自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

sharonchan.0711 發表於 16-11-1 01:22
背景:仔仔岩三歲,唯一男孫,現同6299姑姐姑丈7人住,下年年中同62一家四口搬走,所以必須轉校,大家有共 ...

我覺得冇問題,我呀11月尾出世,冇讀n班,兩歲九個月讀k1,而家已經S.4成績唔錯,我係要返工嘅,只不過選校要小心,唔需要填鴨式催谷,你辛苦佢又辛苦,呀仔幼稚園都係响York姊妹學校度讀。

男爵府

男做大 女做細!

男仔大一年自信d,甘先係仔! 女仔大一年似大家姐⋯⋯ 我囡12月超細囡,感覺比超大囡可愛d、女仔d⋯⋯

學術方面,宜加家長都早教 同學野,k2- 3 or 升小己無分別,讀書講資質,又無話大人年幾就勁好多,不過我同意仔做大,高大d 自信d! 女仔大左會介意年紀大一年幾,細時無所謂,大大下會識邊d同學仔大佢好多⋯

伯爵府

回覆:細b的迷思,99阻止我俾仔做超大b。

無必要一開始要細B變大B,開始可能細B倫倫盡盡,跟住佢會跟到其他小朋友進度。除非個B資質麻麻,大左其實同同班相差不大。

子爵府

sharonchan.0711 發表於 16-11-1 01:22
背景:仔仔岩三歲,唯一男孫,現同6299姑姐姑丈7人住,下年年中同62一家四口搬走,所以必須轉校,大家有共 ...

我當年選擇做大b,老師都話我小朋水可以升k 3唔使讀多年,但因我要返工,無人可以教小朋友,所以就比佢做大b,樓主,我覺得如果你有時間我貼身教,再先看看k2如何再決定,或者可問老師意見

水晶宮

回覆 sharonchan.0711 的帖子

你真係做足功課...如果, 我係問如果超大B, 心儀都唔收...咁你有咩感覺?
總唔係超大B就一定收架...

男爵府

luckybaby2011 發表於 16-11-3 17:07
回覆 sharonchan.0711 的帖子

你真係做足功課...如果, 我係問如果超大B, 心儀都唔收...咁你有咩感覺?

我接受,呢個弊處我預咗,有試過過高期望過心儀收,不過睇得好多例子,知道自己咁高期望唔岩,事實真系有機會唔收,已經調整咗心態,我明白一命二運三風水四積陰德五讀書,讀書排最後。
只系呢個系我由心底裡經過無數掙扎而一次又一次堅定決定,有咩好處壞處我心甘情願接受而且會積極去處理,如果最後作出決定系我唔心甘情願,好彩既我仔唔需要重讀,唔好彩要重讀或者追學業追得好辛苦,只怕將來我會埋怨奶奶,埋怨自己懦弱讓步,雖然知道埋怨冇用,但系,唉,我呢幾日好頭痛,姐妹你話我點做好
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

侯爵府

sharonchan.0711 發表於 16-11-3 04:17
你想我講理由數據嗎?我講咗做細b壞處先

1.大學女多男少其中一個原因系男仔發育比女仔遲,男女從嬰兒發 ...

其實你心裡面已有哂答案係要做大B, 咁咪做大B... 只係你C6同6299唔贊成, 你唯一可以做係用唔同方法遊說他們, 例如講明你想報直私小學, 細B好蝕底, 大B易入好多, etc

我女都係10月尾細B, 考過幼稚園都會明白細B真係蝕底嘅... 但因為我有間一線津小係穩入, 所以我女係讀學卷村校再上津小, 唔會讀直私, 問題不大

我諗法好簡單, 細B照讀一線學校, 去到小三, 四大細B唔會有分別, 到時係睇個小朋友能力, 有能力就細B都讀到... 如真係力有不逮, 就唯有轉間二/三線小學...

男爵府

tsewong 發表於 16-11-3 17:45
其實你心裡面已有哂答案係要做大B, 咁咪做大B... 只係你C6同6299唔贊成, 你唯一可以做係用唔同方法遊說他 ...
我後來同老公商量咗,距都話之前已經默認咗我,唔知距媽咁做,我穩d資料未俾距地睇過,大概同距地講過下,我唸住呢2日俾老公睇,如果我系你既情況,我都系你咁做法
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

侯爵府

sharonchan.0711 發表於 16-11-3 21:03
我後來同老公商量咗,距都話之前已經默認咗我,唔知距媽咁做,我穩d資料未俾距地睇過,大概同距地講過下, ...

其實你啲資料太學術化,而且講到咁長遠,老人家未必明亦唔會buy

簡單啲話而家啲出名小學唔多收細b, 有啲直頭講明唔收。 你想報間好嘅小學,所以而家盡早俾佢做大b, 呢幾年幼稚園會好好栽培佢,佢做大b會易吸收,interview表現亦會好好多,有間好小學就易入好中學。。。

男爵府

tsewong 發表於 16-11-4 08:01
其實你啲資料太學術化,而且講到咁長遠,老人家未必明亦唔會buy

簡單啲話而家啲出名小學唔多收細b, 有啲 ...
我試過用唔學術化咁同距地交談,距地思想就系覺得有需要先留班,奶奶仲話你仔姑姐(老公細妹)姑丈系大學畢業架,距地都話唔需要重讀你仲堅持。我明白老人家用學歷比較,系唔多正確,距意思就系我學歷低過大學,但系距姑姐30幾年前同宜家教育已經有分別,姑姐系女仔,男女學習的確有分別,奶奶覺得男女冇分別,只系性格有分別,認為我忌人憂天,而我又覺得自己憂得有道理。
多謝你,我用你講法同老公再一次溝通先。
.
.

.
.

侯爵府

sharonchan.0711 發表於 16-11-4 09:52
我試過用唔學術化咁同距地交談,距地思想就系覺得有需要先留班,奶奶仲話你仔姑姐(老公細妹)姑丈系大學畢 ...

其實有點我係認同你99,無論男女, 學習優劣嘅分別並不在大細B, 我小學同中學至大學都算係尖子, 小學女仔同學叻啲, 中學男仔開始發力, 同期和我爭全級頭幾名都係男女都有, 我係一月大B, 其他人有五六月中B, 亦有十/十一月細B

到小學三四年級時, 讀書叻唔叻係係睇性格(如有冇鬥心), 書緣(鍾意睇書)等, 大細B已經係冇分別

但奈何現今香港社會鼓吹「贏在起跑線」, 雖然係唔太正常, 但你要落場玩就點都要跟規則

而家啲名幼稚園同出名小學好多都係直資私校, 要玩"interview"呢個遊戲。幾歲人仔來講,差幾個月係好大分別嘅,而呢樣正正係細B蝕底嘅地方。你同99講時代唔同喇,而家係要「考小學」,只係想大B考小學易啲同大啲機會入一間好小學,並不是「留班」

我個女都係細女,如佢將來讀唔上一線小學,我盡量唔會俾佢留班,因問題唔會因為佢大啲讀多一年而改善,好大機會係間學校唔適合佢,可能係程度追唔上, 亦可能係教學方式唔適合, 所以應該係轉校而唔係留班

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

我都唔主張做超大bb

係k1你會覺得會差d,但去到k3就唔覺有分別
我有朋友個仔12月2幾號,當年個個叫佢做大b,但佢唔想,最後入左間區內好好既幼稚園k1,仲上午班,到小一佢有分入左區內名小學,已架考頭10,所以大b細b其實影響唔大
不過個小朋係你既,最緊要你了解佢,唔好因為99話做細b所以唱反調

大宅

自己仔女自己話事,作為父母絶對有責任對自己小朋友負責,行條適合嘅路,唔需要同人交代。如用破壞破壞關係做要脅,更加不應理會。

如果覺得做超大B適合,應該堅持!由學券轉york,真係未必適應到。如果k2插班,更加大獲,聽講而家學卷學校寫緊"人,口",york已經寫緊"風扇"

大宅

BK Milk勳章

回覆樓主:

我仔係細b, 我無比佢做大B, 依家K3一d都唔輸蝕,考直私小學亦有offer。做唔做大B其實因人而異。
唔知你睇咩書,但你都可以尋求專家既意見,再將專家意見同家人商量,咁會有說服力好多。York都收好多細仔的。

子爵府

回覆樓主:

其實樓主都意決做硬大B, 不過你真係無提你個仔能力, 如果佢本身好叻好出眾, 做大B會在同年級的同學又機會唔夾, 因為思考已經快人2年, 再加遲讀1年,即係個gap係成3年!
如果佢學習進度係遲緩, 讀多年當然真係好事!
不過聽你講話唔理小學係點, 其實你唔係為佢舖緊路咩?小學目標係咩學先?普通津小唔駛攪咁多野啦! 如果直資你又做得唔夠多野囉,唔係York就夠囉!

首頁

尾頁

跳至