自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

chanti 發表於 23-12-4 19:11
基本上過左第三派咩都已經唔重要,因為一定會叩門-> 呢句已經錯、不少地區多英中、B1 派到乙7 -10 都入到B ...

請教點知沙田區係派到乙7?

男爵府

erumic 發表於 23-12-9 22:39
請教點知沙田區係派到乙7?

EK及當區升中家長有分享

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

小平媽媽 發表於 23-12-9 21:35
其實你學校有幾好成績都唔夠運氣重要,我有朋友1A仔,大抽獎入左band3A中學(今年升左2B)佢地去過 叩門, ...

你肯定佢係Band 1A而唔係邊緣人? 好似有時寶校級幾你以為佢係Band 1生,但計全港/全區嚟講,佢只係Band 2生,一定係派哂俾全港Band 1生,先至輪到派Band 2生,咁呢個時候如果呢位自以為Band 1生頭幾志願全部填哂Band 1學校,咁就好大機會碌到去派Band 3。
如果好肯定佢係Band 1A,另一個原因係佢張志願表剩係填咗幾間Band 1 ,其他留空無填而佢又不幸排number好後,幾間Band 1都派哂俾其他人無位剩俾佢,但佢又無填之後既志願,咁就會派哂俾所有人然之後睇吓邊間有剩位先至到佢。再唔係就佢直頭係填錯表,乙部都填咗其他區,否則根本無可能B1A生大抽獎派去B3A。

男爵府

hfl2000 發表於 23-12-9 23:16
你肯定佢係Band 1A而唔係邊緣人? 好似有時寶校級幾你以為佢係Band 1生,但計全港/全區嚟講,佢只係Band 2 ...

就算乙部全部填哂其他B1, 佢係真B1 的話、佢張表一定係一間b2都冇先會派去B3

男爵府

solim 發表於 23-12-3 14:04
請問搏兩間band 1a 係唔係太進取?

如果你肯定孩子屬於band1 a 就合理。 band1A 亦有分全港熱門同地區熱門

第一選擇你可以選全港熱門, 次選可以選地區熱門(前提是適合你孩子)

如果到時正選唔得, 可能會後補入自行的。 (我仔升中個年啱啱移民潮, 好多同學都係後補入自行, 因為有啲家長講番佢哋填大抽獎時, 自行有選個間唔係放第一選擇)

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hfl2000 發表於 23-12-9 23:16
你肯定佢係Band 1A而唔係邊緣人? 好似有時寶校級幾你以為佢係Band 1生,但計全港/全區嚟講,佢只係Band 2 ...

我真心覺得一係填得有問題,一係估錯banding,如果唔係b1冇可能派b3,如果真係b1正常係保險線位填間b2都入咗啦,點會去到b3

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

chanti 發表於 23-12-10 08:33
就算乙部全部填哂其他B1, 佢係真B1 的話、佢張表一定係一間b2都冇先會派去B3
...

我女港島東區,b1位夠派,有同學邊緣人都入到1c

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

黃二少奶 發表於 23-12-10 10:22
我真心覺得一係填得有問題,一係估錯banding,如果唔係b1冇可能派b3,如果真係b1正常係保險線位填間b2都入 ...

所以周不時見啲人話Band 1衰大抽獎唔夠運派咗去Band 3,我都好想問啲人究竟點樣填份表格,係咪自信過頭,剩係填咗幾間Band 1之後留空哂無填其他志願呢?

珍珠宮

hfl2000 發表於 23-12-10 18:02
所以周不時見啲人話Band 1衰大抽獎唔夠運派咗去Band 3,我都好想問啲人究竟點樣填份表格,係咪自信過頭, ...

仲有可能估錯band, 以為自己B1,原來係B2,No又唔好,最後B1B2都抽唔到。

大宅

sn0629 發表於 23-12-6 00:06
趙中唔好㗎,點解你會心儀佢㗎,自行揀佢可能會收你添呀!
你小朋友級名次前,但都要視乎讀緊邊間小學,唔 ...

我都想知點解唔好 ,因為都係諗住簡佢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊