自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

monchhichijoyce 發表於 19-6-2 10:20
其實啲小學名校,直資小學會睇家庭背景同父母職業嗎?即係住公屋會唔會入到名校?定係根本唔關事?
...

話唔睇系厄人,會比較重視睇父母職業多啲

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主:

通常考唔到,都會覺得學校睇家庭背景/ 家長職業,唔通覺得自己仔女唔夠人醒咩?

水晶宮

monchhichijoyce 發表於 19-6-2 10:20
其實啲小學名校,直資小學會睇家庭背景同父母職業嗎?即係住公屋會唔會入到名校?定係根本唔關事?
...

會,我屋企有人讀緊,基本上全班屋企都係做生意或高學歷人事

子爵府

趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

twodaughters 發表於 19-6-2 13:26
呢個問題我都聽過DGJS其他家長分享佢小朋友答:同爸爸坐地鐵,由屋企開始,經過xxx、xxx站,最後在佐敦落 ...

叻!

別墅

lingan 發表於 19-6-7 00:52
叻!

好多人都吾明白面試者問的問題真正目的。
神校要收的係叻仔叻女,從來吾怕你交吾到學費,亦吾左乎你「今日」的出身。
我成日同我囡講,有資源的學生讀書叻是應該,但資源少的學生而比你優秀你更應尊重他們。

男爵府

twodaughters 發表於 19-6-7 01:27
好多人都吾明白面試者問的問題真正目的。
神校要收的係叻仔叻女,從來吾怕你交吾到學費,亦吾左乎你「今日 ...

我朋友個女去in dgjs咪答搭幾號巴士去,搭左幾耐etc, 咪又收左 佢屋企都冇車㗎,都冇人歧視佢地....就算係中學部, 冇車可能係全級既少數,但都冇人歧視的, 交朋友完全講性格適合, d有錢家長好多好客氣, 去完活動冇車都主動話車到去最近地鐵站的..

男爵府

朋友個仔,樣子不討好,細B,in時全程爆喊,收左
朋友夫妻都係做高尚職業。

我女個同學,住公屋,父母藍領,成績大約係二線小學既級10樓下,直資神校收左。

首頁

尾頁

跳至