自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

littlecarey 發表於 20-2-21 23:59
我覺得現階段在香港的人已經好擔心,政府又未控制到疫情擴散,根據無能力處理湖北的港人(講緊千幾二千人, ...

根本是大六人

禁止訪問

複式洋房

回覆 Whitechocolate 的帖子

首先,武漢唔係等於成個湖北,武漢市係湖北省會,即係一哥。教育,醫療等資源係全省,乃至華中地區第一,但湖北省仲有其他幾十個小城市,鄉村,縣等。距離都幾個鐘車程,對地道武漢人來講,湖北係武漢的鄉下地方,就好似廣東同香港的關係(當然,香港人認為成個大陸都係鄉下,可能除左北京,上海。嚴格來講,廣東經濟差ge地區先係你地對口鄉下)e+武漢市封城,其他地方湖北人當然都唔能自由出入,武漢人自己都出唔到來啦。果名孕婦無係武漢市人,係湖北其他地方人,條件肯定無武漢禁好,平時可去武漢,現在佢肯定去不到亦都唔敢去啦!第二,我亦認同佢唔係香港人,只是揸香港證的湖北人,其實之前幾十年嫁到香港ge大都係鄉村地方啲人,佢地都会往大城市讲自己,其实大城市人點會過來住公屋攞綜援呢?當然,香港人唔會理亦都唔識分,反正全部大陸人都係鄉下:)只不過对香港下一代整體素質有好大影響,哎,搞到香港人基因突變。我本人係幾敬佩老一代香港人,創造左香港ge黃金時代。

侯爵府

反對接佢哋返嚟

伯爵府

回覆樓主:

除非因工作而滯留就話本身唔情願地去咗疫區。
其他人,明知疫症大爆發重要自己走上去
信大陸政府,怕什麼?

伯爵府

回覆樓主:

反對接番佢地落嚟!

子爵府

2018復活節勳章

PacoMum 發表於 20-2-22 21:25
我唔識武漢滯留任何一個香港人,武漢而家肯定係危險啦,唔係你地使乜反對佢哋返來。今次疫症睇到好多醜陋 ...

呢啲叫自私?咁你覺得嗰2000人回港應該去邊度隔離呢?係咪咩都唔使諗清諗楚,因為人道理由,接咗返嚟先算?

伯爵府

NaNa_lina 發表於 20-2-24 06:21
回覆 Whitechocolate 的帖子

首先,武漢唔係等於成個湖北,武漢市係湖北省會,即係一哥。教育,醫療等資源 ...

同標題有咩關係? 唔駛覆我啦新會員。係咁!

男爵府

d議員 ...... really Crazy

禁止訪問

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

pinky-peach 發表於 20-2-22 00:18
認同,既然明知湖北咁高危都照返鄉下,應該繼續同當地宗親一齊度過難關!
最擔心係為左照顧佢地而留守既果 ...

留低果幾個,一來方便聯絡上左D港人,二來佢哋怕返落嚟傳染屋企人

別墅

sharon26788 發表於 20-2-24 11:25
留低果幾個,一來方便聯絡上左D港人,二來佢哋怕返落嚟傳染屋企人

認同,最擔心的不是那些主動跑去滯留當地、 而現在以各種形形式式的悲慘籍口等待救援的人; 最擔心的是因為工作需要留守當地, 做相關聯絡工作的入境處人員, 他們才是不熟悉當地環境的陌生外來人, 他們都未出聲,但反而那些土生土長的當地人哀求著要離開……

別墅

Bloomberg 發表於 20-2-24 08:23
除非因工作而滯留就話本身唔情願地去咗疫區。
其他人,明知疫症大爆發重要自己走上去
信大陸政 ...

他們現在這些人為了各自的 私人目的而要求回來, 卻完全漠視整個香港的大眾利益, 二千幾人全部回來,我們的學校在惶恐下何時才能復課? 疫情何時才能緩和???

為了自己的私人目的, 向外界傳媒控訴當地如何的悲慘, 這樣對當地政府、對國家不是一種傷害嗎? 全世界明是非的人都看到當地政府是有做疫情管制,而且政府控制的嚴格程度肯定比香港好, 你看現在香港滿街的人 , 週目更是滿山的行山人…… 當地的物質生活肯定比不上香港, 但為了 自己能有更豐富的物質享受而嫌棄甚至控訴當地, 合乎人性道德嗎?? 簡直是在傷口上灑鹽!

伯爵府

Campenella 發表於 20-2-24 11:04
d議員 ...... really Crazy

無野做,出下鏡爭取下

男爵府

2024年龍年勳章

Happiness108 發表於 20-2-24 11:40
他們現在這些人為了各自的 私人目的而要求回來, 卻完全漠視整個香港的大眾利益, 二千幾人全部回來,我們 ...

認同

別墅

Muimui2011 發表於 20-3-4 16:31
認同

為了離開居住地,可以完全埋沒良心講說話,而傳媒亦竟然可以大肆地報道,漠視所有當地防禦工作人員付出過的努力!

珍珠宮

醒目開學勳章

都唔知有幾多係真香港人

大宅

回覆樓主:

鄉音又普通話, 唔知以為接緊大陸人返大陸

子爵府

acskphc 發表於 20-3-6 02:45
鄉音又普通話, 唔知以為接緊大陸人返大陸

睇見一個個落機 火滾 .......

首頁

尾頁

跳至