跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

到步用國際牌開車只有90日,所以90日內一定要考到牌,好在朋友係教車師傅,幫我搵到快期考路試,攞左學車牌一星期考埋,佢仲話SF排期考一般等幾個月

別墅

RafaelW_FB 發表於 19-8-24 13:36
回覆 SAYY 的帖子

我的良民證NVC都接受了,還在等其它文件!

請問upload 良民証應該打句乜英文通知對方, 正本會直接寄到領事館,謝謝

男爵府

甜甜兒 發表於 19-8-30 11:26
請問upload 良民証應該打句乜英文通知對方, 正本會直接寄到領事館,謝謝
...

可以打 civil document

男爵府

回覆 RafaelW_FB 的帖子

或者 certificate of no conviction record , 不過 civil document 佢地都知道係乜野!

大宅

我果時用左張收據upload上去(civil doc),因為良民証係直接寄香港領事管
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏离」(箴22:6)

複式洋房

請教各位JM, 面試果日你地系吾系著casual wear 去(e.g.t-shirt,牛仔褲)? 定系要著得formal?

男爵府

回覆 ushei 的帖子

其實casual整齊就可以啦,唔使甘formal!

大宅

回覆樓主:

各位, 請問在收到NVC case no. 同invoice id no. 封信之後幾耐要交fill in application form 同交齊文件? 其實我已經收到4個月, 但係一直都唔得起心肝去做, 宜家心慌慌, 我會唔會太遲?

男爵府

yubaba 發表於 19-9-9 13:23
各位, 請問在收到NVC case no. 同invoice id no. 封信之後幾耐要交fill in application form 同交齊文件? ...

唔會

大宅

肥虎虎 發表於 19-9-10 00:44
唔會

我見封信話要喺一年內login嗰個嘅online application, 其實係唔係要一年內完成整個過程呀? 即係包括填form、其他文件同interview?

男爵府

yubaba 發表於 19-9-10 12:53
我見封信話要喺一年內login嗰個嘅online application, 其實係唔係要一年內完成整個過程呀? 即係包括填form ...

我家人親身經歷
因為都係無理到佢半年
無事所以你可以安心

大宅

肥虎虎 發表於 19-9-10 12:54
我家人親身經歷
因為都係無理到佢半年
無事所以你可以安心

thx. 咁你家人之後用咗幾多時間完成整個過程? 唔好意思呀! 因為都有啲緊張,所以問多少 同埋我發覺網上面好少F1- F4, 特別F4嘅資料.

男爵府

yubaba 發表於 19-9-10 12:59
thx. 咁你家人之後用咗幾多時間完成整個過程? 唔好意思呀! 因為都有啲緊張,所以問多少 同埋我 ...

我淨係知nvc個度佢拖左10個月
之後第12個月先interview
佢計好晒時間
因為唔想咁快land專登拖得就拖

大宅

肥虎虎 發表於 19-9-10 13:01
我淨係知nvc個度佢拖左10個月
之後第12個月先interview
佢計好晒時間

same. 咁佢靚完之後係咪返咗香港? 定係喺嗰邊定居呀? 其實我同我老公都唔想咁快過去, 只想拖得就拖, 想喺香港搵多幾年$同小朋友再大啲先。

男爵府

yubaba 發表於 19-9-10 13:05
same. 咁佢靚完之後係咪返咗香港? 定係喺嗰邊定居呀? 其實我同我老公都唔想咁快過去, 只想拖得就拖, 想喺 ...

係!
收左張綠卡 & 整埋回美證就回港了

大宅

多謝樓主詳盡分享

大宅

肥虎虎 發表於 19-9-10 13:08
係!
收左張綠卡 & 整埋回美證就回港了

我都想咁。你屋企人攞完回美證返嚟之後幾耐要返us一次? 係唔係網上講一般半年一次?

同埋打算喺香港留幾耐先正式去us定居入籍呀? (emoji)(emoji)(emoji) 其實我想拖得幾耐就幾耐等啲小朋友大啲先。唔知係咪possible?

子爵府

yubaba 發表於 19-9-10 14:02
我都想咁。你屋企人攞完回美證返嚟之後幾耐要返us一次? 係唔係網上講一般半年一次?

同埋打算喺香港留幾 ...

回美証, 是2年之內, 你想去US又得, 吾去又得, 無話半年入一次的規限

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

yubaba 發表於 19-9-9 22:02

同埋打算喺香港留幾 ...

講半年一次係如果你想入籍,要五年內住夠36個月,而中間係唔可以出境多過180日,否則就重新計過,所以一般話半年要再入境一次。如果你未計劃到入籍咁長遠可以唔需要理,不過幾耐都好,你每次入境都有機會被帶入房問話或者被收番綠咭,只要入境時個工作人員懷疑你冇心移民,申請咗回美證就好D,起碼延伸多兩年時間,不過最後你都係要考慮嚟定唔嚟定居。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

rose-mag 發表於 19-9-10 14:59
講半年一次係如果你想入籍,要五年內住夠36個月,而中間係唔可以出境多過180日,否則就重新計過,所以一般 ...

thank you so much. 好詳細清晰嘅解釋 其實我哋都有心嘅. 只係想喺香港過多幾年先, 因為相預備得好啲, 又希望等小朋友大個啲先學多几年中文先。

請問申請回美證兩年後, 可唔可以續證? 或者再申請多一次㗎? (emoji)

首頁

尾頁

跳至