自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

jkhkch.kace 發表於 23-5-10 12:47
我都明白
但只係好心淡
因為我屋企對我老公好好

你先生自己原生家庭關係都唔似係close反而你自己屋企人人關係就幾好

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Gorgor0612 發表於 23-5-11 18:42
人性黎㗎! 其實我99都唔係省油燈! 禮數我做足,連62生日我都買多份禮物比99,因為佢極小氣,成日爭風吃醋 ...

係呀,好彩老公同姑仔佢哋(仲有其他親戚)知99性格係點,所以佢哋都明白我感受,對我都好好

珍珠宮

bbc2018 發表於 23-5-11 20:51
自己加隻松葉蟹,佢哋唔食,自己食埋

整個鮑魚鴨掌花膠煲都得!

珍珠宮

其實都算係新婚啫! 兩個來自不同家庭, 總要點時間磨合吧!
至於做家務, 可以請點鐘解決啦!再唔係買吸塵機械人啦!洗衫冇所謂啦!多有多洗、 少有少洗, 咪就返你自己洗衫時間囉!
去奶奶到食餐飯, 下次叫老公訂埋熟嘅壽司都得架! 日本嘢都有炸物之類。不用太在意吧!夫家知唔知你唔食生嘢?佢哋可能覺得你好奇怪, 佢哋心目中覺得好食嘅嘢你反而唔食。
至於做禮嘅嘢, 都係小事, 你娘家有娘家做, 你夫家有夫家唔做, 不用太介懷。的確會有不少家庭唔會理會啲繁文縟節, 乜節日都唔慶祝, 成日話過節如過年, 日日都係咁過。
你嫁得俾佢, 實有你嘅理由吧! 慢慢習慣下啦!

男爵府

其實真係好小事,係樓主諗唔通。兩個家庭的相處模式唔同係好正常,你應該要match 返對方的方式,而唔係期待人地會好似你咁。
奶奶係你老公呀媽,出席食飯係好正常,除非你都生左,就可以要求你老公特別同你慶祝。如果唔係,其實你都係一個出席的客人,唔係主角。食野方面咪自己買d上去,唔知你嬲乜?
至於洗衫,我都係負責洗衫既,佢夜沖涼咪放住先,下次先洗佢d衫,有咩問題?

男爵府

回覆樓主:

我好彩d, 我同99住,
日對夜對住99,
咁62會跟我母親節一定陪婆婆過!

男爵府

新婚係會有d難適應,過多幾年你就冇咩感覺了

首頁

尾頁

跳至