在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:koeykoe 的帖子

其實睇際遇,我做過audit 都mama, 老公就差幾倍,而家太多人係cpa, 已經不值錢。。我反而想轉行,如果有機會。

男爵府

引用:其實睇際遇,我做過audit+都mama,+老公就差

原帖由 solim 於 15-01-15 發表
其實睇際遇,我做過audit 都mama, 老公就差幾倍,而家太多人係cpa, 已經不值錢。。我反而想轉行,如果有機 ...
而家真係通街都係cpa,唔值錢啦

複式洋房

回覆:做會計既jm可以比d意見我嗎

其實真係好睇際遇,我自已big 4. Audit 三年再去commerciel,之前另外有個舊同事,差不多年紀,一畢業commercial ,我地人工差不多,做左3年audit ,成日趕deadline ,其實明白business 運作方面都係commercial 學,audit 好處係比一個foundation 你每樣知少少,因為要做control testing ,interview business lines,我都唔明點解大公司prefer big 4 background ,可能D大粒都big 4出身,想請similar 背景啩,同埋我見冇big 4 background 嘅同事唔願意share knowledge ,睇野係只focus 自己個範,但大粒個D當然唔係,因為佢地都曾經做過audit firm ,我的observation only,可能未必完全岩

別墅

引用:其實睇際遇,我做過audit+都mama,+老公就差

原帖由 solim 於 15-01-15 發表
其實睇際遇,我做過audit 都mama, 老公就差幾倍,而家太多人係cpa, 已經不值錢。。我反而想轉行,如果有機 ...
我都係轉行,我只係得high dip
唔想讀上去,但acc officer 等等我到高叫到15-16,但勁少有得見!
除非我個份工打好耐,否則再跳出去都好難有14,5

但煩惱來了,轉行,轉咩呢?
我反而覺得CS,對客嘅工,容易d周圍跳!
Sales can change to bank sales or hotel CS or reception 咁!

但呢d就要shift了!

男爵府

引用:Quote:原帖由+solim+於+15-01-15+發表其實

原帖由 Lpl8686 於 15-01-16 發表
我都係轉行,我只係得high dip
唔想讀上去,但acc officer 等等我到高叫到15-16,但勁少有得見!
除非我個 ...
有幾年經驗又考緊試既話, 14 15k其實唔係難,但問題係人工真係升得好慢,要跳糟先會加得多

別墅

引用:Quote:原帖由+Lpl8686+於+15-01-16+發表我

原帖由 koeykoe 於 15-01-16 發表
有幾年經驗又考緊試既話, 14 15k其實唔係難,但問題係人工真係升得好慢,要跳糟先會加得多

...
就係唔打算考!

男爵府

引用:其實真係好睇際遇,我自已big+4.+Audit+三

原帖由 Flower052 於 15-01-16 發表
其實真係好睇際遇,我自已big 4. Audit 三年再去commerciel,之前另外有個舊同事,差不多年紀,一畢業comme ...
我明白其實都好睇際遇既,但係由一份安穩既工跳左入一個陌生環境 由底做起 要好大勇氣 當初自己好短視咁覺得做commercial 人工較audit高所以做左幾年,而家回望番,其實係自己蠢左,所以咪考慮緊返轉頭會唔會太遲囉

男爵府

引用:Quote:原帖由+koeykoe+於+15-01-16+發表有

就係唔打算考!
你做左幾多年?唔考試真係好難人工高,而家通街都係cpa

別墅

引用:Quote:原帖由+Lpl8686+於+15-01-16+發表就

你做左幾多年?唔考試真係好難人工高,而家通街都係cpa
差不多10年,不過做開大公司,其實好多嘢都唔掂

男爵府

引用:Quote:原帖由+koeykoe+於+15-01-16+發表你

差不多10年,不過做開大公司,其實好多嘢都唔掂
唔掂既意思係??大公司人工加得少又難升職架

別墅

引用:Quote:原帖由+Lpl8686+於+15-01-16+發表差

唔掂既意思係??大公司人工加得少又難升職架
一來,二來大公司做嘢分工細,出到去好似其實咩都無試過做咁

子爵府

回覆:koeykoe 的帖子

其實唔駛諗甘多,診後生試下audit, 會學到很多野,但不要入local firm. peak season 應該要請人架!

男爵府

引用:其實唔駛諗甘多,診後生試下audit,+會學到

原帖由 solim 於 15-01-16 發表
其實唔駛諗甘多,診後生試下audit, 會學到很多野,但不要入local firm. peak season 應該要請人架!

...
local firm 唔會考慮啦,會試下secondtier

大宅

陪月勳章 畀面勳章

AUDIT
JUNIOR 11~13K
SEMI - JUNIOR 12~15K
SENIOR 14~16K
SEMI- SENIOR 15K+
A MGR 20K+
MGR 30K+
SENIOR MGR 40K+

今年個RANGE大概係咁上下
一般做到 A MGR先唔多返大陸
你唔係FRESH U GRAD
SD左去BIG 4都未必有回音
不過可以試下架~
2 TIED當然好D~

又, CPA的確係唔值錢,
我D同事都JOIN 2個以上學會
BUT, 我想講, 如果女仔做AUDIT好易殘
3個月就變哂樣... 身型唔同哂~
真係要自己好努力, (有變肥有變瘦,但一定變殘)

你好好考慮下, 自己結唔結婚, 生唔生仔
因為你要轉去AUDIT都要花至少2~3年時間去升
如果未來2~3年就打算結婚架, 唔好轉啦
之後有小朋友好辛苦...
做到流產架時有聽聞~

男爵府

引用:AUDITJUNIOR+11~13KSEMI+-+JUNIOR+12~15KSE

原帖由 KonnyGreen 於 15-01-21 發表
AUDIT
JUNIOR 11~13K
SEMI - JUNIOR 12~15K
你呢個價係big4 價?唔甘心自己平平淡淡咁過 但唔知自己挨唔挨得住

子爵府

虎到金來勳章

比我唔會轉audit, 大公司commercial工4年經驗而家人工又唔太低. 係都轉做tax.

男爵府

koeykoe 發表於 15-2-18 10:28
你呢個價係big4 價?唔甘心自己平平淡淡咁過 但唔知自己挨唔挨得住

...

我諗果個係second tier價? big4價如下, 我上年年中先quit. 樓主我都係26歲, 係一grad就入big4 audit做左3年, 而家結婚生b後就轉左出commercial. 你pass晒QP未?係咪只係欠簽經驗? anyway, 我點都suggest你而家即刻轉去second tier audit做, 做兩三年(最好三年), 之後先做番commercial. 如果你有second tier offer, 可考慮做夠差唔多一年再apply big4 audit mid-joiner, 唔洗由頭做起但有機會要discount 1年, 個cv會靚d. 26歲試多d啦! 既然未有plan結婚生仔, 不如入去捱下增廣見聞, 同儲多個錢for將來幾年.

2014年十月加薪數據:
U grad後:

yr1: 13k (admission salary)
yr2: 15.5~15.9k
yr3: 22.5~23.3k (with Q pay, 以下如是)
yr4: 30.8~32.2k
yr5: 35.1~39k

畢業做夠三年就30k up, 算係咁。上面列嘅係normal pay, high pay會多4~5k

男爵府

引用:+本帖最後由+kisani+於+15-2-18+12:08+編輯

原帖由 kisani 於 15-02-18 發表
好叻女,26歲big4出身,又結左婚,而家可以停落黎hea下啦,我未pass 晒qp ga , 考左一份ja 而家,全公司得我一個考緊,而家有朋友可以幫我搭路refer入secondtier ,所以咪諗緊囉

男爵府

koeykoe 發表於 15-2-18 12:21
好叻女,26歲big4出身,又結左婚,而家可以停落黎hea下啦,我未pass 晒qp ga , 考左一份ja 而家,全公司得 ...

係呀, 而家commercial真係輕鬆好多. 其實樓主26歲真係唔好怕big4/ secondtier audit辛苦, 入面都係年紀差唔多d人, 一齊捱同趕deadline一齊呻, 係另一種回憶. big4同secondtier當你pass埋FE, 好似都會比qualifying premium, 都幾千. 人工加一加先出去搵過份工都唔錯. 同埋big4/ secondtier多d考試ge support, 所以如果暫時未有小朋友ge就去試試啦.

子爵府

引用:+本帖最後由+kisani+於+15-2-18+12:08+編輯

原帖由 kisani 於 15-02-18 發表
三年big4 可以轉30k ge commercial 工? 甘正係MNC?

首頁

尾頁

跳至