自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主

侯爵府

回覆樓主:

其實時代的巨輪不斷在轉, 咁多年以來, 香港的產業都轉變過好多啦~ 以前興旺的製衣做鞋etc都冇哂啦~ 唔可以話大陸搶走香港乜乜乜, 就想隔斷和大陸的往來, 咁諗只會固步自封

大宅

回覆樓主:

我係咩都吾識既一個亞太,我好享受行超市,但係我都開始上外國網買日用品,最近又上網買衫,買零食,厠紙。價錢吾貴,又送貨,我都好受落。

自己都要變,當然心中感受好多,我自己做生意,行家朋友都好難做,真係得過做字。 好在過去10幾年累積好多,只嘆後生一代吾容易。

早幾日朋友同我講,佢都接近50了,無做份10幾年既工,太辛苦,身體差,佢話而家搵勞工處工,時薪無飯鐘,最低工資,而且要萬能,佢做會計,都是有經驗的。

水晶宮

Tszyinggggg 發表於 17-8-30 17:28
係囉,從來未見有喜色過,仲話仍為將會不斷上升

尖沙咀旺角大街都有吉舖、愈吉愈耐、唔明點好

大宅

jolps 發表於 17-8-30 22:19
其實時代的巨輪不斷在轉, 咁多年以來, 香港的產業都轉變過好多啦~ 以前興旺的製衣做鞋etc都冇哂啦~ 唔 ...

認同

男爵府

回覆樓主:

我哋的柜貨早幾年已轉去大陸直出了,得返的散貨係来香港出。
今年散貨都轉了一部份係深圳出。香港更加少。

子爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我公司做印刷,又係好差~~~

大宅

有緣相聚 發表於 17-8-18 21:55
實體經濟是差,但是樓價不斷升,我都不能理解,根本就係脫離咗現實
...
有人可以分析下嗎?
i'm 雨婷寶

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Friday 發表於 17-8-30 16:44
爭取到加薪又如何, 知情人話李賤人要啲工人分番數比佢,因為佢要請人聲援佢哋要比人工呀! ...
不嬲知佢賤,有傳2007年扎鐵工潮嘅罷工基金,都俾職工盟挪用了,難怪見親李賤人,都係叫人捐錢

2009年7月30日

職工盟屬會建築地盤職工總會昨晚發生流血衝突,去屆建築地盤職工總會理事會書記張德興,昨日已就事件諮詢廉政公署、勞工處及職工會登記局,並打算今天召開記者會,交代事件始末。他指出,職工盟曾以「扎鐵罷工基金」名義,借建築地盤職工總會的戶口籌得逾100萬元善款,但他本人及基金委員會成員孫龍弟均無權過問基金運作,他批評職工盟處理善款欠缺透明度,要求作出交代。

張德興指出,在2007年扎鐵業工潮期間,職工盟以「扎鐵罷工基金」名義,向市民、本港及外國團體籌得逾100萬元善款,而職工盟當時借用了建築地盤職工總會的帳戶來募捐,並成立一個6至7人的委員會管理基金運用。然而,身兼基金委員會成員的去屆建築地盤職工總會會長孫龍弟卻只知用剩多少錢,但如何運用,卻無權過問。孫龍弟指出,該筆逾百萬元基金,是用來資助受工潮影響的扎鐵工人,亦用來支援罷工時的交通及膳食費用,只知餘下數十萬元,後來該筆款項更全數轉往新成立的扎鐵業團結工會。當時建築地盤職工總會反對這個做法,因為這並非當時的籌款目的,但沒有人理會。同時,一些受薪的職工盟成員,竟在扎鐵工潮時獲基金資助,令建築地盤職工總會大表不滿。

張德興又直斥職工盟做事霸道,以往建築地盤職工總會成員已有扎鐵工人,但職工盟卻要求後來入會者,全數轉往扎鐵業團結工會。他表示,不排除稍後會往勞工處就選舉事件抗議。勞工處回應確實收到張德興查詢,但未收到任何投訴。

大宅

回覆樓主:

眼見街既吉鋪愈來愈多,但上網又見好多人要入市,唯一解釋係同以前已經唔同左,鋪位跌唔會影響樓市。

但我覺得有錢既人真係好多,而呢啲人既收入可能黎自大陸,係大陸搵錢好似好易咁。。。

大宅

ayasbaby 發表於 17-8-19 21:24
之前自由行盛行時,市道幾蓬勃。但旅遊城市居然指住遊客黎鬧,真係不可思議,到最後咪又系自己埋單
...
依家係自由行推高晒租金同樓價喎
i'm 雨婷寶

大宅

virginbaby 發表於 17-8-31 17:33
眼見街既吉鋪愈來愈多,但上網又見好多人要入市,唯一解釋係同以前已經唔同左,鋪位跌唔會影響樓市。

但我 ...
同意, 真係好多有錢人
i'm 雨婷寶

首頁

尾頁

跳至