自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

joeyjoeycc 發表於 21-6-28 19:40
我夫家嗰邊啲人咪一樣係咁,我奶奶仲話自己人唔怕……………………
exactly,姑奶嗰邊一家又係咁, 了餸揀餸, 好多時仲要吮完筷子先了....
疫情下我提出不如用公筷,6299 又係話一家人有乜好驚,係咪嫌佢個女同外孫, 發曬脾氣

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

clockoclock 發表於 21-7-1 03:22
我由細到大屋企教嘅同你一樣
睇呢個 post 啲留言真係大開眼界,竟然有啲人大大聲咁講到完全冇問題,其實呢 ...
都係架.....但佢地覺得無問題未無問題囉,每個人都有選擇權

子爵府

回覆樓主:

JM 唔好意思騎劫你個post, 我case啱啱相反 阿媽食飯 餐餐食到塊面有飯粒, 夾餸時個衫䄂 hi到餸汁, 地下亦有飯粒,餸,時常踩到, 食相擒青, 食完飯件衫一定污糟, 我因為咁樣同佢嘈咗好多次, 因為我軟硬兼師都搞佢唔掂, 覺得同佢出街食飯其實失禮 我知道係不孝咁樣話自己父母, 但同親朋食飯畀人見到佢咁樣我覺得好無奈, 我阿媽就發脾氣話我係咁㗎啦,你覺得我失禮你,以後唔好同我食飯囉, 我係粗人嚟㗎改唔到㗎, 仲話同我一齊食飯覺得好辛苦, 因為我成日更正佢, 集思廣益請問有冇辦法改變呢?

子爵府

回覆樓主:

我記得細個阿媽又係咁教
但我老豆都無跟
去到我99屋企食飯
我姑9直頭係撩餸
我都好驚訝
不過我地都唔介意
我都會夾想食果舊如碟中間位置
但出去就好小咁做

大宅

回覆樓主:

看完這個post,其實好感慨,為甚麼做人應有的禮貌,一些應該要堅持的價值觀等等。。。。好像為了自身的需要,滿足自我感覺良好意願,便可以把一切拋諸腦後。

現在大部分的家庭,只有一位或兩位孩子,兄弟姐妹日常相處,好像已經沒有了要互相遷就,體諒别人的日常生活學習。大家只是圍着孩子轉,滿足孩子們各種各樣不管合理或不合理需求,自我被無限放大,千錯萬錯總是别人錯。這樣的風氣,教養方式,造就怎樣的社會,相信大家已日漸感受到吧!

男爵府

sonet 發表於 21-7-1 10:38
JM 唔好意思騎劫你個post, 我case啱啱相反 阿媽食飯 餐餐食到塊面有飯粒, 夾餸時個衫䄂 hi到餸 ...

都係個句,習慣成自然,佢地不嬲都習慣咁既食相,其實已經很難改變。
或者,試下好似好多jm所講,屋企食一個樣,出去食又另一個樣,睇下同佢地出去食,會唔會注意留意番個食相。

子爵府

BK Milk勳章

Ayashi 發表於 21-7-1 09:35
exactly,姑奶嗰邊一家又係咁, 了餸揀餸, 好多時仲要吮完筷子先了....
疫情下我提出不如用公 ...

我大伯同二伯,兩人用一個鬚刨,佢地話一家人唔怕……………………,其實大家都係一個獨立既成年人,有血液傳染疾病,係無人知喎。

我試過我爸爸食一碗魚蛋粉,我打算偷食佢一粒,我爸爸都唔俾,佢話,雖然佢覺得自己無病,但唔知會唔會自己有病都唔知。

我就一定同老公講,鬚刨一定不停共用,但好彩既係,我地不是一齊住,所以我老公不能同佢地共用私人用品

子爵府

BK Milk勳章

Astra00 發表於 21-6-30 12:11
我就會很小心仔女食飯規矩,至於其他親友係點,我不會出聲話人地點食野法啦。自會有其他更看不過眼的人出 ...

我仔細個已經訓練到佢,如果食飯無禮貌,我用隻眼“厲一厲“佢,佢就知有問題,所以好少食飯時出聲話佢,到左現在大個,我地三代同堂食飯,長輩都十分滿意。

最初我仔細個,佢食飯唔規矩,我出聲話,婆婆就話由佢,但公公就好嚴,就話習慣成自然

首頁

尾頁

跳至