自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:咁其實你地覺得幾多歲先可以申請?

原帖由 立夏 於 14-12-24 發表
咁其實你地覺得幾多歲先可以申請?
就因為很多年輕人申請,所以單身人士公屋單位越排越長,而真正有需要的人就同佢地一齊有排等,個D咪繼續住板間房,到時又話政府少公屋。
單身人士公屋原意是低收入而年經大的人可以有屋住,不用捱貴租,不用住籠屋而設。

水晶宮

回覆:年輕人排公屋

有d剛畢業就拎埋外婆/嫲嫲個名一齊排公屋。

大宅

有d明明收入好高都要去排公屋,仲要好驕傲甘周圍同人講。更好笑即係,仲有好多人話羨慕

大宅

引用:但係BK有人話上左樓之後D錢拎黎吃喝玩樂旅

原帖由 -bella- 於 14-12-24 發表
但係BK有人話上左樓之後D錢拎黎吃喝玩樂旅行買車消費,但唔儲起買樓叫享受生活喎

...
係架,佢地話何必做樓奴困死自己,我話你地以後咪怨天怨地話社會欠左你!

寶石宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由 evaaa0215 於 14-12-23 發表

原帖由 口水包包 於 14-12-24 發表
就係好多人咁諗, 香港先出現咁多癈青
Agree

幸福可以好簡單

男爵府

引用:Quote:原帖由 立夏 於 14-12-24 發表咁其實

原帖由 lihomahk 於 14-12-24 發表
就因為很多年輕人申請,所以單身人士公屋單位越排越長,而真正有需要的人就同佢地一齊有排等,個D咪繼續住 ...
我明、但到底即係幾多歲申請先叫正確?

男爵府

政府亦都有很大的責任,租樓貴到令人咋舌,買更不用講,生一個小朋友,不再是天生天養的年代,不是每個人都可揾四,五萬一個月的,試想想雜費十小朋友費用十租再十交通費,二,三萬一個月都未必夠,所以,年輕人未雨绸谬都諒解.(利申:我身邊沒有這些人)

男爵府

回覆:evaaa0215 的帖子

咁多b6落黎爭屋,香港人一屋難求,社會迫成

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由+Heymama1222+於+14-12-24+發

如果佢弓人單位咪要做10幾年part time
上到樓都無錢裝修啦
仲有到時成三十歲,份cv咁多年都係pt,都唔知點搵到份好工

男爵府

BK Milk勳章

我有個親戚又係一大學畢業就申請公屋,做一份垃圾part time浪費自己時間.

當你排三年攞公屋, 但你嘅同學人工+經驗+見識在頭三年升級何止三倍?

畢業後5年係黃金成長期, 年青人為咗間公屋真係太短視

又放假!!!

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:有咩問題?佢地又唔咪唔番工齋等!志願呢家

原帖由 jeannietsui 於 14-12-24 發表
有咩問題?佢地又唔咪唔番工齋等!
志願呢家野好個人,咁就斷定佢地無大志?
其實冇問題,只係可能犧牲左自己前途啫

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 evaaa0215 於 14-12-23 發表

就係好多人咁諗, 香港先出現咁多癈青
真心問咁你覺得幾多歲排先叫合理??? 30?? 40?? 如果到呢個年紀都係因為乎合入息而可以申請,咁佢哋年輕時都係廢青,因為無努力,到咗3,4十歲人都搵得咁少

子爵府

引用:Quote:原帖由 lihomahk 於 14-12-24 發表就

原帖由 立夏 於 14-12-24 發表
我明、但到底即係幾多歲申請先叫正確?
道理上年輕人有權申請,道德上更何況未來是屬於年輕人,這羣無能力孤獨的人,由佢地排到天荒地老……

禁止訪問

大宅

回覆:evaaa0215 的帖子

點做都有人話,之前呢度夠有人話呢d年青人先係有遠見,解決左房屋問題先去諗前途個時仲有好多bk媽出黎認同tim

翡翠宮

好老實,如果佢地只係搵到二萬,出去住交完租,剩返disposable income 可能同搵緊萬五但住公屋嘅人差唔遠。如果好似個d 女仔咁諗住一定嫁得出等運到,佢都真係未必理你講咩廢唔廢青

子爵府

引用:Quote:原帖由 口水包包 於 14-12-24 發表如

原帖由 李豆豆 於 14-12-24 發表
仲有到時成三十歲,份cv咁多年都係pt,都唔知點搵到份好工
咪申請綜緩囉,唉唔好只講B6,其實香港人身都有,朋友的朋友無結婚生咗2個小朋友,用單親申請公屋,很快有樓住,之後老公搬入去住,到現在都是無註冊,咁名義上佢有權申請,道德上

子爵府

畀面勳章

我bf都諗緊痴佢嫲排,但係度講都係等比人插

大宅

引用:咁多b6落黎爭屋,香港人一屋難求,社會迫成

原帖由 walinglingwa 於 14-12-24 發表
咁多b6落黎爭屋,香港人一屋難求,社會迫成
宜家都是b6唔啱喽

新的一年,媽媽希望溜溜健健康康,快樂成長!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:好老實,如果佢地只係搵到二萬,出去住交完

原帖由 Dwmn 於 14-12-24 發表
好老實,如果佢地只係搵到二萬,出去住交完租,剩返disposable income 可能同搵緊萬五但住公屋嘅人差唔遠。 ...
可能仲衰搵2萬,租間細樓都8,9千,質素仲差過公屋,又比人迫遷

首頁

尾頁

跳至