流都係咁。我好想唔比利是佢哋。
未有公主命, ...

冇方法,我最近家族團拜就遇到兩個,兩個都戴住個大大耳機,完全活係自己世界,派利是比佢單手接完就走,恭喜發財都冇句,平時家族聚會已經好似成村人欠佢咁,黑口黑面,就算同年紀撩佢哋傾計都係單字發音 問過佢父母佢哋係咪唔想出席,佢父母話點到佢唔出席 我心諗出席到咁樣,有咩意思

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊