懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我現在34週,被讓座少於5次,有人讓比自己好感激,我會連聲道謝,因為別人睇到自己需要。如果無人讓,我都無覺得d人自私,因為人人都有比錢坐車。如果我見到老人家係我面前,我會選擇將個位比佢坐,so far 係自己有左以來都無乜太辛苦晤舒服。本著一個"施比受更為有福",心便自然舒服:mother:

複式洋房

今日響地鐵有兩個大嬸扮睇唔到、繼續傾計。我個肚隊到佢塊面都唔care、我都冇佢咁好氣!如果我唔舒服我就佢叫唔該起身!講真個心裡面其實好想「藐」佢、點解啲人可以咁乞人憎同自私!我隻腳已經開始腫、同埋胎盤低根本就唔可以企、但係都冇辦法。香港真係好多呢d人!

大宅

會讓坐!今日搭車去醫師產檢..自己有位坐..但個婆婆一上車就企係我面前望我..我即刻讓位..點知佢好似理所當然咁一句唔該都無我其實都成7個月架..

大宅

aj_club 發表於 16-12-9 23:15
今日響地鐵有兩個大嬸扮睇唔到、繼續傾計。我個肚隊到佢塊面都唔care、我都冇佢咁好氣!如果我唔舒服我就佢 ...

我都有呢d情況,但我未試過叫人起身比我坐。我發覺有d地區嘅人係特別唔會讓座

子爵府

Cheng_bb 發表於 16-12-9 12:26
我見多數都係講十幾週,如果你已經去到30幾週,個肚大到見唔到自己對腳呢?
好好奇,因為撘車仲有人同我爭 ...

我個肚8個月,38寸大,盲嘅都見到,都試過兩次搭地鐵俾人拍我膊頭,叫我讓坐俾佢啦!

今日坐電車,有個阿婆無位坐,我真心有諗過讓俾佢,但有其他人快我一步。

大宅

回覆 Cheng_bb 的帖子

婆婆,成個懷孕期俾人讓座都冇5次。

複式洋房

回覆樓主:

其實不是我哋d大肚婆讓唔讓坐比啲婆婆、而係我哋身邊其他嗰啲唔需要坐嘅人先要起身!頭三個月大肚都好辛苦、成日頭暈、作嘔、好攰丶問到啲臭男人味想死!其實唔係想坐而係安全問題。我試過好多次差點暈倒。個胎又未穩、心理負擔很大、咁邊個體諒下我哋嘅需要?我哋要團結起來話卑d年青力壯又冇問題嘅人咩叫做禮儀同風度!日本丶外國真係唔會有人同大肚婆爭位坐!就算台灣啲升降機都唔會有人搭、可以推BB車出街!係非常方便!

複式洋房

我有一次坐巴士..有個婆婆係關愛座起身讓位比我...我係咁叫佢坐..佢又堅持要我坐..其餘三個位關愛座都係3x女人x2..中年男人一個..架車開得好快...我見到婆婆企係到真係好內疚..所以我決定唔坐巴士...因為自己都冇信心可以企得穩...!
其實宜家d人真係好冷漠...坐車只會低頭玩電話...扮瞓覺...雖然知道大家都比左錢...可能人地都好攰...但個心有時都會唔係幾舒服(emoji)(emoji)我仲會不停同bb講..你大個一定要讓坐比有需要架人...(emoji)(emoji)

大宅

Cheng_bb 發表於 16-12-8 16:52
大住肚去撘車,有一個位,又有婆婆同你一齊上車,你會自己坐定讓比婆婆坐?
...

我尋日搭車係譲比婆婆坐,之后起身企係落車門個邊,但後面既人又会讓坐比我。可能见到連大肚都讓坐比婆婆,後坐既人见到会唔好意思

大宅

ymyyy 發表於 16-12-10 04:15
回覆 Cheng_bb 的帖子

婆婆,成個懷孕期俾人讓座都冇5次。

睇嚟大家都好少有人讓座比你地
我好少少,係冇人讓座嘅次數一隻手數得晒,但係我發現通常會讓座嘅都係女人

珍珠宮

我都會讓比婆婆坐,如果自己身體無唔舒服,支撐力又ok,可以平衡到,我寧願自己企住。

大宅

其實想讓咪讓,想坐咪繼續坐囉,點解要諗咁多?如果覺得自己有能力讓座比人又點解要去計較點解其他人唔讓座先呢?最唔明好似好多人鍾意將個肚隊去人哋面前到底係咩心態,諗到個畫面都覺得幾無禮貌....想人讓座就大方啲開聲問,覺得坐唔坐都無所謂嘅又何必心裡面咀咒人哋呢?

我自己都30幾週,好多時上巴士見到車廂比較多人都根本唔想行入去搵位坐,寧願搵個扶得穩又企得穩嘅位自己護住個肚。我反而怕坐低咗反而人哋唔覺你大肚,遇著啲心急嘅人出入唔小心撞到自己就想避都無得避....我曾經見過有個阿伯比坐裡面嘅心急男夾住喺座位嘅扶手,諗返個畫面都覺得恐怖

翡翠宮

睇自己身體狀態咯,如果企到我一般都會讓

大宅

想生BB熱投

回覆樓主:

平常心囉,我個陣36週去搭西鐵都成日要企,個心諗住有人讓就已經係Bouns 喇,唔讓我我又冇野,係要小心啲怕撞到啫,讓坐比我既有男也有女,亦試過放工時間,有個男人見到我個肚咁大,會出聲叫坐係度煲劇既女仔起身讓坐。
如果我唔太舒服個日,我會選擇坐的士,唔同人迫

大宅

回覆樓主:

22週,今日讓左比呀po坐

洋房

我剛有這經歷。巴士上有一個關愛座位。我23wk.我先上車,結果坐其中一個關愛座的婆婆,好大聲向住我後面的女士講,這裡有個位,快些坐。女士是手抱3歲大的小朋友。
後來我發現車尾還有最後一個位,正當想坐時,企我後面個阿嬋也想坐,於是我摸摸肚,同佢講我需要坐。佢答咁你坐啦。但當時巴士轉彎中,我打算直路時行入去時,阿嬋就經過我話佢坐,我再同佢講我需要坐,講左三次。
結果,我就冇得坐,在巴士企了半個小時,有人下車才有得坐。
我那一刻想過,比我坐還是比那手抱小孩的女士坐?
我厚住面皮同人講四次我需要坐,結果,冇人讓,甚少粗暴越過你盡快坐

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果無頭暈唔舒服會比阿婆坐 我試過上胎企巴士企企下覺得好焗又頭暈…諗住死頂埋幾個站就落車點知突然眼前一黑…好彩企我隔離個阿姐身手敏捷扶一扶我…跟住有個阿叔即時起身比個位我坐…其實香港地仲有好多有心人
凡是發生過的都存在,凡是存在過的都有價值。

大宅

wytailohy 發表於 16-12-12 08:16
我剛有這經歷。巴士上有一個關愛座位。我23wk.我先上車,結果坐其中一個關愛座的婆婆,好大聲向住我後面的 ...

咁我會比有抱住小朋友嘅坐,但係嗰個呀嬋冇人出聲幫你咁衰嘅
我有次喺巴士,有人讓座比我,嗰個人原本坐窗口位,坐路口位嗰個人只係打橫坐咁比我行入去,我個肚頂住根本入唔到去都有人出聲幫口

大宅

我會睇自己情況,頂唔順就坐係位,頂到就讓囉,有咩事關係到bb,唔會死頂。

子爵府

我會讓比婆婆,我而家中期舒服啲企得穩,如果係初期容易唔舒服既可能會開口叫人讓座比我

首頁

尾頁

跳至