論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

Take it easy la.

You know on my previous maid's last day, I was so worried and I can't sleep as I think the new maid may be bad as well or difficult to train up.
However, it turns out that my girl find that the new maid easy to be accepted and it wasn't that difficult to train.

Good luck!

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

你做得好好~
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

我唔會忍, 因為佢d小朋友都已經叫做大左d, 可以表達自己, 唔會俾工人蝦到, 所以我一定要炒佢, 因為咁的工人真係日日見到佢都想死啊. 你才係boss, 點解要受氣啊, 我之前個工人又係咁, 以為自己湊好我個仔就得, 對我態度勁差, 佢都白痴, 我才係boss, 佢只係一個x工人咋 , 不過現在我個新工人都幾好.

原文章由 Longman 於 08-4-5 20:54 發表
我個菲姐工人同我做了七年,做野無問題,懂自動自覺做野,懂照顧bb,就是因為這樣,我好幾次叫自己讓步。

點知個工人越黎越黑臉,我次次同佢講野對眼永遠唔會望住我,我話佢做錯事,佢只會回答,得啦...我下次會記得,因為佢的態度,我更 ...
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

珍珠宮

原文章由 Longman 於 08-4-6 13:56 發表
好多謝各位意見。

我最終都決定換人,可能我eq低,我實在受不了她的態度,縱使她做野好,但我覺得僱傭關係首要條件是尊重僱主,大家能互相溝通。我見到她做得不當要我當看不見及啞忍,我實在辦不到。我倆十分討厭對方又怎溝通?

...

樓主~ D工人做得耐係咁架~~ 你炒佢係正確的~

大宅

佢根本就係博你炒佢, 如果重視份工根本唔會有咁係態度啦 !:;pppp: :;pppp:

複式洋房

我如果是你我不會用她,為何要受她的氣和看她面色.如果她說話已不專重你,又冇改善繼續做也衹會越來越差,我不相信另一个做不到到你的要求,衹不過你太習慣她和怕轉変的麻煩而已.

侯爵府

好媽媽勳章

我一定唔會忍!
我隻臭賓同你呢個7年賓都差唔多,我隻臭賓用左2年幾,頭開第一份contract時佢都做得唔錯,但當佢renew完番黎後就變晒面,家陣日日都好似黑狗頭咁,冇笑容,唔話得,連一句早晨都冇!我都廢q事同佢勞氣,岩岩去請左新工人,等新工人到步後就貼錢送瘟神!!!
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

複式洋房

我個工人同你個一樣, 佢今日話0撈, 即刻走, 我過幾日就生, 俾佢一鑊"q"起tim...

大宅

原文章由 tsznok 於 08-4-7 11:13 發表 [url=http://wwww.baby-kingdom.com/redirect.php?goto=findpost&pid=22098119&ptid=1360144][img]http://w[/img][/url]
我一定唔會忍!
我隻臭賓同你呢個7年賓都差唔多,我隻臭賓用左2年幾,頭開第一份contract時佢都做得唔錯,但當佢renew完番黎後就變晒面,家陣日日都好似黑狗頭咁,冇笑容,唔話得,連一句早晨都冇!我都廢q事同佢勞氣,岩岩去 ...

我個工人七年黎又係一句 good morning & good night 都無。

大宅

原文章由 charlie2002 於 08-4-7 11:06 發表 [url=http://wwww.baby-kingdom.com/redirect.php?goto=findpost&pid=22097951&ptid=1360144][img]http://w[/img][/url]
我如果是你我不會用她,為何要受她的氣和看她面色.如果她說話已不專重你,又冇改善繼續做也衹會越來越差,我不相信另一个做不到到你的要求,衹不過你太習慣她和怕轉変的麻煩而已. ...

一來真係好怕麻煩,又要 train 過新人,自己以前又旨意工人,屋企 d 野放係邊自己都唔太清楚。

二來每次一上 bk 看見其他媽咪講佢地工人的行為,有時又覺得佢雖然黑臉,但各樣野都算做得幾好,叫自己算。

所以好無奈,唔話佢好地地,一話佢我實頂住條氣,我今次巳付了 agency fee 請新工人,可能比了錢決心會大 d。我同自己講今次我點都要放手。

但由決定換工人到現在只不過幾天,我巳經十分擔心,好擔心新工人無 common sense 、不懂照顧 bb 、手腳唔乾淨....etc.....唉,總知好似患了抑鬱病咁 。真希望我只是過份憂心而已

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章

咦?今次我同你都差唔多時間換工人喎!你搵賓定印?
今鑊我雞左個臭賓之後會轉請印妹....
真係祝大家好運~~

原文章由 Longman 於 08-4-8 03:36 發表

一來真係好怕麻煩,又要 train 過新人,自己以前又旨意工人,屋企 d 野放係邊自己都唔太清楚。

二來每次一上 bk 看見其他媽咪講佢地工人的行為,有時又覺得佢雖然黑臉,但各樣野都算做得幾好,叫自己算。

所以好無奈,唔話佢好 ...

大宅

原文章由 tsznok 於 08-4-8 12:06 發表
咦?今次我同你都差唔多時間換工人喎!你搵賓定印?
今鑊我雞左個臭賓之後會轉請印妹....
真係祝大家好運~~

我今次又係想請印,人地成日話印會服從d,聽話d,所以我今次都想試下。可否分享你請印印會考慮甚麼條件?

但昨天試過打去印尼同工人 phone interview,覺得佢地英文真係麻麻地 (她巳有兩年新加玻經驗),我好驚同佢溝通唔到,萬一有乜事用電話都唔知點溝通。

我依家都好煩,agent 話比我考慮埋今日仲要唔要個印印,唉.....有無媽咪可以分享一下與印傭溝通之道

[ 本文章最後由 Longman 於 08-4-8 17:19 編輯 ]

大宅

原文章由 mrs.hamster 於 08-4-8 10:45 發表
樓主

點可以7年來一句morning n' good night 都無同你講!第一日已經要教啦,如果佢無講而又早過我比佢訓嘅時間我就會照叫佢做野,佢話訓咗就話佢無同我講我唔知喎,況且都未夠鐘訓。
可能因為你請賓賓凡事尊重咗佢先就無 ...

佢第一日黎我巳教了工人應有的禮貌及規矩,例如 say mornign & good night, 但她從來真的不會主動叫,七年內,我嘗試要求她多次say morning & gd night to me ,話完佢,頂多叫你兩天,第三天就唔會再叫,我覺得咁樣好無意思,所以及後我都無再要求佢。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

原文章由 mrs.hamster 於 08-4-8 23:13 發表
Longman

咁又真係好無意思,我個印係蠢d不過都好聽話,都有potential可以變醒嘅。
我個印之前係Malay做過,英文同中文都唔得,我就叫佢讀一次佢學過嘅中文書比我聽等我知佢識乜同改正下d用字咁,平時就一路做一路叫佢寫低中文 ...

好多謝你的分享及翻譯網,十分有用,萬分感激

大宅

你個工人同我個印印好似
雖然做野ok,但就無禮貌,開頭好怕如果請第二個會差過佢
後來明白到唔係無工人唔得,如果佢做得唔好咪唔要佢囉
有一次,全家人都係廳時,我同佢講:一係就依工作手則和屋企人的指令做事,一係就唔好做返印尼。
至到目前為止,我都唔需要煩再請人的事。
PS:佢剛做滿七個月

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 Longman 於 08-4-8 17:25 發表

佢第一日黎我巳教了工人應有的禮貌及規矩,例如 say mornign & good night, 但她從來真的不會主動叫,七年內,我嘗試要求她多次say morning & gd night to me ,話完佢,頂多叫你兩天,第三天就唔會再叫,我覺得咁樣好無意思,所以 ...

我個bun未又係無禮貌, 係我樹都做咗年半, 加埋都無10句早晨, 期間都有同佢講, 佢未一樣叫你2日就算數, 真係講得多我都口臭啦, 無意思未由得佢囉, goodnight 我未曾聽過添呀~
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

侯爵府

好媽媽勳章

唉,我呢次都係求其請,信個AGENT介紹咋!
(喂喂詳情你可以入去我個BLOG睇,我懶惰唔想打咁多字,哈哈哈哈哈)

原文章由 Longman 於 08-4-8 17:17 發表

我今次又係想請印,人地成日話印會服從d,聽話d,所以我今次都想試下。可否分享你請印印會考慮甚麼條件?

但昨天試過打去印尼同工人 phone interview,覺得佢地英文真係麻麻地 (她巳有兩年新加玻經驗),我好驚同佢溝通唔到,萬 ...

首頁

尾頁

跳至