自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

小傑媽媽 發表於 20-6-9 09:02
我就係遇過太多冇同理人,唔識體諒既人,所以更清楚睇到我身邊原來冇朋友,只有過路人
...

咁呢D所謂朋友就更加唔須要太上心啦! 對值得好的人好就夠了

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大宅

回覆 小傑媽媽 的帖子

真正的朋友,係自己

大宅

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我最好既朋友係中學同學,講心事,互相關心個種,自己其實都需要維繫,我都湊小朋友,有聚會都要出下,次次唔出人地慢慢就唔想約你,當然人愈大愈多舊同事,小朋友o的媽媽group,但流於表面,閒談講下近況,講小朋友學業,照顧,購物邊度平都好正常,但講心事,仲要人地肯聽其實好難,大部分人係鍾意講自己野,晒命,壞情緒會影響埋你,而唔係想聽你講野,依o的係我既體驗,所以近排我fb斷捨離,講真好多無見無互動,互相又唔like大家,我亦都無需要知佢地的野,我亦都唔想比佢地知我的野,封鎖埋,網上要多朋友其實無用,真心一二個已夠!

伯爵府

kittybaby2012 發表於 20-6-16 03:38
我最好既朋友係中學同學,講心事,互相關心個種,自己其實都需要維繫,我都湊小朋友,有聚會都要出下,次次 ...

啱呀 真心一二個已足夠

別墅

我有個自稱係閨蜜,係面對面同佢講嘢,佢都冇反應望住部電話,叫我自己繼續講

男爵府

我都明白你, 人愈大就覺得呢個世界好現實,關心佢冇人覆個種感覺我都試過 ,男家仲睇我唔起!開頭唔開心,全職媽好鬼悶 好困身 ,辛酸邊個知,捱到幼稚園諗住識媽咪朋友,點知是非晒命現實仲多,樓主,唯有自己諗開啲,3菇6婆把口唔洗理,最重要老公體諒,冇知心朋友都可以過得開心,我等埋細b返學會做義工,學興趣班,參加活動,等生活過得更豐富

大宅

回覆 kittybaby2012 的帖子

好認同你講的野

大宅

回覆 YKU_123 的帖子

得老公體諒都好緊要,我好明白,媽媽你加油

大宅

親子王國15週年勳章

ssh912 發表於 20-6-17 21:43
回覆 kittybaby2012 的帖子

好認同你講的野

多謝,人愈大覺得無需要為左取悅人而留住所謂朋友,生命有限,應該為自己做喜歡既事情,自己珍惜自己,應該顧慮自己感受,其他人只係成長既過客!

男爵府

係呀,成日用忙,食個反都話冇時間,點會係朋友

男爵府

ssh912 發表於 20-6-3 12:54
我有d所謂的朋友,我喺佢whatapps、messenger問好,係可以無回應,係咪要自己有利用價值才值得跟自己做朋友 ...

我幾個小朋友,我仲要反工,通常d人一聽到我要反工,反而質疑我要反工又要湊4個,點搞得掂?所以我通常都吾係好敢同人講我係在職媽媽!反而我羨慕全職媽咪,做得全職媽,老公搵得到,或者屋企有一定的經濟能力先夠膽做全職媽,所以我好羨慕

大宅

回覆 逸逸不敗 的帖子

係,如果有心維繫關係的,總會有方法,出唔到來食飯,訊息會回覆你的問候,或視象同對方傾計,都可。對方要揾藉唔理你,就唯有唔理佢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

26days 發表於 20-6-6 13:35
其實如果見到對方睇完msg唔"即刻" 回應就嬲人既人,我覺得根本有強迫症。
...
其實如果有個人無啦啦send 條片俾我
第一返工又唔開得條片, 有聲
第二我睇都未睇唔想求其俾返個emoji
第三有時忙左成日, 一大堆group mssg 推返落去真係未必會記得
仲要唔係有內容既message
呢D"有趣"影片, FB, 網上, wt group多的是,
單獨send俾個唔熟既人真係有點怪異

首頁

尾頁

跳至