自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

照做細b讀左先再觀察,進可供退可守,老一輩諗法係咁,佢地只覺得要我個孫(臨班)梗係唔得啦!
唔會諗佢跟唔跟到,最緊要唔好輸舌!所以做細b讀下先,睇下小朋友跟唔跟到先!

子爵府

wyc_happy 發表於 16-11-1 02:12
話分兩頭,先講小朋友,因為佢哋最重要

男家有冇具體講點解讀多年係浪費時間?........佢哋又明唔明所謂 ...

你好

水晶宮

salok 發表於 16-11-1 01:34
仔係自已生既,其他人冇權話事。
99甘強硬既話,咪順佢意,以為唔再來往。
...

Agree...最憎人用錢大我,樓主你丟返隻鈪俾佢啦、你老公唔出聲?生活受制於有錢6299?
咁個仔第時點會尊重你、教育生活上聽邊個好?

我唔認同互相要脅、....大細b其實冇咩大問題、反而佢地咁霸道你又妥協又嗌離婚得幾多次?

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

除非你認為仔仔落後人好多,否則做超大B未必有需要。告訴你,人算不如天算,事情往往不是如你所想。不如你再冷靜觀察下,先再決定。

全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

子爵府

既然樓主已經妥協左唔建議出爾反爾,費事搞到關係咁差。不過睇你男家以呢種方式去干預你仔仔既事,樓主應該計劃下搬開住,唔係呢d事情只會愈來愈多。

公爵府

回覆樓主:

我都同意如無特別原因可做細b. 但你果個係仔做大 b可能更適合。亦好同意邊個個仔邊個話事,同埋邊個跟功課邊個話事。
不過你夫家覺得用錢就可以收買人呢點好唔 ok

大宅

回覆樓主:

想問下樓下york收左你仔未?

大宅

呢個只係開始,佢都開到口話你收左佢幾多野,之後點都要聽佢話,如果唔係又有說話聽喇,唔知足啊之類。

不過我又覺得你99又無錯,如果人地肯收,咁即係有能力啦,咁咪讀啦,讀唔掂大不了咪重讀

男爵府

書係死嘅人係生的,應該按囝囝實際情況考慮,而且幼稚園是可以重讀的,放鬆一點

公爵府

回覆樓主:

你小朋友都未讀k2 k3, 讀到去真係能力上有問題先再想要否重讀啦!K1係玩的,重讀冇意義!唔好人哋話做大b好就跟,好多細b都好叻,比個機會自己小朋友試。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:背景:仔仔岩三歲,唯一男孫,現同6299姑姐

原帖由 sharonchan.0711 於 16-11-01 發表

背景:仔仔岩三歲,唯一男孫,現同6299姑姐姑丈7人 ...
K1照升K2,如兒子讀K2時間跟不上,在K2才重讀,會唔會好d?

讀完K2才以實際情況考慮吧。

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

男爵府

有d小朋友好慘,一屋都係人,但冇一個關心佢快樂與否,只關心佢學咗幾多,考咗幾多試

gigiic    發表於 16-11-1 07:46

水晶宮

回覆:細b的迷思,99阻止我俾仔做超大b。

唔需要係k1重讀,無意思

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

回覆:細b的迷思,99阻止我俾仔做超大b。

認同你99,試左先,小朋友吸收快,做細B無問題,與其成日擔心呢樣擔心果樣,不如試下先,正值吸收高峰期唔好浪費,到時真係唔得先再諗重讀!無需顧慮太多!

珍珠宮

sharonchan.0711 發表於 16-11-1 01:22
背景:仔仔岩三歲,唯一男孫,現同6299姑姐姑丈7人住,下年年中同62一家四口搬走,所以必須轉校,大家有共 ...

York附近全也是九龍塘舊樓,為何有新樓?!

大宅

幼稚園吾使咁快決定喎,最遲仲可以K3才選擇,讀兩年K3,考兩次小一,我識人因為咁處理,最後考到最心儀的小一。
要知道現在選了做大仔返不到轉頭,現在選擇做細仔,過兩年仲可以再(emoji)。你們去一間咁「谷」嘅幼稚園,可能過兩個月佢地見到個孫咁辛苦,主動又叫你改。
[img align=left]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogard20070117_7_BBD+is.png[/img]

男爵府

sharonchan.0711 發表於 16-11-1 01:22
背景:仔仔岩三歲,唯一男孫,現同6299姑姐姑丈7人住,下年年中同62一家四口搬走,所以必須轉校,大家有共 ...

我識個十二月出年既小女孩幼稚園已考入名校之後小學更考入女拔,係叻係醒既吾需repeat.
做人至緊要開開心心 :-D

首頁
12345...13

尾頁

跳至