烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

BK Milk勳章

引用:我整三文魚同豬頸肉是會好大煙,+請問大家

原帖由 lovegucci 於 16-04-12 發表
我整三文魚同豬頸肉是會好大煙, 請問大家知唔知點解?
你開幾度火?太大火扯油就會出煙架

我多數開160/180

珊瑚宮

BK Milk勳章

引用:個個都有讚無彈喎+

原帖由 螢螢小主 於 16-04-14 發表
個個都有讚無彈喎
買,真係正。我果部已經用左5年,係第一代果時買架。尋晚整左焗沙薑雞翼

珊瑚宮

BK Milk勳章

回覆:諗緊買唔買airfryer!

焗春雞

珍珠宮

烤雞軟骨超正!

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:Quote:barbora 發表於 16-4-9 00:39 我覺整

原帖由 csk 於 16-04-12 發表
新款飛利浦那隻pan有塊蓋(活動)遮住,蚊香發熱線冇咁易彈到油。我好多時用煎魚pan,食物擺低D,油彈唔到 ...
我每次用都加蓋,我無買PHILIPS其他配件。

回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:焗春雞

原帖由 jessica0768 於 16-04-14 發表
焗春雞
我又係

回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

大宅

buy!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我都覺好用,炸雞炸豬扒一流,係清潔麻煩d

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+螢螢小主+於+16-04-09+發表th

侯爵府

引用:Quote:原帖由+liuliu+於+16-04-09+發表都唔

原帖由 dongdongwong 於 16-04-14 發表
請問為什麼Lemon 要放入布甸杯來焗?
檸檬一向有吸味攻效,我長期會有檸檬放雪櫃吸味。
布甸杯只不過是一個器皿,任何入得焗爐的餐具也可以。
以前耐不耐就會用呢個方法去清洗微波爐,叮完焗片刻,利用餘下蒸氣再抹,就會乾淨又清香;同一道理,焗爐和AF我都會咁做,加水係怕檸檬會焗乾,發揮唔到香味,有水有蒸氣就會容易抹。
我多數焗芝士乜乜、pizza、酥皮、麵包和雞翼之類,也很有效。不過焗脆皮燒肉和燒春雞呢D勁爆油,就作用唔大。

男爵府

開心吸收勳章

babyislove 發表於 16-4-14 21:20
我每次用都加蓋,我無買PHILIPS其他配件。
煎魚pan是買機送,要俾錢未必買,雖然很好用。另外送baking pan就冇用過。新款可加蓋和網可拆出來洗比舊型號方便很多,就算貴少少也是值得的。

版主

引用:Quote:babyislove 發表於 16-4-14 21:20 我

原帖由 csk 於 16-04-15 發表
煎魚pan是買機送,要俾錢未必買,雖然很好用。另外送baking pan就冇用過。新款可加蓋和網可拆出來洗比舊型 ...
我諗住唔夠用,先買配件。so far 暫時ok, 只係去IKEA 買咗兩個焗盤jar

回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

伯爵府

引用:Quote:原帖由+螢螢小主+於+16-04-14+發表個

原帖由 jessica0768 於 16-04-14 發表
買,真係正。我果部已經用左5年,係第一代果時買架。尋晚整左焗沙薑雞翼

...
你這些雞翼是否需要用 baking pan 焗出來的?我買的 airfryer 沒有任何另加配件(我係外地住,這邊沒有任何配件可加,就是原裝機一部)。我其實未試過用來煮餸,只是當小焗爐來用!

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+dongdongwong+於+16-04-14+發

珊瑚宮

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+jessica0768+於+16-04-14+發

原帖由 vanessamom 於 16-04-15 發表
你這些雞翼是否需要用 baking pan 焗出來的?我買的 airfryer 沒有任何另加配件(我係外地住,這邊沒有任何 ...
我咁耐既配件淨係買過換購88蚊果個兜,係勁少用,每次都係用部機個籃架咋。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+vanessamom+於+16-04-15+發表

原帖由 jessica0768 於 16-04-15 發表
我咁耐既配件淨係買過換購88蚊果個兜,係勁少用,每次都係用部機個籃架咋。

...
咁我可以試下整雞翼、三文魚等等!

珊瑚宮

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+jessica0768+於+16-04-15+發

原帖由 vanessamom 於 16-04-15 發表
咁我可以試下整雞翼、三文魚等等!
唔好太高溫就得,雞翼180度約15分鐘左右(要睇你雞翼幾大隻),中途反下,想做脆皮效果,15分鐘後轉200度3分鐘

vanessamom    發表於 16-4-16 06:09

男爵府

Airfryer 真係極好用, 唔識煮嘢食嘅我都可以整好餸。 慳返出街食嘅錢, 而且無彈油, 唔駛抺櫥房。 airfryer 除了焗, 仲可以煎同炸, 普通焗爐唔得。 唯一缺點係容量細, 同四四方方,如果整包就要焗爐先得。

男爵府

最正係早餐翻熱面包2分鐘掂哂, 唔駛preheat, 快靚正。 好生活返番來。

子爵府

引用:我整三文魚同豬頸肉是會好大煙, 請問大家

原帖由 lovegucci 於 16-04-12 發表
我整三文魚同豬頸肉是會好大煙, 請問大家知唔知點解?
有油彈,但我整三文魚、豬頸肉冇煙wor

首頁

尾頁

跳至