婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

可否搬返外家先坐完月再慢慢處理,你99又唔係好聽人講,佢嘅意見你唔一定跟到足,反正又唔係靠你99,有事唔想直接拒絕咪話會同c6相量先,再自己打算

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Samoyed.nana 發表於 17-10-24 12:10
本身會體諒佢自己一人 但講我父母 就唔好意思啦 我一定會決定住返自己單位 好心啦 姐姐係helper 唔係奴隸呀 ...

冇錯,話我父母冇得原諒
總有離別的時候

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆樓主:

講真,呢個局冇得拆,你奶奶得番你老公一個仔,難聽啲呢世都會跟住佢,咁即係永遠與你同在。一係你就斬腳趾避沙蟲,同個囡帶埋工人搬返去外家住,等你自己層樓租約滿咪搬返去。你奶奶總係要欺負你,你又唔敢反抗,大佬,你又唔係食佢更加唔係住佢,你係咪應該拎番啲尊嚴出嚟呢?你又唔比你老公幫你出頭,咪攪到你奶奶更加得戚?要改變現狀,首先要改變你自己,你以為退一步真係會海闊天空?只會比對方步步進迫,面係人哋比,假係佢自己掉,你唔好好起番個勢,你個囡將來點?
主 賜 平 安

大宅

mann0326 發表於 17-10-24 08:16
拍拖幾年,一直都覺得c6呀媽正正常常,係咩都鍾意吹虛,但感覺都相處到. 所以一直都冇諗過要分開住.. 點知 ...

坐月一定要在自己娘家!生完頭一兩個月,情緒比產前更波動。

我在娘家坐月都因為情緒問題,同自己阿媽吵過幾次、喊過幾次。如果同人地阿媽,我一定日日發癇。

珍珠宮

回覆樓主:

未識你之前,你老公同99住邊?

水晶宮

回覆樓主

所以嫁一個仔真係要想清楚,好大壓力

大宅

回覆樓主:

所以我坐月返媽咪到最舒服,又唔使媽咪行嚟行去,又可以舒服有覺訓。

男爵府

回覆樓主

直接同老公講哂宜家嘅問題,話同99一齊住唔到落去,睇老公咩反應,如果佢係要痴住阿媽,我係你會搵埋工人返娘家先,叫老公黎娘家過下夜,生完坐完月,個人冷靜左再諗。

大宅

回覆樓主:

樓主心地善良。
樓主有層樓,租約滿搬過去。何必苦了自己,因為你有得簡。
致於你99,咪由你老公處理,或者系你屋企附近租個細單位佢。
人生衝衝幾十年,何必苦自己。

男爵府

回覆樓主

送你一句:人善被人欺,人總愛欺善怕惡!你越係就佢越係唔出聲,將來你更慘,到時你99越嚟越老,你又忍唔到谷爆,你老公一句:你以前都忍到,果個我媽嚟,佢得返我一個仔,咁你想我點?!你到時又可以點?

複式洋房

回覆樓主

身同感受,同我99一樣咁衰!

大宅

回覆樓主

認真講,而家都咁多不和,坐月兼bb出左世一定重多,如果以佢咁中意吹噓,一定會爭住湊bb, 話你吾夠奶又盛,要b吾要那,如果bb有咩吾舒服又入你奶數,你要有心理準備,吾好同佢正面鬥,坐月先照顧好自己心情。叫媽媽上來咪即係落佢面,媽媽走後一定俾面色你睇。如可以,一定要先搬返娘避下,怕你有產後抑鬱。

**薑飯吾可以亂食,蛋魚都係,會增生順產傷口,12朝後先好食,佢俾你食d野查清楚先好食落肚,食死人吾係佢個肚

我吾同99住都俾佢激到產後抑鬱,何況你同住.....有咩事一定要c6同佢講清楚撐你

不過佢叫你開刀生就係為左有孫抱,呢個理由真係好過分囉。

大宅

叫佢申請公屋啦, 住你間屋仲咁對你

伯爵府

其實我唔知你做乜咁忍讓距囉!
層樓係你地俾租既,工人姐姐係你地請距,你又唔係要靠距d乜,做乜唔俾你老公爆距呢?你老公係距個仔,爆到距開花都唔會記仇。距再係咁,你就親自爆距,反正要搬嗰個唔會係你。你老公點安置距你唔需要過問。

我係你預先會同老公講聲,話我既忍耐已經到頂,你唔好好同你阿媽傾好,到時我爆距你唔好怪我!

同埋我話俾你聽,大肚已經咁,到時候你返工你奶奶指手畫腳點湊bb,用埋曬d鄉下都知錯既方法,你仲頭痕!

子爵府

2018復活節勳章

mann0326 發表於 17-10-24 09:31
唔係!佢會幫我!但一黎就會好惡咁鬧佢呀媽. 我仲尷尬

有咩甘尷尬,你老公爆得啱

侯爵府

回覆樓主:

上面jm就得對,由得老公爆返佢阿媽,甚至其他jm講用電話錄音,不用過份做善良的新抱。

就算為左老公要遷就99,都要就得‘‘’’值得‘‘’’,妳老公知識你為左愛佢先忍讓99,要個男人知道佢欠妳情義。
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

複式洋房

mann0326 發表於 17-10-24 08:22
續:
到最近請左工人姐姐. 我都開始放產假喇,工人姐姐第一日黎到,佢就叉住腰手指指咁同人講屋企有咩規矩 ...

複式洋房

回覆 mann0326 的帖子

我以前跟樓主一樣, 想大家同住一起, 關係唔好搞得咁差, 你識咁諗, 但人地唔係咁諗,
你要為自己著想下
因為真係有排受

大宅

D 6299係錦
覺得自己買d野最好
我買襯d野彈3彈4

子爵府

回覆樓主

老公都幫你,唔洗忍佢,吋返佢,佢見你唔出聲以為好蝦,變本加厲!

例如話佢煲野比你,咪答佢係先算,到時先算。洗咩答佢呀媽會煲,總之當佢無到!

不過生完情緒可能更崩潰,我就會收返2房自住。

首頁

尾頁

跳至