自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

領養喵回家 發表於 24-4-14 23:32
本地「服務業」經常用「錢」去衡量北上消費。其實好目光如鼠。好似did did 同陳豪一家陸迷消費者有無錢?窮 ...

仲有,疫情前大量內地人來港,無論飲食定零售,賺錢都太容易,佢哋幾乎唔需要考慮顧客需要,零售好似變咗批發咁,唔需要sell客,對本地客更加嗤之以鼻,我就係個時開始學識淘寶,都費事去舖頭買嘢受氣!當時我心諗,終有一日你哋會自食惡果,但估唔到係佢哋唔反省不特止,仲賴落顧客身上⋯⋯其實佢哋自己都要生活,都要消費,點解唔識將心比心?
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

aaaiqc 發表於 24-4-15 08:34
咁去台灣又有冇問題? 台灣係地溝油始組,仲有珍珠奶茶d珍珠…..

有㗎, 所以我無去

複式洋房

無慳到錢用電子支付俾錢,好似唔洗錢咁
反而真係用多咗

大宅

clyl03 發表於 24-4-14 19:02
人哋係公開片皮,應該冇呃嘅,佢哋片哂d肥,我覺得好過香港。我食過3間,金鴨季、京味張同「羲和雅苑」( ...

當時係無公開片,在廚房攞出聲來

侯爵府

回覆樓主:

心態問題,好似執到筍嘢,平靚正

珍珠宮

上去唔係為左慳錢

係為左洗

大宅

回覆樓主:

唔洗(emoji)問題,係洗得開心值得

男爵府

stopmebye666 發表於 24-4-14 15:45
有呀,寄去深圳當然係深圳地址。

明白!
發覺只有離開幸福, 才能看清幸福, 但代價總不低, 但是,沒有錯過, 又何嘗會知道什麼是對的.

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

平唔平好睇級數地區,但祇係多個選擇

複式洋房

其實係新鮮感多咗。慳到錢係無嘅,仲會不知不覺使多咗。通常北上都係飲飲食食多。如果真係慳到錢嘅應該係2蚊車人士,又住得近嘅,北上買餸返香港。

男爵府

iki 發表於 24-4-15 18:39
平唔平好睇級數地區,但祇係多個選擇

無錯,上去食碗牛肉刀削面加埋飲野都唔使30蚊,如果去d小區鋪頭更加平。

子爵府

2024年龍年勳章

syne403 發表於 23-11-17 16:04
定係性價比高使多咗?因為好多人都話深圳食嘢和超市平過香港,可以慳返唔少
...

買多咗品質差既平野,
野食又多味精,其實整體生活質素係低咗。

Life must go on

翡翠宮

回覆樓主:

唔會慳到錢
但係玩得開心啲

男爵府

peony_so_hk 發表於 24-4-22 08:12
唔會慳到錢
但係玩得開心啲

見好多香港人都嘻嘻哈哈笑住過關

首頁

尾頁