自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想囝囝去新加坡讀書並不是想他逃避香港讀書的辛苦,而且他現時成績都可以。只不過我們一家真的很喜歡新加坡。
至於甚麼英文口音呀⋯⋯其實到到都有呢D問題吧!我自己覺得問題不大。

伯爵府

回覆 sillything 的帖子

我係真心想幫佢, 去外國讀書, 錢就係最大問題, 佢用乜野身份去讀又係一個問題, 我以前係留學生, 唔問多D點幫佢, 我見佢好似一句"同仔仔鍾意個度 "就算, 好心都要比人話

伯爵府

回覆 kit-kwok 的帖子

比得起就未必會係度問, 去外國讀書, 如果用外國人身份, 人地國家係需要你提供戶口有一定銀碼先得, 問清楚佢都係想幫佢

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

sf013hk 發表於 17-1-12 06:59
我有個印象,星加玻大學年年都會係香港登報招生,有埋獎學金添。不過就會要求好高。你可以查查星加玻大學個 ...

應該係中學都有架,要去領事館問,我幾廿年前問過

我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

KAKAMAMAKAKA 發表於 17-1-12 11:47
回覆 sillything 的帖子

我係真心想幫佢, 去外國讀書, 錢就係最大問題, 佢用乜野身份去讀又係一個問題, 我 ...
其實我都覺得你咁講冇問題,不過呢度個個對錢好敏感,JM你放心啦,BK個個家庭月入十皮,做文員都3萬起,錢銀你唔洗同佢地擔心喎

大宅

ericbobo 發表於 17-1-12 11:37
明白,謝謝。

我fd就係中四定中五被recruit過去,係新加坡讀埋中學last果幾年,再入NUS,全程新加坡政府俾full scholarship,包埋生活費,不過就要你大學畢業之後一定要留新加坡服務at least唔記得三年定五年先走得。

大宅

ayakaya 發表於 17-1-12 11:59
我fd就係中四定中五被recruit過去,係新加坡讀埋中學last果幾年,再入NUS,全程新加坡政府俾full scholars ...

Ok,thanks

大宅

sillything 發表於 17-1-12 11:50
應該係中學都有架,要去領事館問,我幾廿年前問過

Ok,thanks

侯爵府

引用:Quote:ericbobo+發表於+17-1-12+11:37+明白

原帖由 ayakaya 於 17-01-12 發表
我fd就係中四定中五被recruit過去,係新加坡讀埋中學last果幾年,再入NUS,全程新加坡政府俾full scholars ...
請問你朋友係咪成績超勁?

公爵府

1997112 發表於 17-1-12 00:29
新加坡人成日吹噓自己英文幾勁幾勁,所謂英文做母語,其實佢地唔知自己講起英文來簡直五音不全,唔知仲以為 ...

都唔係架,讀過書果啲都識講formal english...只係日常用語比較casual. 新加坡民族多元化,馬拉英文福建廣東話匯集一身,你聽唔明好正常。但教學見工present呢啲場合,佢地會講正式英文。

大宅

ericbobo 發表於 17-1-11 20:37
兒子現在中二好想攪他去新加坡讀書,唔知要有咩條件及資產?

好似投資做生意可以向果邊免費讀書,幾年前聽過人咁講。

子爵府

想問下...新加坡係咪用簡體字架?

男爵府

艾菲BB 發表於 17-1-13 01:56
想問下...新加坡係咪用簡體字架?

禁止訪問

男爵府

rean_chau 發表於 17-1-12 19:20
都唔係架,讀過書果啲都識講formal english...只係日常用語比較casual. 新加坡民族多元化,馬拉英文福建廣 ...

但星加坡D英文accent好怪,我唔會想自己小朋友講英文講成咁

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

點解唔直接自己上學校網站理解

珍珠宮

1997112 發表於 17-1-12 00:29
新加坡人成日吹噓自己英文幾勁幾勁,所謂英文做母語,其實佢地唔知自己講起英文來簡直五音不全,唔知仲以為 ...

佢哋大部份人講英文啲口音又真係幾有趣~

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:我都覺得新加坡出不少精英。辛吾辛苦就不知

原帖由 island811 於 17-01-11 發表
我都覺得新加坡出不少精英。辛吾辛苦就不知道啊...
吾辛苦,點有精英 ?

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

HoshiSora 發表於 17-1-13 13:22
佢哋大部份人講英文啲口音又真係幾有趣~

口音有趣都算,仲要以為自己好巴閉係國際尖子先難頂

講真佢地D所謂English,一味多花巧、華而不實,邊有正宗外國人嘅英文咁precise and concise,真係得佢地自己先睇得明

男爵府

回覆 ericbobo 的帖子

中學都有架!! 不過佢好似要先睇成績再決定比晤比form你填...想當年我同我堂細佬一齊考, 不過佢考到我考唔到law

首頁

尾頁

跳至