自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

monsterbebebe 發表於 23-10-12 23:36
點按摩牙肉

我刷咗十幾廿年牙,唔按摩牙肉唔舒服

男爵府

littlefunpig 發表於 23-10-5 14:10
我有問牙醫, 佢話D牙蛀得深, 個D補牙物料近牙髓, 都會咁樣
我只係食甜同凍野會有時有
而家都少食了, 食時盡 ...

我前排係大陸補完牙(蛀得深近牙髓), 而家飲凍野都會有D陰陰痛~

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

多謝樓主post

別墅

JChan 發表於 23-10-13 18:39
多謝樓主post

警世post

珍珠宮

我自己都會有牙周病,但係二十年都冇洗過牙,咁呢兩年個牙袋成日藏咗食物搞到發炎,因為好唔舒服而的起心肝去洗牙囉!牙醫就話太多牙石同埋叫我要重新學刷牙,其實係點刷呢?原來除咗刷牙齒之外牙肉都要刷嘅。半年前洗完一次之後,我喺前幾日再去洗一次,今次佢就話好好多,起碼外邊呢睇落去都冇乜牙石,但係裏面同埋深層啲都仲有,所以都叫我keep住每半年洗一次,睇吓有冇改善囉!我覺得嗰啲牙肉腫脹嘅問題真係少咗嘅,牙石又真係冇以前咁多,不過講到要深層洗牙我就真係唔敢,因為而家普通洗牙都有酸軟嘅感覺,我驚我自己真係頂唔順,同埋覺得好貴⋯⋯

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

LekGirl 發表於 23-10-16 12:26
我自己都會有牙周病,但係二十年都冇洗過牙,咁呢兩年個牙袋成日藏咗食物搞到發炎,因為好唔舒服而的起心肝 ...
Jm願意注重口腔清潔

要唔要深洗,睇牙醫決定既。我都係睇左第三個牙醫先有牙醫建議我深洗。

就係幫牙醫打左幾年工,唔想有人好似我咁,所有先出post叫大家注重口腔,有事洗費好金。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

kwhkwh 發表於 23-10-16 14:11
Jm願意注重口腔清潔

要唔要深洗,睇牙醫決定既。我都係睇左第三個牙醫先有牙醫建議我深洗。

我見個牙醫就冇叫我深層洗牙,不過佢千叮萬囑要刷牙肉同埋用牙線清潔。

男爵府

回覆 kwhkwh 的帖子

jm, 非常感谢妳的分享, 我由第一版開始睇, 睇哂. 我月頭時去洗牙, 話我有牙周病, 度出來係4-8mm, 唔知妳當時度出來係幾多?妳仲記唔記得?
我約咗分4次洗, 由今個星期六開始. 希望唔好太痛,
現在我擔心緊一個問題, 係反開來洗, 原本唔鬆的牙, 會否變成鬆要脫? 請問妳治療時有無咁既情況,
所以先要貺咁多隻牙.
感謝妳分享, 令好多人受惠. 唔該哂

子爵府

2024年龍年勳章

我睇到一篇文章,如果牙肉出血就唔可以唔正視嘅問題,排除刷牙用得太大力外,牙肉係唔會出血㗎,唔單止會引發牙周病,另外會反映其他器官疾病,例如心臟病

侯爵府

jessicasiu 發表於 23-10-26 13:06

jm, 非常感谢妳的分享, 我由第一版開始睇, 睇哂. 我月頭時去洗牙, 話我有牙周病, 度出 ...
Jm祝你口腔健康

我當時屬嚴重級別。成排牙幾乎要脫。幾年堅持下來,牙齦萎縮(只能保護,不能恢復),但抓牙齒比以前有力。

我深洗後,流血一星期,目測牙齦收縮,牙腳露出。慢慢血止,牙齦繼續收縮,之後不再收縮,牙肉色變回粉色。

如果你牙齒係冇事,唔會有牙醫建議脫牙既。唔知我係米好彩,本身牙大隻兼多,脫左六隻再另做冶療(如植牙),叫做吃到野,唔可以食果仁。刷牙要暖水

侯爵府

jessicasiu 發表於 23-10-26 13:06

jm, 非常感谢妳的分享, 我由第一版開始睇, 睇哂. 我月頭時去洗牙, 話我有牙周病, 度出 ...
Jm 我相信你大概了解深洗原理。

有牙袋,其實表示牙肉已經與牙齒分離。清去牙袋,有機會令牙肉貼回牙齒。

牙肉腫脹,令人錯覺牙肉仲有好多,但消腫後才見真章。

我當時牙醫俾我的後續治癒視乎牙齦收緊情況,等收時忐忑不安。

男爵府

感恩這裡能找到妳的分享,謝謝妳回覆,我明白了,真心多謝妳♡

侯爵府

jessicasiu 發表於 23-10-26 18:54

感恩這裡能找到妳的分享,謝謝妳回覆,我明白了,真心多謝妳♡ ...
JM, 5好介意我多事.

深洗前, 牙E 應該會打麻藥既, 麻藥支針痛到飛起。叫E 生等麻藥到才開始洗.

我記得, 我第一round 深洗, 麻藥未到, E 生就下手一野「蕊」落來, 果下我到而家仲記得。

自此, E生就好好人咁, 等我feel 到麻藥到才下手.....

男爵府

多謝妳提醒,妳真好,我明天第一次治療,後面可能還要請教妳,唔該哂

侯爵府

洗牙, 會不會令牙齒鬆, 我理解係:

1.牙齦流失(不理咩原因啦) , 牙腳抓5到牙齦 ; 或者
2. 牙腳有問題(如註牙),抓不了牙齦

咁牙米會覺得鬆囉

而洗牙, 係不會導致上述呢2個情況喎.

清走左牙石, 牙肉消腫。刻薄點講, 情況好似退水後, 一班人誰有穿內庫, 誰冇穿著, 一目了然。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊