自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

丁丁Mami 發表於 17-12-13 16:34
睇左呢度咁多jm 嘅意見,都係話唔好投訴學校或老師,因為小朋友在學校會冇運行。

我現在明白呂小姐點解俾 ...
果單同呢單嚴重性差好遠下, 無謂為左小事一樁同老師嘈, 如果學校牽涉性浸咁嚴重當然唔會鵪鶉啦. 凡事自己要有判斷能力先最重要, 出黎社會工作更加要知輕重, 唔係一味死衝.....

大宅

貓薄荷123 發表於 17-12-13 00:08
阿女正是一年級,假如老師好聲好氣咁,我完全無問題,或者退回來寫張紙條俾我,我都接受,鬧完佢仲威脅話 ...

仲唔打去教育局投訴?

伯爵府

貓薄荷123 發表於 17-12-12 23:57
條氣頂住,唔呻唔舒服啊。事源系咁,阿女學校興趣班要交下半學期學費400 蚊,一月份學校戶外學習日又要交50 ...
我自已做法......點都唱到散子為止 / 開cheque, 唔想找來找去, 一來唔想麻煩老師, 二來有D小一學生真係會甩甩漏漏, 唔見左錢仲煩. 其實都好小事, 樓主唔好咁嬲. 不過唔比大食會就有點兒那過囉, 客氣D打比老師了解下, 下次會預備好D錢, 大食會咁開心, 點解唔比參與?

用戶要求終止服務

回覆樓主

乜可以找錢架咩
人人都找仲得了

男爵府

回覆樓主

做老師真的好受氣

條氣頂住,唔呻唔舒服啊。事源系咁,阿女學校興趣班要交下半學期學費400 蚊,一月份學校戶外學習日又要交50蚊,我今早就將500蚊放系阿女通告袋連同通告一起交俾老師,下午阿女放學翻來好委屈咁話班主任話佢真麻煩,其他同學唔使找錢,而佢要找錢,仲話唔俾佢參加來緊的大食會,我問阿女老師的語氣態度,佢話系好惡咁鬧佢,我聽到真系把幾火,學校要交450蚊,屋企無散紙,我俾張500蚊紙都有錯?!學校也無講明話不設找錢,即使真系不設找錢大可以退回頭,寫張紙條叫家長交散紙啊,將d氣出系小朋友身上,簡直不知所謂,咁小嘅事就鬧我女真麻煩兼話唔俾佢參加大食會,我聽日要打電話俾呢個班主任,倘若真系咁講,非要鬧佢一餐不可

禁止訪問

大宅

樓主,稍安無燥,你個囡先小一,下下都咁勞嘈,幾時到中學畢業?

唔好理要交幾多錢,我估大部分學校要家長交費用唔會係今日比通告,明天即刻交(尤其係四幾百既大數),咁家長有責任比準確實數,唔應該老師找續

水晶宮

丁丁Mami 發表於 17-12-13 19:14
樓主真係好惨,本來樓主在一樓講"聽日打電話去問,如果真係咁講....",睇黎樓主原意都係先問清楚至鬧。點 ...

小朋友有唔開心, 家長鼓勵佢講出來, 冇問題喎; 但小朋友講完件事, 家長唔需要一定有咩跟進行動。以樓主個case, 個女告知家長 她被班主任鬧, 咁家長聽完之後係唔係一定要打电話比老師問過明白?! 以我地做家長多年經驗, 其實小事一椿, 為咗個女被老師的所謂 “鬧” 就要call 老師, 係小题大做, 盞令老師覺得小朋友唔話得+麻煩家長。更何況, 家長如一開始有 “交費常識”, 就唔洗麻煩老師, 老師都不用借 “教育” 個小朋友来教育家長啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

月見草 發表於 17-12-13 13:05
我仔仔其中一個小學女同學,成日利用佢媽咪嘅衝動,自己唔鍾意邊個老師,或者老師講咗D野唔啱佢心水,佢就 ...

我只覺得呢啲怪獸家長以為自己好巴閉,有咩家長就有咩孩子,家長是小朋友一面鏡,咁教仔將來佢一定有機會受番晒,小朋友大左一樣會咁對番佢。祝佢好運啦!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我覺得你問清楚女女.會唔會係老師好嚴肅咁講。找錢係好麻煩。以後要自備散錢。然後講下次再係咁就唔收。咁她就無得參加大食會(哪50元係咪就係大食會錢)
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

大宅

loveclementine 發表於 17-12-13 12:51
你好肯定阿女講嘅?
認定老師一定鬧過?
咁真係要打電話返去鬧返老師了⋯

下咗氣諗下,其實好小事。

大宅

回覆樓主:

通常交費用會分開一份份交,可能老師收400蚊先,便要找1張100紙,到收50蚊時又找50蚊,覺得好煩,一個同學咁,其他同學又係咁,會好亂。

不過我覺得唔好打電話,下次自己分返開,無事既。

大宅

丁丁Mami 發表於 17-12-13 19:14
樓主真係好惨,本來樓主在一樓講"聽日打電話去問,如果真係咁講....",睇黎樓主原意都係先問清楚至鬧。點 ...

其實咁多回復我都有睇,邊d系真心回復我知嘅,有某d歪理上腦嘅網友,我都費事回,佢地根本無理據,一味話麻煩到老師就抵死抵鬧,什麼做老師唔可以鬧人咩,什麼老師慘過工人姐姐等等,總之呢班人認為老師乜都啱,老師都系人,都會做錯嘢,我們好多家長白天要翻工,夜晚回家要跟功課做家務,也很忙很多嘢煩,難道就因為煩就對自己小朋友打打鬧鬧咩?我都鼓勵自己小朋友學校發生嘅事事無大小都講俾我知,特別有人欺負自己時更要講

大宅

momo06 發表於 17-12-13 03:20
其實好似樓主case,系咪要俾450+50先叫做啱,唔麻煩到老師??

你睇錯,樓主系400+50,再找50,佢俾左500

大宅

貓薄荷123 發表於 17-12-13 20:28
其實咁多回復我都有睇,邊d系真心回復我知嘅,有某d歪理上腦嘅網友,我都費事回,佢地根本無理據,一味話 ...

其他小朋友咁細,也不能盡信小朋友講嘅野,有時真系兩回事

公爵府

2024年龍年勳章

juee 發表於 17-12-13 20:19

下咗氣諗下,其實好小事。

我見樓主堅持老師有鬧人,鼓勵下囉!

其實凡事出問題,先認真檢討下,
冷靜落嚟,根本唔係咁大件事,
我就唔信個老師真係唔俾小朋友參加大食會

別墅

babyhoi 發表於 17-12-13 00:12
雖然好委屈,
但我唔會咁蠢鬧個老師,
搞到個囡比佢針對仲衰,

叻!

子爵府

虎到金來勳章

88881111 發表於 17-12-13 20:50
其他小朋友咁細,也不能盡信小朋友講嘅野,有時真系兩回事

正是,樓主只聽小朋友説,就真的是事實的全部嗎?,老師其實如何説出她的訊息,女兒真的能夠無訛的傳達?

體諒也是愛的一種,楼主有没有體諒老師二作繁重,有没有愛老師? 只顧自己方便交费,又是多麽自私的家長。但楼主又反過来説老師不愛小朋友,質疑别人没资格做老師?楼主不愛老師,卻又要求老師愛自己的女兒,這樣的雙重標凖,真是天大的笑話。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

貓薄荷123 發表於 17-12-12 23:57
條氣頂住,唔呻唔舒服啊。事源系咁,阿女學校興趣班要交下半學期學費400 蚊,一月份學校戶外學習日又要交50 ...

其實依度2份錢,你應該分2個信封比亞女,因為未必同一個老師收曬依d錢。
正常佢要自己交400蚊比興趣班老師,班主任只收50蚊活動費。500蚊比班主任找一定燥

下次記得分開一份份免老師難做野你女又比人話。
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

子爵府

虎到金來勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 17-12-13 20:00
我只覺得呢啲怪獸家長以為自己好巴閉,有咩家長就有咩孩子,家長是小朋友一面鏡,咁教仔將來佢一定有機會 ...

怪獸家長的歪理真的特别多,歪者,根本其身不正,他們從不明白因果關係。

首頁

尾頁

跳至