自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wowobibi 發表於 21-4-29 14:04
唔會寫投訴信亦唔會寫轉黑襪信

事實係仔仔自己做錯左,但似乎佢仲未知自己錯咩,仲叫你寫投訴信

Exactly! 俾人罰已經係抵死,仲要問可唔可以著黑襪,你就算洗完襪底污糟鬼有人理你咩,點解要黑襪,呢個月之後最多咪買過幾對新襪,我會要佢用自己錢來買添呀,一早聽人講忍下一日對鞋濕就唔駛搞咁多嘢啦,自己唔聽人勸俾人罰係抵死

珍珠宮

完全接受唔到唔著鞋,即係幫人抹地啦,地下好多細菌㗎,去洗手間點去呀?洗手間地下好難唔濕㗎喎,sorry,我絕對唔接受。記小過啦。

男爵府

違規要罰甘你個仔卑學校甘變態的方法罰完有無心服口服成熟著下次會處理得好的?如果無,個老師要反省下。

男爵府

你尼個case令我想起好多年前我兒甥女讀幼兒園時老師吾卑去厠所,好多BK傢長覺得無問題係你自已選錯校!依家的人是非觀對我來講係好特別!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cy101 發表於 21-4-29 13:48
唔會投訴學校,信可以寫(著黑襪)!

X2

洋房

記小過,做錯受罰應該的。

但唔好唔著鞋返學,太多不能控制的事會發生。
1. 去洗手間整濕 對襪,全日冇心情上堂,你永遠唔會當地下係水
2. 落雨返學,襪濕到滴水,邊有心情上堂
3. 唔著鞋,可能被人踩到
4. 你唔知學校會唔會有人見佢唔著鞋笑佢

我想到的影響有
1. 1 個月冇心情上堂
2. 由於心情差,被人笑會還擊,動口就小事,動手就大鑊
3. 唔想返學

連續一個月返學唔著鞋,可能整個月對襪都濕,大人都頂唔順,想起都痴線(我唔信學校男洗手間地下完全乾)

複式洋房

#10341400443 發表於 21-4-29 13:43
吖仔讀緊中學,校規好嚴,必定要着整齊校服才可以回校。但因為之前落雨,佢對皮鞋濕咗,就着咗對拖鞋返學
...

罰一個月唔比著鞋係未傻嫁?
地下咁污糟,如果整親點算?仲要疫情期間係未更加應該注重衛生?落雨著拖鞋返學絕對係情有可原,家長咁都唔幫自己仔女?

大宅

如果學校記阿仔小過,我唔會寫任何信,比佢知道做錯事就要承擔後果。
但 如果學校要2揀1,或者要阿仔一個月唔比著鞋番學,我就一定係投訴!將心比己,如果我係阿仔,發生咁ge 事 阿媽都唔出聲 母子感情疏離就梗嫁啦 仲要青春期wo
做錯事犯左校規大不了咪罰下抄清潔下班房之類,完全唔需要侮辱學生囉,如果著拖鞋就要罰佢一個月唔會著鞋家長都接受到,咁下次佢冇帶筆袋比老師罰裸跑得唔得?都係個學生有錯在先而老師事後侮辱嫁wo,如果咁都唔幫個仔,個仔會覺得只要係權力大過佢ge 人發現佢做錯事就點罰點侮辱都得,第時如果佢老闆發現佢文件打錯左少少罰佢裸跑 佢可能都接受

寫投訴信唔係一定會比小孩覺得做錯就有阿媽幫,而係比阿仔感受到阿媽關心佢 明白佢擔心番學校比同學笑,有時陰影/母子關係係影嚮一世嫁,依家擺到明係個老師自知玩大左所以叫你寫信求情啦。

校規可以嚴但懲罰唔可以無聊無意義兼侮辱!

萬一果一個月之內,阿仔隻腳有咩受傷,係咪老師賠番隻腳比阿仔??

另外,某jm 講得岩,其實你都唔洗猶豫投唔投訴啦 你post得上黎 仲已經上埋Facebook 同網媒 相信學校老師都睇到個post啦 效果咪同你真係打上去投訴差唔多 尤其bk 一向多學校職員上黎睇場 否則邊有咁多打手啊
😂😂😂😂

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

carrie_1102 發表於 21-4-29 14:24
我會投訴係因為可以罰其他野而唔係叫個小朋友响學校唔著鞋一個月,中學生大個,有自尊心架,咁做會好打擊佢 ...

同意,俾著我都會投訴,特別係疫情之下罰唔著鞋根本就有問題,罰就一定要罰

yancb    發表於 21-5-5 00:29

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

maman0720 發表於 21-4-30 01:02
回覆 #10341400443 的帖子

你兒子返左咁多年學, 竟然敢着拖鞋返學, 其實明知一定會罰, 佢仲唔怕同學笑, 都 ...

係,竟然仲好多人認同學校,我同意唔遵守校規一定要罰,記一個小過就算,竟然用不遵守校規方式來罰佢不遵守校規,之後仲話因為咁要關注學生情緒,點解唔一開始就用合理方式來罰?攪咁多嘢,間學校真係白痴兼無聊!

大宅

.

大宅

回覆樓主:

上了報

男爵府

其實上報係預料,但會唔會其實成個故仔係有人作出黎引起爭議呢?會就係呢個社會太可悲了
利申:支持祖國 反對移民

複式洋房

有網民寫文就這件事作出評論,純粹分享,歡迎一看,因為網頁有版權所限,請勿全文張貼。
https://www.boyangu.com/sc/education/%e6%a0%a1%e8%a6%8f-%e4%b8%ad%e5%ad%b8-%e8%97%8d%e7%b5%b2/

複式洋房

媒體眾新聞有文章批評此事,版權問題,歡迎大家點擊以下連結入內觀看。

https://www.hkcnews.com/article/42347/%E6%A0%A1%E8%A6%8F-%E4%B8%AD%E5%AD%B8-42349/%E6%A0%A1%E8%A6%8F%E5%B4%87%E6%8B%9C%E8%AC%AC%E8%AA%A43%E5%8E%9F%E5%9B%A0%EF%BC%8C%E8%88%87%E9%A6%99%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E5%8F%8D%E6%B0%91%E4%B8%BB%E8%87%AA%E7%94%B1%E7%9A%84%E9%97%9C%E4%BF%82

男爵府

高達紅色 發表於 21-5-7 16:52
其實上報係預料,但會唔會其實成個故仔係有人作出黎引起爭議呢?會就係呢個社會太可悲了
...

你估啱左,你睇下你樓下嗰2個post

珍珠宮

學校咁樣標籤個學生,仲成個月,唔係欺凌嗎?

可以罰留堂,罰佢果日企,但冇理由成個月怪怪咁俾全校睇!

大宅

回覆樓主:

唔會投訴,但一定會反映俾學校知疫情期間,衛生問題,我寧願佢記過都唔想個仔就咁著對襪,無論乜色都係污糟架喎,一係叫佢地諗過第2d懲罰方法

侯爵府

回覆樓主:

直接記小過, 係咪合理過除鞋
等同返工見客, 唔會著拖鞋

首頁

尾頁

跳至