婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

回覆:有冇 JM 咁樣樓買樓?

唔logic , 私樓同公屋理應不可共存.仲要係同一人名. 你朋友or 6299 係咪有野隱瞞?

伯爵府

畀面勳章

引用:唔logic , 私樓同公屋理應不可共存.仲要係

原帖由 cheechi 於 15-11-25 發表
唔logic , 私樓同公屋理應不可共存.仲要係同一人名. 你朋友or 6299 係咪有野隱瞞?

...
sorry 睇真D, 層私樓應該係你朋友? 咁明白了

公爵府

您朋友的想法自私, 但都可行. 即係6299綠表換居屋, 間居屋係您6299的名, 所以唔明點解您朋友要等換居屋唔多買間私樓, 係怕銀行借唔到錢嗎?

如換了居屋, 仍然係6299住直到佢地死先留間屋比佢地都唔算太差. 如果係獨子就無問題.

但如果有其他兄弟姐妹就唔係咁講, 唔係邊個供就係邊個, 因為用了父母的資源, 最好先開家庭會議講清楚.

男爵府

引用:Quote:原帖由 cheechi 於 15-11-25 發表唔l

原帖由 cheechi 於 15-11-25 發表
sorry 睇真D, 層私樓應該係你朋友? 咁明白了
的確,朋友 6299 現住緊私樓 (業主名可能是朋友 6299 的子女,因公屋户口是朋友 6299),朋友意思是反正 6299 公屋已丟空,不如叫佢 6299 抽綠表居屋益下朋友,到時朋友便有兩層樓揸手 (朋友現已有一層已供满的私樓)。假如係咁,朋友利用公帑補貼,從而得到私利。

男爵府

引用:您朋友的想法自私, 但都可行. 即係6299綠

原帖由 koko2000 於 15-11-25 發表
您朋友的想法自私, 但都可行. 即係6299綠表換居屋, 間居屋係您6299的名, 所以唔明點解您朋友要等換居屋唔 ...
是新抱要 6299 立平安紙,確保他們死後居屋歸她所有 (她 C6 有兄弟姐妹呢) !

新抱吾買第二層私樓,因居屋有折扣呀,樫吾少錢。

公爵府

回覆 Miss_Yellow 的帖子

居屋折扣同新抱買屋係完全無關係.
6299用自己綠表換....居屋只會係6299名的....您朋友有幾多間屋同買居屋完全係兩件事.

另, 佢C6的兄弟姐妹知唔知先? 如果係知就接受咁就無問題.

男爵府

引用:回覆 Miss_Yellow 的帖子居屋折扣同新抱買

原帖由 koko2000 於 15-11-25 發表

居屋折扣同新抱買屋係完全無關係.
但朋友間接利用左公帑補貼自己,對嗎?

公爵府

無對與唔對......
香港好多呢d人, 好多人住公屋但揸架幾百萬的車...太多啦, 只怪政府的政策.

Jolin_Yuen    發表於 15-11-25 12:48

大宅

你朋友真係好自私囉, 難為我地依D無殼蝸牛呀
雖然你朋友對我無影響, 但我真係勁想去告密囉

男爵府

回覆:茶靡 的帖子

正如樓上的 JM 講,政府政策有漏洞先會令人有機會咁諗。情況正如政府開倉派糧,窮人先有資格領糧,果 D 有錢人又去搶埋一份。

琥珀宮

Miss_Yellow 發表於 15-11-24 18:18
1. 出租自己層私樓,住 6299 間空置公屋。

2. 繼續出租自己層私樓,同時 以 6299 名義綠表抽居屋,日後自 ...

有錢都唔會選居屋,要補地價

男爵府

引用:Quote:Miss_Yellow 發表於 15-11-24 18:18

原帖由 mandy952 於 15-11-27 發表
有錢都唔會選居屋,要補地價
選居屋,是因為朋友睇中 6299 用公屋換居屋,用公帑錢慳朋友自己銀包的錢呀 ......

複式洋房

樓主你應該去舉報佢,因佢有私樓,但住公屋,但公屋戶籍冇佢個名,佢6299有戶籍卻唔係住公屋,咁係嚴重違規,房署會收返間公屋

男爵府

回覆:Miss_Yellow 的帖子

其實想知道朋友是否妙想天開?!

假設將來朋友 6299 去了,她 6299 生前立平安紙將居屋俾朋友,到時政府都會查到朋友是私樓業主吧?!

朋友想法是 : 同時有私樓收租,又住居屋。

禁止訪問

男爵府

四個字: 貪得無厭...
小心貪字得個貧!

男爵府

回覆:littlesun 的帖子

政策問題,否則朋友就冇得一面住佢 6299 間空置公屋,一面出面有樓收租。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:其實想知道朋友是否妙想天開?!假設將來朋

原帖由 Miss_Yellow 於 15-11-27 發表
其實想知道朋友是否妙想天開?!

假設將來朋友 6299 去了,她 6299 生前立平安紙將居屋俾朋友,到時政府都 ...
如果佢6299百年歸老,佢照住居屋而有私樓收租係無問題的。

但做人不能賺到盡

大宅

件事係唔啱,但無犯法既,係政策既漏洞

只可以話你朋友都搵黎搞,唔係獨子搞啲咁既野,平安紙幾時改都得,咁到時6299改佐平安紙,佢又可以點呢?

大宅

朋友用6299間公屋換居屋已佔便宜,咁點補償比其他兄弟姊妹先,係佢一相情願定6299開口比?

首頁

尾頁

跳至