跳至

首頁

尾頁

大宅

我小朋友黎緊都返N, 但我小朋友間學校覆如8月夠2歲就可以返全日....學校一開始開學系漸進式, 唔會一開始第一日就要返全日, 第一星期家長陪同返2個鐘, 第二個星期小朋友自行返2個鐘, 第三個星期小朋友自行返半日, 第四個星期先正式返全日, 老師仲講如小朋友到時仲未好適應時, 校方會再調節....一定會慢慢比小朋友一個過渡期

男爵府

回覆:讀全日n班小朋友其實會唔會好慘?

最後那間全日學校無收到我小朋友

大宅

回覆 bubu7123 的帖子

學校即覆唔收你小朋友?

複式洋房

祝明天見試成功, 我家小朋友都係讀全日班. 學校有老師教佢地獨自也不錯.

男爵府

引用:回覆+bubu7123+的帖子學校即覆唔收你小朋友

原帖由 bb65 於 15-06-11 發表

學校即覆唔收你小朋友?
兩間即覆收pm, 全日那間上午in, 中午覆唔收

大宅

你住邊區呀?
我碼頭呢邊有D學校應該仲有全日位

男爵府

引用:你住邊區呀?我碼頭呢邊有D學校應該仲有全日

原帖由 jade831 於 15-06-11 發表
你住邊區呀?
我碼頭呢邊有D學校應該仲有全日位
我住建生

大宅

你試下山景仁濟醫院, 呢間唔熱門
佢有OFFER俾我, 我TURN DOWN 左

男爵府

引用:你試下山景仁濟醫院,+呢間唔熱門佢有OFFER

你試下山景仁濟醫院, 呢間唔熱門
佢有OFFER俾我, 我TURN DOWN 左
全日?

大宅

係呀,呢間的全日制架,冇半日

男爵府

引用:回覆+bubu7123+的帖子係呀,呢間的全日制架,

係呀,呢間的全日制架,冇半日
等我打電話去試下先,謝謝你

男爵府

BK Milk勳章

我覺得2歲讀全日好慘, 好多野末識表達, 返甘長時間, 甘細小朋友需要既係父母多過學校。父母真係湊唔到, 我寧比人湊都唔想返全日, 比人貼身湊小朋友有咩事父母知,返全日班好易病, 一班甘多人, 老師照顧得邊過。好多返全日既小朋友經常2行鼻涕, 有病父母都話唔得閒去接走; 父母無時間教亦唔想教,小朋友好曳。

我見我身邊好多父母唔會企係小朋友角度睇, 話就話比小朋友學野, 實情只係就自已方便, 佢地之所以比小朋友返全日好多因為有津貼學費,唔讀唔抵; 有d覺得湊細路困身, 寧願返工或放工去玩, 唔到學校催都唔接走小朋友; 有d為慳錢,覺得返全日好過比錢人湊 (但佢地又有錢去旅行呀,換下電話甘), 有d又話比小朋友學自理, 但個細路係自已既, 自理應該自已教, 學校只係附助; 我真心覺得呢d父母好自私。 個人意見,不喜勿插

複式洋房

回覆:HUGO120 的帖子

贊同、我大仔K3細囡的讀緊N班、都係讀全日、不知讀得幾開心快樂、如果自己係全職媽媽就可以選擇半日幼稚園同唔讀
N,但是如果父母都要返工、不能陪伴、可不學習下群體生活、小朋友好開心吖、又有午睡時間、生日學得有規律、所以一D都慘、樓主放心

別墅

引用:Quote:原帖由 糖果媽咪518 於 15-06-10 發

原帖由 bubu7123 於 15-06-10 發表
In左啦,機會好微。阿女好眼訓,全程訓覺。校長話佢係8月b, 開學剛剛2歲,唔適宜返全日咁長時間⋯⋯

...
你最後係in白普理唔收??

別墅

引用:Quote:原帖由 jade831 於 15-06-11 發表你

原帖由 bubu7123 於 15-06-11 發表
全日?
呢間學校我覺得好似好 up \"dup\"

大宅

原來係in呢間, 唔緊要啦, 唔可惜
返N全日有好有唔好, 有D小朋友比較敏感適應唔到係學校午睡, 因為地方細D牀係一張排一張, 唔係個個適應, 而且返一日真係好易病, 特別全日學校好多家長要返工, 小朋友如果唔係病得勁都照返學
而好處係小朋友會學識自理&同人相處

另一點係, 幼兒學校一般課程略淺, 又冇咁多活動,比較重照顧方面, 相對返半日既K1真係學少/見少好多野
如果你對幼稚園有點要求就要小心考慮

男爵府

純粹屋企有事無人湊到小朋友先會去in全日。本第章n都唔打算讀,想作在家做happy baby直算讀k1.
一切只是迫於無奈。

男爵府

引用:Quote:原帖由+bubu7123+於+15-06-10+發表In

原帖由 糖果媽咪518 於 15-06-12 發表
你最後係in白普理唔收??
校長話無位俾我,只幫我排waiting list. 打定輸數。

男爵府

BK Milk勳章

有無試下保護兒童會, 佢地有全日

大宅

畀面勳章

其實你情況真係要全日班,其實小朋友唔會慘架,有人一齊玩架嘛,最多係頭一兩個月要適應下,我仔都係全日,不知幾好,家長無咁辛苦,其他習慣問交比老師啦,佢地有專業知識幫你,要放手小朋友先會成長。

首頁

尾頁

跳至