自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 DHA勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

持之以恆 發表於 19-2-9 16:52
M記而家問要飲管都話無,是真的嗎?

m 記是有飲管,要有問,先至比,吾會擺放出來

伯爵府

honeybibibibi 發表於 19-2-9 16:18
如題

冇飲管,但又怕杯邊唔乾淨....
多左轉熱飲,起碼熱飲水熱d... 順便消毐下個杯,安心d

複式洋房

贊成唔用飲管,為地球,為自己

男爵府

回覆 kenamd 的帖子

我最近特登問過cashier攞,佢話環保,無飲管

洋房

好少飲凍野,無影響
好驚訝咁多人都話走飲管多餘

大宅

應該叫餐飲業提供統標準size的環保杯
因為業界多數唔接受自備杯

走飲管呢個方案之前
我都一早已經唔用飲館好耐了
我個人體質係熱底
但係我鍾意走冰而且係must
多冰啲真係好飲啲咩?
不過就算有冰我都唔覺得好阻住自己去飲
唯一考慮嘅係弱小同老人家
對於佢哋來講可能真係唔太方便
不過地球人實在太過太過太過方便自己了
係時候適應下環保所帶來的不習慣

大宅

吸煙問題
其實都係靠自己自律
政府可以限制到幾多?
一陣操之過急就會又比人話:
戒煙會影響身體健康仲會多咗病痛
反而想政府加強限制
整熄煙頭先掟去垃圾桶
次次出街都見到啲垃圾桶BBQ
我都會走埋去整熄佢
但又唔可以倒水落去因為好似係犯法的
所以我多數喺手袋入面啲廢嘅收據
整熄佢哋,但係咁樣隻手會被燻到有浸煙味
所以唔該煙民們真係自律啲
食你二手煙已經唔敢鬧出聲
你哋食完煙仲要繼續污染個環境
仲要我哋同你哋善後

大宅

回覆樓主:

汽車廢氣同埋手機等等電子儀器
呢啲都係生活嘅必需品
就係因為呢方面已經污染緊地球
所以可以先從其他方面着手
源頭減廢 減低污染
估計應該有公司設計緊環保手機
好唔鍾意聽到啲無聊challenge

子爵府

回覆樓主:

好少飲凍飲,就算飲凍飲不嬲都會走冰,所以支持走飲管

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

別墅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主:

係快餐店不提供飲管以前,已無使用飲管。同意無飲管下飲有冰的飲品很不方便,建議快餐店改良杯蓋設計應可解決問題

別墅

honeybibibibi 發表於 19-2-9 16:18
如題

你若有做食市經驗,你必定不會再想走飲管!情願不飲!洗碗姐不會跟你逐隻杯杯邊洗,好嘅同你浸在洗潔精水耐啲!忙嗰陣,呢頭放落去嗰頭拎返上黎過水用得。仲有我自己見過啲洗碗食飯前,自己都將啲筷子匙同飲水抔用滚水洗完又洗,先開始食敛。咁你自己諗啦

複式洋房

如懿 發表於 19-2-13 15:21
吸煙問題
其實都係靠自己自律
政府可以限制到幾多?

我贊成用木做的飲筒……木筲可能被吸入,紙飲筒較進取,紙都係用木做的,望有監管用幹淨的木材質

男爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 DHA勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

honeyfamily@@ 發表於 19-2-13 15:15
回覆 kenamd 的帖子

我最近特登問過cashier攞,佢話環保,無飲管

我不是問 cashier, 是攞餐問,佢沒有出聲,照比我

大宅

育兒性格勳章

回覆樓主:

堂食時, 若佢隻杯乾淨, 我當熱飲咁飲, 問題唔大.

至於外賣, 淨係走支飲管, 我覺得好無謂, 杯中物依然倒得滿滿, 隻杯唔一定係紙. 紙柸有時又幾軟, 揭蓋飲都唔容易。

大宅

育兒性格勳章

魚柳太1101 發表於 19-2-13 15:07
幫得有幾多?好多機構食肆響應係因爲可以減低成本,售價又不變,變相加價,除非食肆表示所得的盈利會歸於 ...

很有同感, 價錢照舊.係掛住個環保牌的加價。

複式洋房

如題

我本身想盡量做好身教, 所以早前已開始自己帶杯, 近來多間食市响應走飲管, 試過1次去m記無飲管後, 之後我連飲管都自備埋, 我自己就覺得唔算太煩, 仲可以話得益左, 因為唔帶杯就唔出去買飲品(可以省下20幾蚊飲品費), 唔帶飲管就改飲熱飲(女仕飲太多凍飲對身體唔好), 現在我還會嘗試帶盒去買食物, 我本身都只係兼職煮下晚飯, 之前收工夜啦…就買外賣, 都好唔環保, 現時仔女都會肯同我落街食, 佢地都話可以用少d外賣用品, 每一步都要試下, 做開左就唔會覺得太煩, 我純個人分享

男爵府

回覆樓主:

我接受到唔用飲管飲凍飲 飲飲下就慣
只係有時你成套餐具都係即棄(膠或紙)
就走支飲管 真心搞笑
本末倒置

男爵府

回覆樓主:

日常生活中有好多嘢可以環保d,如珍惜食物、節約電……
不過我出街食飯仲需要飲管

別墅

無話可說 發表於 19-2-9 16:39
麻煩,唔鍾意自己拎走囉!外國都唔會搞呢d無謂野

咪係囉~外國一樣先進發達,人哋都唔會搞埋D令部分民眾不便嘅問題出嚟!唔會強迫民眾!只有讓民眾自行選擇自己所需的!(emoji) 呢度?! 哼~……(emoji)又要強迫人,衞生又搞得差!洗又洗唔乾淨!(emoji)叫人點放心呀!好心搞好衞生,整潔先再講啦! 又要模仿外國,自己基本嘅都搞唔掂,仲學人哋外國!哼~…………(emoji)金玉其外,敗絮其中!笑大人個口!收恥!…………(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)☠(emoji)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

無咗飲管都OK

但望下望下,一餐都有好多膠匙、紙杯、紙碟....

首頁

尾頁

跳至