自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我覺得衣着顏色今時今日已經冇咁執着,黑色白色我都覺得OK,只要整體唔太浮誇搶咗主人家嘅鏡就得
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

珍珠宮

lingwu 發表於 23-6-6 16:56
你講到自己品味好似幾好咁,咁你有著左上身既衫褲鞋襪畀我參考下

我只係話品味唔同,冇話邊個好啲,所以既然你都覺得冇問題,大家真係冇咩討論空間喎,請問我句說話有咩問題呢?

侯爵府

lingwu 發表於 23-6-6 08:37
對鞋真係咁差咩,呢款係熱賣款喎
早排都賣斷碼,可能親呢條裙唔好睇啫,著其他衫褲我真係覺得冇問題喎
我 ...
條裙如果襯得好, 絕對可以去飲, 但抱歉講句, 呢對波鞋超肉酸!

珍珠宮

skmibb 發表於 23-6-5 21:48
對! 襯 Dr . Martens 都好好睇呀!

着開Dr. Martens就明

珍珠宮

唔係唔接受長裙襯波鞋
唔係唔接受去飲casual look
重點係累贅裙尾+累贅鞋,個襯法出事

伯爵府

Anpanmama 發表於 23-6-6 16:18
其實我自己唔係太介意着自己或別人黑色或者白色佢飲宴,反而介意對方着得懶瀟灑!
曾經有個同事喺六星級酒 ...

真呀。我簽紙擺酒分開兩日。簽完紙就喺酒店搞after party。雖然只係飲酒玩,但係地點講到尾都係靚酒店,所以客人都係斯文look。有個朋友個老婆着tee,運動褲,波鞋,我當時都打個凸,點解有外人入嚟。點知唔係得我一個覺得有問題。之後有其他聚會個個都怕咗叫嗰個老婆。基本嘅禮儀都唔識。

大宅

回覆樓主:

依家著黑色去飲都無咩所謂,但對鞋唔襯條裙太bulky

珍珠宮

da-rosette 發表於 23-6-6 16:55
比較厚重款波鞋陪襯長裙都ok 呀,最緊要人靚

但唔係樓主原先條黑裙咁款囉!

黑襯白冇乜問題
都話條裙冇乜問題(其實係裙尾唔襯對鞋)
對波鞋都冇乜問(襯牛仔裙/褲/ pencil skirt 都好好睇)
就係依兩件擺埋就好唔ok

但樓主話換過條藍色裙, 唔知又係乜款呢?

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

今時今日去飲,著黑色無問題(好普遍)
我重好記得我c6個妹,當年話結婚叫我哋去食餐飯(好似2-3圍枱),當年我一入到酒樓,佢妹d朋友全黑衫裙褲,嚇親(十足十黑記酒宴)

侯爵府

lingwu 發表於 23-6-6 16:36
所以人人睇野既眼光就係唔同,我反而唔鐘意呢D款式,冇念過要買呢D款式既鞋呀
...
講咗十幾版, 你應該明白, 你的品味與別不同, 曲高和寡, 以後唔需要再响 BK 出 post 問人你啲衫呀鞋呀靚唔靚, 你自己覺得靚爆鏡就得, 其他賓客見到又多個茶餘飯後話題, 都幾娛賓下!

大宅

mommyli 發表於 23-6-6 18:50
真呀。我簽紙擺酒分開兩日。簽完紙就喺酒店搞after party。雖然只係飲酒玩,但係地點講到尾都係靚酒店,所 ...

雖然話依家去飲除非好親嘅,否則多數都著得好casual,但著運動褲就真係

男爵府

睛靈勳章

da-rosette 發表於 23-6-6 17:33
同意!我已經好多年冇著過高跟鞋,仲要配斯文 裙,我真心覺得太隆重反而老土。反而大陸人鍾意咁著,佢哋 ...

又咁講我都唔可以著高跟鞋
屋企一對都冇喎
總之去飲宴咁有点太casual wear可以著得再靚啲.

雖然我年紀唔細啦但我唔會著到好女人feel. 樓主呢個look我都係成日著, 但去飲我就唔會咁, 對鞋太笨重襯得唔好睇

男爵府

睛靈勳章

Prosperous 發表於 23-6-6 18:59
講咗十幾版, 你應該明白, 你的品味與別不同, 曲高和寡, 以後唔需要再响 BK 出 post 問人你啲衫呀鞋呀靚唔靚 ...

最尾嗰句我認同睇下著出嚟效果如何,如果當日個個都著得靚靚佢就真係會畀人背後講嗰個著對波鞋嚟飲都係睇自己啦自己著得舒服唔好理人咁多

伯爵府

阿笑 發表於 23-6-6 18:59
雖然話依家去飲除非好親嘅,否則多數都著得好casual,但著運動褲就真係
...

真係好核凸。講真,就算自己去酒店食飯都唔會係最casual嘅打扮。做受邀嘅客人都要尊重場合嘅。

大宅

回覆樓主:

黑色裙冇問題
對波鞋唔啱睇

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

襯白色NIKE好似麻麻地,著對珍珠色令身嘅平底或有少少踭嘅鞋,再加件米白色被肩係咪好啲

珍珠宮

牛牛牛牛 發表於 23-6-6 20:08
襯白色NIKE好似麻麻地,著對珍珠色令身嘅平底或有少少踭嘅鞋,再加件米白色被肩係咪好啲 ...

樓主認為對波鞋最靚, 話前排賣斷貨, 好受歡迎。

對波鞋係靚, 啱後生女著, 但真係唔得襯佢條黑紗裙, 可能襯佢話換條藍裙多啲。

因為對波鞋有點花巧, 上身要襯簡單線條/plain款會平衡啲。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

skmibb 發表於 23-6-6 20:23

對波鞋係靚, 啱後生女著, 但真係唔得襯佢條黑紗裙, ...

我冇追POST呀原來咁精彩?咁佢應該問人點樣著先襯佢對白色NIKE波鞋去飲喎

珍珠宮

牛牛牛牛 發表於 23-6-6 20:28
我冇追POST呀原來咁精彩?咁佢應該問人點樣著先襯佢對白色NIKE波鞋去飲喎
...

我估咋!
因為樓主話會換條藍色裙, 唔著黑裙,亦話對波鞋個款早排賣斷, 言下之意佢應該會著對波鞋去飲。
其實對波鞋著去飲冇問題, 可以襯牛仔褲/直筒牛仔裙, 上身襯返件時尚嘅白T, 有 cutting 嘅裇衫, 再配返少少飾物, 成件事就好睇好多。

珍珠宮

skmibb 發表於 23-6-6 20:23

對波鞋係靚, 啱後生女著, 但真係唔得襯佢條黑紗裙, ...

佢今朝話對鞋好受歡迎到賣斷碼我真係笑出聲,大佬呀,賣斷碼就等於靚,等於去咩場合同點襯衫都靚,咩思維呀?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊