自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Googlehehe 發表於 18-3-4 17:06
我長期都有一個迷思
D人成日話做生意唔好搵朋友夾
實會反面收場

搵朋友/親人原意係可靠,兼已互相了解,知道大家意願一致先合作。當然之後要識分「公私」,工作上就關係同事。
重點唔係朋友定親人,係大家工作、合作態度。
我已第二次同朋友一齊做野,兩次都因工作而比之前關係更好,但重點不外乎錢銀問題真係必須清晰,要互相專重對方意見,做到以上兩項,我真心唔覺咁易反面。只係太多人持熟賣熟,冇分清清朋友/同事關係。

珍珠宮

王國教室勳章

nanananana 發表於 18-3-4 17:14
一般交情的!
老友不要夾!但交情一般乜都可以講清楚

對。

我剛剛返香港時,去左舊同學公司做part time。原來間公司佢同佢外國大學個好朋友同另一個仲响外國的朋友夾。
睇住佢地由出生入死到反面,我覺得大家都太感情用事。

之後佢同一個生意上識的普通朋友夾,佢地宜家做得好好。

大宅

樓主一定資金唔夠所以要搵人夾。是搵人,一定要理念要一樣。數目要好清楚。大家要好信任,大家不要太計較才好

翡翠宮

回覆樓主:

睇性格,如果你同對方都好計較,咩人都夾唔到,就算夾另一半,但如果兩個都做到萬事有商量,又可以做決定時有共識,就咩人都冇問題,我自己就係咁。

水晶宮

yurijm 發表於 18-3-4 17:24
最好唔好同人夾
如果生意性質只係普通零售、唔使專業知識,夾來無謂

中醫師應該可以,只是大家拿一筆數做daily operation,病人一般都是跟醫生,不會搶客,除非大家都是初出茅廬就難講。麵包師傅一間舖只有1個,除非大集團。

水晶宮

BOBO128 發表於 18-3-5 00:56
回覆 Googlehehe 的帖子

所以就算親兄弟, 都不要夾份做生意

對!夾份投資都不要。

水晶宮

fupigpig 發表於 18-3-5 01:40
搵朋友/親人原意係可靠,兼已互相了解,知道大家意願一致先合作。當然之後要識分「公私」,工作上就關係同 ...

你做到,有時對家做唔到,就是問題,最後不歡而散。

子爵府

回覆樓主

就算係親人都可以食你夾棍,何況朋友呢。
就算唔厄你,但我都好憎要同人交代,例如蝕錢佢地會埋怨你。自己搞就唔駛咁煩啦

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

見甘耐,夾份做生意能成功又長期的,祗有一種情況......

就是各拍擋有不同的專長,而对方是沒人,如一個搞技術/管理,另一個懂市場識做生意,即一個主內,一個主外,两個都要依賴对方專長,合作便能長久了~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

大力大力 發表於 18-3-5 09:20

就是各拍擋有不同的專長,而对方是沒人,如一個搞 ...

喱個情況都有鬧交危機,特別開始做大左,有技術嘅想要求keep 住quality, 但做marketing 就想開多啲分店,最終有機會不歡而散

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

juv10hk 發表於 18-3-5 01:25
其實睇下點夾
有d生意人的network活動會識到partner
有時「夾」唔一定50/50, 例如我以前老闆識左個人,shar ...
by project咁合作係最好我身邊D朋友只係夾租STUDIO都可以反面收場

子爵府

回覆樓主:

試過做補習社,每人一個科目,大家唔會搶學生,租金share,練習試各有自己專項,大家做得好好

珍珠宮

回覆樓主:

自己做

大宅

大力大力 發表於 18-3-5 09:20

就是各拍擋有不同的專長,而对方是沒人,如一個搞 ...

都唔一定架
曾經同另一個人合作過 大家有同樣技能都有自己既客路
但公司營運上 佢主外我主內
因為佢唔識文書行政法律野
到最後出黎結果 我係比人以為係打工/助手跟班
因為公司行政上既野佢唔識
但佢好熱心去social marketing
最後公司已經上哂軌道 運作順利
佢就搵原因搶哂我D野再拆開
而合作開既供應商/行家/客都淨係知佢 唔知我既存在

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我長期都有一個迷思
實會反面收場

只可以係同行

男爵府

Pooh529 發表於 18-3-5 09:38
試過做補習社,每人一個科目,大家唔會搶學生,租金share,練習試各有自己專項,大家做得好好
...

後來生意點呀?想知,搵人夾緊補習社中。

子爵府

bleeblee 發表於 18-3-5 09:56
後來生意點呀?想知,搵人夾緊補習社中。

我自己生第二個b就無做喇,依家補習社仲做緊,partner再搵其他人填補我個位,我走後都有唔愉快事情發生,其實都要睇返partner之間夾唔夾嘅,都有麻麻煩煩嘅老師

珍珠宮

我長期都有一個迷思
實會反面收場

美容,美甲,醫館,按摩,自己工,只夾租金都ok.

侯爵府

環保接龍勳章

樓主你呢個問題, 我都係有咁既疑惑,
但眼見真係PARTNER多數交惡收場.
因為大家唔係對方肚入面條虫,
各有各既算盤.

老闆同舊同學夾,
橋 / 人脈 / 關係網係我老闆出,
運行初期好似都可行喎,
老闆諗住7/3,
但佢朋友係諗住以力代$,
即係你出錢, 我出力. 但佢又要出糧喎.
無諗住俾錢投資.
無耐...朋友就揾另一個投資者做.

水晶宮

回覆樓主:

自己做最好

首頁

尾頁

跳至