跳至

首頁

尾頁

子爵府

cecilau 發表於 18-3-2 05:17
加拿大讀書比香港輕鬆,更開心,更有學習興趣。

我仔係香港傳統學校讀完小五,來加拿大一星期已經話不要 ...

返得咁開心真係好,請問讀緊邊間學校?我初步都想比我兩個小朋友到加拿大讀書,現開始做下功課

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

我個女上年10 月返黎多倫多,呢邊4 歳返jk . 5 歳返sk . 我個女岩岩讀jk. 呢度返學真係好輕鬆,玩下、同埋學群體。完全無壓力無功課。同香港真係差好遠

子爵府

binbin仔 發表於 18-4-25 00:26
返得咁開心真係好,請問讀緊邊間學校?我初步都想比我兩個小朋友到加拿大讀書,現開始做下功課
...

你想去canada 邊度? canada 好大呀

複式洋房

leokmcheung 發表於 18-3-1 11:55
There are free nusery schools but just 2 to 3 days a week and 2 to 3 hours each time. I'm sure you ...
free nusery schools but just 2 to 3 days a week and 2 to 3 hours each time.

請問係溫哥華邊度有得免費讀幼稚園?
pre-school唔係要比錢?
5歲就讀kindergarten....咁5歲之前就讀pre school?

別墅

lowblood 發表於 18-4-25 12:12
free nusery schools but just 2 to 3 days a week and 2 to 3 hours each time.

請問係溫哥華邊度有得免 ...

sorry, I'm not familiar with Vancouver.

大宅

回覆樓主

請問各位,我明年和兩個女過溫哥華讀書,聽說Richmond太多華人,大家可否介紹一下住邊區或附近好d,長輩驚環境唔係甘好,如價格岩,想買屋,所以想環境對小朋友好d

洋房

好唔好看你點睇,呢邊少壓力,真係少,我個仔剛考一個類似TSA嘅東西,老師叫他們唔好讀書,你自己話有無壓力,但少壓力係好定唔好,家長自己定,我個人認為好嘅,因為小朋友可以自由發展,香港因為生活壓力大,大家都係向錢看,選擇都會少,最終可能做些自己唔喜歡但好有錢途嘅嘢,呢邊注重個人發展多點,唔係好睇成績,考咩分都係會升學,升邊間就睇你住邊而定。

大宅

chole16 發表於 18-3-1 14:05
我啲仔讀public school, 所以只比到public school 資料你。

呢邊5歲先正式返kindergarten, kindergarten ...

請問你住哪區?我女4歲,是否同香港一樣,要今年報左名,明年讀?打算住列治文,Thx

男爵府

白·富·美 發表於 18-7-26 16:10
請問你住哪區?我女4歲,是否同香港一樣,要今年報左名,明年讀?打算住列治文,Thx
...

我住Burnaby.
如果你女係2013年出世, 今年9月就會入讀Kingergarten. 你話明年讀意思係幾時返嚟讀?

複式洋房

chole16 發表於 18-7-26 23:13
我住Burnaby.
如果你女係2013年出世, 今年9月就會入讀Kingergarten. 你話明年讀意思係幾時返嚟讀?
...

請問你住burnaby邊區, 有邊間比較好嘅elementary呢?我女出年過來讀G2

男爵府

glorialee923 發表於 18-7-30 18:37
請問你住burnaby邊區, 有邊間比較好嘅elementary呢?我女出年過來讀G2

我住East Burnaby. 我真係無乜研究邊間小學比較好,因為我住呢區好耐,唔係因為學校好唔好先搬過嚟。

複式洋房

chole16 發表於 18-7-26 23:13
我住Burnaby.
...

Sk 要收費嗎?是否每區都有?上課時間同小學一樣嗎?謝謝妳!

男爵府

gitgitmom 發表於 18-9-12 23:36
Sk 要收費嗎?是否每區都有?上課時間同小學一樣嗎?謝謝妳!

Sorry, 你指嘅SK係咪Kindergarten?

洋房

回覆 cecilau 的帖子

請問你指的是public 定private school 呢?還是兩類學校都分別不大呢?謝謝!

子爵府

gorettichan 發表於 19-5-8 15:42

請問你指的是public 定private school 呢?還是兩類學校都分別不大呢?謝謝! ...

我仔仔讀public school. 我唔清楚私校

洋房

想問吓當初你點解選擇public school?有D留言話擔心public school 人人都讀得,素質參差。(我都為小孩讀書問題考慮移民及選校)。

子爵府

gorettichan 發表於 19-5-9 09:52

想問吓當初你點解選擇public school?有D留言話擔心public school 人人都讀得,素質 ...

甘當然要搵好質素的public school。
我識朋友到high school 都要讀返public school 因為設施好過private school.

男爵府

cecilau 發表於 19-5-10 02:47
甘當然要搵好質素的public school。
我識朋友到high school 都要讀返public school 因為設施好過private s ...

請問點樣可以知道邊間係好質素嘅public school呀?睇ranking嗎?

子爵府

tracy_lui 發表於 19-5-10 17:53
請問點樣可以知道邊間係好質素嘅public school呀?睇ranking嗎?

睇ranking 和識下當地的媽咪打聽一下

大宅

You can go https://www.fraserinstitute.org/school-performance to see the ranking as your reference.

首頁

尾頁

跳至