自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

熱血勳章

hahahi 發表於 19-1-31 12:07
我係話當中有私欲嘅成分..譬如為名為利etc..一有私欲就唔偉大㗎啦..
佢地行為..大家有眼見..轉黎轉去咪又 ...

咁呢個係觀點與角度嘅問題,我覺得某些行業例如教師,警察,醫護人員等,除咗賺份人工之外,佢地仲要有心 ( 愛心,關心,耐心,使命感,正義感等等),我覺得佢哋已經好偉大 ,亦都感恩有佢哋為我們服務

禁止訪問

公爵府

tinlong22 發表於 19-1-30 16:24
引入又唔俾
加學額又唔俾
加人工啦, 會唔會都反對

咪係,引入又唔比,又話唔夠人,估計佢地只想保住自己份工,減工時,但加人工福利掛,但是市民只會少了選擇,少了保障,因為不足夠醫護人員

大宅

tinlong22 發表於 19-1-31 10:55
之後就算多左醫生但佢地流入私人巿場都無問題格

醫生多左, 到時供求關係價錢亦會有部份醫生收平D

私人市場個價既調節係有限,因為有保險。再加多overall既醫生,等候時間舒緩左,只會將而家睇私家既人流番入政府,政府個迫爆問題唔一定改善到。

我覺得比較有效既方法係將收費提高,拉近兩邊既差距,shift番d人去私人市場。其實而家都有d類似既野,政府refer去私家做checking 收費會親民d咁,我覺得可以擴大d。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

asukav6 發表於 19-1-31 11:06
你支持150,咪自食其果囉!
呢D數據唔使做人口普查都會知架,每年5萬幾個單程証咩年紀咩學歷唔使等幾年一 ...

你咪即估拎上年數據出黎, 俾我恥笑下囉

唔好話我聽搵唔到喎
天朗氣清

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

菇兒 發表於 19-1-31 12:38
私人市場個價既調節係有限,因為有保險。再加多overall既醫生,等候時間舒緩左,只會將而家睇私家既人流番 ...

我同意架, 濫用急症室個班一定要收貴D

成班搏免費又要嘈

如果有保險PLAN, 我睇私家一個症都係20蚊, 我去排急症室做乜
天朗氣清

男爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Copy
【公共醫療醫生協會就輸入海外醫生之聲明】
人身之病患,成因分主次。香港醫護人手及病床不足等問題,並非源於「保護主義」,而是政府政策出錯丶規劃失誤所致。近年,社會有輿論將醫生不夠的責任,加諸前線醫生及工會之上,原告變被告,做了政府施政失誤的替死鬼。亦有評論將「輸入海外醫生」追捧成解決本地醫療問題之唯一萬能藥方(panacea)。
治病救人,必先治本。政府於沙士瘟疫後削減 2,667 張病床丶推肥雞餐丶關閉護士學校丶削減醫科學額,緊縮醫療開資,惡果終於十多年後現形。香港公營醫療體系早就超出負荷,而醫院的工作環境已達不安全水平,嚴重危害病人安全及影響服務質素。然而前線醫護一直努力不懈,抵住日復日的危機,自沙士瘟疫,爾來十五年矣。哀我同業,咫尺但愁雷雨至,向來悲傷何其多?
香港一向有合法及正常渠道,供海外醫生來港執業,可以透過考執業試或有限度註冊(免試)來港為本港市民服務。所有海外醫生之招聘丶篩選丶面試丶考核及聘請過程,本會從來沒有參與,亦從來沒有阻止任何合資格海外醫生,透過合法渠道來港執業。
本會重申,歡迎任何擁有與本港同等專業資格的海外畢業醫生(如 MRCP, FRCP, FRCOG等)遵從現有機制來港,透過有限度註冊,於本港公立醫院免考試執業。本會要求有關部門,加強海外推廣及招聘海外專科醫生,並確保海外醫生能長期留在公立醫院,服務貧苦大眾。如該名海外醫生願意留在公立醫院內,根本無須考執業試,如該名海外醫生表現超卓,亦不必擔心其職位是否臨時。
我們不禁要問,現在只有小量海外醫生透過有限度註冊在公立醫院服務,究竟是誰之過?是否所謂「保護主義」和「醫醫相衛」,還是因為公院工作環境惡劣,嚇跑海外醫生?即使短期內增加大量外援,醫院擠迫的環境是否還放得落病床?究竟醫管局流失大量中層醫生,何人需負責?香港醫護因為不公不均的制度,繁忙、惡劣及不安全的工作環境而離開公立醫院,為何海外醫生就一定會願意留下來工作?
海外醫生成為外援,問題是否立刻迎刃而解?政府施政失誤,公院管理不善,只喊「海外醫生」作解困口號,無視人口政策及長遠計劃等問題之根本,尤如抱薪救火,泥牛入海,最終只會原地踏步,徒勞無功。
香港醫生一直以來本著仁義,每天在崩壞的制度下救死扶危,用心至誠,可昭日月,面對明槍冷箭,我們不能亦不會屈服。謹願社會大眾做證,我們會繼續盡本分做實事,守醫院之困局,解黎民之疾苦。
香港公共醫療醫生協會
二〇一九年一月三十日

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

班醫生又怕有競爭,又怕辛苦,講來講去都係想乘機扭加人工

禁止訪問

大宅

洋洋 發表於 19-1-31 13:14
建議開新post ,以正視聽

同意, 有人有心引舊聞

子爵府

Gmama 發表於 19-1-31 12:23
咪係,引入又唔比,又話唔夠人,估計佢地只想保住自己份工,減工時,但加人工福利掛,但是市民只會少了選 ...

都唔係為市民既

子爵府

tinlong22 發表於 19-1-31 12:49
我同意架, 濫用急症室個班一定要收貴D

成班搏免費又要嘈

收貴d岩呀 就講日本急症室唔係話去就去架 打電話講情況唔岩條件唔比去

珍珠宮

MsBusy 發表於 19-1-31 11:03
佢唔係話"估",
佢講係政府公佈嘅數字呀,
我等緊佢份2019最新報告㗎,

我都等緊佢份2019最新統計

禁止訪問

男爵府

asukav6 發表於 19-1-31 12:10
咁俾大陸醫生醫你,你又制唔制先,一係引入菲律賓醫生,又平又靚喎,點解要英聯邦醫生,因為質素呀,今日 ...

美國唔得?澳洲唔得?

全地球得英聯邦?你個世界得中國同英聯邦加東南亞?

睇野唔好咁窄啦唔該

醫學界自己當初反對輸入海外醫生架

大宅

kirorocoffee 發表於 19-1-31 15:53
美國唔得?澳洲唔得?

全地球得英聯邦?你個世界得中國同英聯邦加東南亞?

其實英美澳包括大陸,只要pass到個試就可以執業,冇人話唔俾考,只要有料一定pass,不過人地唔來咋喎

伯爵府

kk2009 發表於 19-1-31 13:10
班醫生又怕有競爭,又怕辛苦,講來講去都係想乘機扭加人工

睇下樓上講咩先喇

首頁

尾頁

跳至