自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

汽水餅 發表於 18-2-22 22:35
個人認為佢老公真係好自私,自愛“錢”

一家唔知一家事
佢老公未必好似想像中收埋咁多
可能只係想維持番現有生活水平或者俾個退休保障屋企

珍珠宮

南丁媽咪 發表於 18-2-22 11:34
喊到眼都腫...睇唔切回唔切嘛...

我呢幾年身邊所有朋友生兩個都支持我生兩個,話生兩個幾好....舉既例子 ...

儍女,人尤其是女人通常只會曬最好的一面在人前,說什麼「你看兩個有伴玩幾好」,不會提兩個打架鬧交時激得她要死,或者「是讀書才料的間間也會成材,津校也很多好學校」,不會説供不到兩個讀直私校吧!事實我眼見真的不多生兩個以上的讀較貴的直私甚至國際學校。其實你的囝仔現在只有五歲,將來條路怎樣走很難預測,太叻或太差也可能會出國留學,如你老公說一個小朋友友銀跟鬆動起碼將來有得選擇!

大宅

Moonlight819 發表於 18-2-22 22:57
儍女,人尤其是女人通常只會曬最好的一面在人前,說什麼「你看兩個有伴玩幾好」,不會提兩個打架鬧交時激得 ...

同意

俾多個選擇個仔
好過為咗個未製造出黎嘅小朋友分薄咗阿仔未來嘅可能性
又或者鬆動啲俾兩公婆養老
到時阿仔無咁大負擔又或者可以係財政上幫到佢都幾好

男爵府

回覆樓主

我地搵既係你地既一半,老公都唔想要第二個,覺得好大壓力(經濟上)
所以我都半放棄了,唯有改變自己心態,盡力比最好既小朋友,比晒所有時間同愛佢

珍珠宮

2024年龍年勳章

nixphoenix 發表於 18-2-22 22:13
同意
真係年紀越大越見得多
我見的所有case都係叫另外子女幫唔生性那個,生性的多數唔會Say no, 都無得佢楝,兄弟姊妹有得楝嗎?

有人有大義滅親case嗎?有我都好想聽下。
希望每天開心渡過 ;-)

男爵府

回覆樓主

呢個時勢咁亂,我覺得生一個就夠。留番啲資源日後準備,可以提早退休享受人生,又或者用嚟幫小朋友都好。都已經有一個小朋友,實在無謂為咗生唔生第二個而失感情。

大宅

回覆樓主

明白樓主感受
因為之前有個希望突然又變返失望係幾傷心
睇佢會唔會有機會再改變意思即刻努力

大宅

Jessy 發表於 18-2-22 23:13
我見的所有case都係叫另外子女幫唔生性那個,生性的多數唔會Say no, 都無得佢楝,兄弟姊妹有得楝嗎?

有人 ...

其實我都無見過大義滅親
極其量都係父母儘力幫幫到自己都唔掂
但另外子女見父母咁慘又俾多啲父母
變相個家累都係另外啲兄弟姐妹揹

珍珠宮

Jessy 發表於 18-2-22 23:13

有人 ...

講得好岩
生性果個子女真係硬食
其實bk都有好多人話自己老公/老婆要養兄弟姊妹
咪就係咁樣造成。。

珍珠宮

2024年龍年勳章

nixphoenix 發表於 18-2-22 23:28
其實我都無見過大義滅親
極其量都係父母儘力幫幫到自己都唔掂
但另外子女見父母咁慘又俾多啲父母
見得太多呢D CASE其實將來都唔知點分配自己的財產, 例如自己有層樓, 當我無乜現金流動資產好了, 我兩個囝囡, 如果一個經濟OK自己有屋住, 另一個租唐樓套房好唔掂, 點分? 一人一半最公平? 定係比左層樓個唔掂的, 但另一個會怨我偏心??? 正常就一人一半大家都無野好嘈, 但如果租唐樓那個好錫自己, 噓寒問暖次次陪睇醫生, 有咩事都幫我解決幫我攪掂; 另一個好日都唔見電話都唔多個呢??

咁又應該點分??

雖然未發生, 但我都耐唔耐會諗, 純粹討論下.

水晶宮

回覆樓主:

人地有兩個,一定係講兩個幾好幾好。但你話有兄弟姐妹的,真正感情好好又有幾多?

我有個家姐一齊長大,感情都好好,但由細到大佢無論好境唔好境,都不斷密集式咁同我傾訴。即使成年後,仍然係一星期幾次咁做,我做咗幾十年堆填區,真心聽到想嘔

珍珠宮

2024年龍年勳章

yurijm 發表於 18-2-22 23:30
講得好岩
生性果個子女真係硬食
其實bk都有好多人話自己老公/老婆要養兄弟姊妹
見過一個朋友, 佢媽次次話無晒錢屋企無野食, 個囡即仆去銀行匯錢比媽, 幾咁擔心個媽餓親, 後來媽走了, 睇返晒媽的銀行資料才發現原來媽不停幫令一子女找咭數, 呢件野又極唔生性, 媽病重了, 要好多錢醫仲係咁簽咭數, 醫院數都係個囡揹晒.

唉!!! 朋友在電話度同我講呢件事時係咁喊, 現在諗起都好心痛, 生性的子女付出得比人多仲要比人傷心

侯爵府

其實爸爸通常鍾意女。可唔可以話第時有個妹妹呢就點點點...
但2個仔對爸爸真係打擊來架

子爵府

nixphoenix 發表於 18-2-22 22:57
一家唔知一家事
佢老公未必好似想像中收埋咁多
可能只係想維持番現有生活水平或者俾個退休保障屋企

你都話一家唔知一家事,我睇到嘅係佢話佢老公好孤寒(旅行事件),就算唔生多個,都可以開解下個老婆(偷喊、將遺憾帶……),佢要唔要養四大長老、有冇儲教育基金……我唔知亦無需要知,只覺樓主會因為咁而生活唔開心

大宅

汽水餅 發表於 18-2-23 00:24
你都話一家唔知一家事,我睇到嘅係佢話佢老公好孤寒(旅行事件),就算唔生多個,都可以開解下個老婆(偷 ...

你有你道理嘅....
不過我見好多呢個收入嘅家庭其實都唔係想像中鬆動
所以我覺得佢老公慳或者有咁決定都未必唔係因為貪錢only
其實係有實際concern
只可能佢老公不解溫柔咁解姐

其實如果佢老公更愛財
真係可以你話生咪生
到時生咗唔理唔出錢唔教
無論經濟上或點都靠樓主
咁就真係慘了

大宅

Jessy 發表於 18-2-23 00:01
見得太多呢D CASE其實將來都唔知點分配自己的財產, 例如自己有層樓, 當我無乜現金流動資產好了, 我兩個囝囡 ...

我都係純討論
因為我得一個又立志只生一個

我見過一個case真係一個生活較富足又較孝順
但佢個sibling又唔係好理堂上自己生活好似都係得過且過咁
咁父母就決定留番層幾值錢嘅樓俾個無咁上進嘅仲一早加埋佢名
理由係富足個個可以照顧到自己
但無咁生性個個驚佢老來無瓦遮頭

富足個個無因為咁唔理父母
一樣都係咁照顧父母
但個心點都有覺得唔公平...

作為旁觀者
我又覺得富足個個唔開心係好正常
亦覺得佢父母又真係唔公平咗啲
亦攪到個無咁上進嘅繼續不思進取...

珍珠宮

2024年龍年勳章

nixphoenix 發表於 18-2-23 00:55
我都係純討論
因為我得一個又立志只生一個

我身邊全部都係留返層樓比唔掂O個個, 不過佢地全部都係唔點理父母即唔多孝順, 可能作為父母, 唔想睇住其中一個子女無地方住無飯開咁折墮吧!!!
如果我都係一個富足孝順, 一個貧窮唔孝順, 咁就一人一半羅, 咁樣我反而安樂D; 我係驚富足唔孝順, 貧窮但好孝順就唔知點安排, 我會好想幫孝順的一個.

大宅

Jessy 發表於 18-2-23 01:11
我身邊全部都係留返層樓比唔掂O個個, 不過佢地全部都係唔點理父母即唔多孝順, 可能作為父母, 唔想睇住其中 ...

我都覺得唔需要一早寫定無咁生性個名
落咗平安紙到最終佢都有就ok了
至少佢唔會一早知繼續不思進取

反而窮但孝順
我諗我會俾多啲佢俾得更心安理得
橫掂有錢啲個個都唔太孝順
不過可能都係立平安紙先俾佢地知了

大宅

回覆樓主

男人好少會介意生1 個定2 個,因為照顧通常媽咪付出較多, 生又係阿媽痛, 無蝕底ga! 十萬一個月, 已有房預留做bb 房, 錢和空間只係藉口. 我唔識你老公咩人咩性格,但直覺覺得他可能出面有其他女人.

珍珠宮

2024年龍年勳章

nixphoenix 發表於 18-2-23 01:15

我都覺得唔需要一早寫定無咁生性個名
落咗平安紙到最終佢都有就ok了
但富足的子女係咪會覺得唔公平而怨恨自己呢?
我又會諗, 富足的又會唔會層樓想分返份, 攪到要打官司最後兄弟姊妹反目成仇對薄公堂? 雖然話已經兩腳一伸無眼睇但都係唔想發生呢家野.

首頁

尾頁

跳至