自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

wtcys 發表於 21-7-29 15:10
講這番話的人完全離地,不知運動員目標正是攞金牌,第二、三都唔想,獎金數目已顯示出來。

小學作文先寫 ...

喺體育世界裡,識英雄重英雄,是運動員由訓練那刻開始已灌注的重要訊息,的確有別一般觀眾擁躉理解的價值觀。成人(隊員)之美,這就是運動員的風骨,和俠士精神無分別。亦可以說明有練力的運動員,除了競技上的比拼,還有豁達的修為。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

其實有睇游水比賽都會留意到,有時啲賽手都會退出,吉左條線道出黎。

而試過參加學校運動會,報過好多項目,都會明白體力下降個種感覺。

而事實上4x200米,頭3都係追住條世界紀錄線黎游。相反何詩蓓今朝準決賽, 順利入到final, 假如何聽日有佳積,相信對游泳隊未來幾年既士氣有更高提升。

再者,下屆奧運係3年後,小左一年,游泳選手,好多都可以玩到3屆,如果成績夠入場。

當然對其他隊友黎講係可惜既,小一次落場機會,但相信佢地係溝通過,一致通過先有共識放棄。

我地做觀眾既全力支持佢地仲好啦

男爵府

https://www.facebook.com/743260521/posts/10159618092635522/?d=n

呢位總教練係我小朋友個游水教練嘅先生,希望大家明白游水隊嘅決定。繼續支持香港運動員,加油

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

太平公主 發表於 21-7-29 13:28
尋日竟然仲有人留言話寧願何從來都冇拎獎牌,都要去參加4 x 200 接力,表現體育精神喎
到底啲人 ...
無錯,何攞獎對香港泳壇好大貢獻,香港咁細地方,出左個土生土長的運動員,可以攞到銀牌,係幾難嘅事,方力申咁激動就知。

現在有機會再攞,點解唔諗方法去幫佢。

大宅

yuenyung1018 發表於 21-7-29 15:44
https://www.facebook.com/743260521/posts/10159618092635522/?d=n

個教練咁講好明顯係感受到好多外行「專家」嘅壓力啦,我地局外人乜都唔知,只能尊重佢地嘅決定啦。唔好成日指手劃腳妄加判斷,咁已經好好了

珍珠宮

回覆樓主:

好慘呀其他三個,尤其是歐鎧淳同鄭莉梅,應該係最後一屆

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

無後補隊員咩?

珍珠宮

janechu 發表於 21-7-29 14:24
係架。講吓替其他隊友可惜都係罪㗎。

無話吾得既,都好既,一出d無質素見解自有高人解答

男爵府

angiehouse 發表於 21-7-29 18:03
無話吾得既,都好既,一出d無質素見解自有高人解答

每個論壇必有所謂自命高素質見解的人士撲出來發表偉論。當正自己係專家

唔俾人持相反意見咪自己開個group吹水。又唔駛你落水游,又無資格參加,備戰五年無得出赛,唔失望就假,因為唔係自己嘛。成人之美,認同就係高人。bk留言越來越高質

男爵府

cheung2000 發表於 21-7-29 17:36
好慘呀其他三個,尤其是歐鎧淳同鄭莉梅,應該係最後一屆

咪係。你估個個18,22...今屆棄赛,3年後咁多後起之秀又或者傷患,未必有機會再去奥運。

喺bk,替人不值、惋惜都唔得㗎。有自命高人撲出來發表高素質偉論。

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Gooblovebb 發表於 21-7-29 16:36
個教練咁講好明顯係感受到好多外行「專家」嘅壓力啦,我地局外人乜都唔知,只能尊重佢地嘅決定啦。唔好成 ...

子爵府

schricky 發表於 21-7-29 06:11
都已成定局了,唯有希望何唔會太多壓力,真係拎多一面牌,咁啲隊友就犧牲得有價值,否則 ...

佢拎唔到牌都好,佢破左亞洲紀錄wor
點都值得

公爵府

2024年龍年勳章

太平公主 發表於 21-7-29 17:28
尋日竟然仲有人留言話寧願何從來都冇拎獎牌,都要去參加4 x 200 接力,表現體育精神喎
到底啲人 ...

呢啲留言似係小學生家長,參加學校運動會,個個同學仔都要參與吓去表現體育精神

首頁

尾頁

跳至