家庭理財

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

Daeng 發表於 18-4-24 18:45
高賣低買只係運氣,樓市股市專收呢D估市叻人,市場會教訓佢哋!慳返啖氣啦。
...

冇錯 大家都唔知道邊個係高位,正如屍永清,曾淵倉都話2017年樓市必爆, 結果真係爆,但係係爆升, 我地只可順勢而行, 而今時今日 相信沒有一個(真)香港人會說樓市是合理吧

利申: 手持已供完的香港物業

男爵府

baby668 發表於 18-4-25 11:53
冇錯 大家都唔知道邊個係高位,正如屍永清,曾淵倉都話2017年樓市必爆, 結果真係爆,但係係爆升, 我地只 ...

合唔合理你要問下中、美、日、歐各國呢十年點解印咗咁多錢紙。

子爵府

Daeng 發表於 18-4-25 11:59
合唔合理你要問下中、美、日、歐各國呢十年點解印咗咁多錢紙。

除咗印銀紙呢個重要因素之外, 都要有人不斷接貨個市先至唔會爆, 大家認為有幾多(真) 香港人 有能力用 一千萬購入 五六百呎的單位呢??

有能力用一千萬買樓的(真) 香港人,又有幾多人願意接受用一千萬 買低於1000呎的單位??

男爵府

baby668 發表於 18-4-25 12:06

除咗印銀紙呢個重要因素之外, 都要有人不斷接貨個市先至唔 ...

除咗香港外,全世界有邊個大城市唔係升爆?唔好計北上廣深,温哥華、悉尼、三藩市、倫敦一樣升到年青人上唔到車,連有租管嘅德國慕尼黑新樓一樣升幾成!

子爵府

Daeng 發表於 18-4-25 12:27
除咗香港外,全世界有邊個大城市唔係升爆?唔好計北上廣深,温哥華、悉尼、三藩市、倫敦一樣升到年青人上 ...

唔係喎,依家香港人都一窩蜂買啲唔大升嘅日本樓,泰國樓

就算英國樓, 一樣好多香港人買到爛尾

而且以人均收入 和樓價相比, 估計香港應該都算係收入和樓價比例最誇張的國家

即係人均收入低,但樓價超級高

** 唔好同我講香港人工資個個都三五六七萬一個月, 今時今日香港低於2萬收入的人仍然多到可以填海**

複式洋房

回覆樓主

自主唔好賣

男爵府

baby668 發表於 18-4-25 12:34
唔係喎,依家香港人都一窩蜂買啲唔大升嘅日本樓,泰國樓

就算英國樓, 一樣好多香港人買到爛尾

唔使講人工,97年香港銀行存款二萬幾億,借貸4萬億,當時銀行借凸,今時今日銀行存款十二萬億,借貸8萬幾億,你就明白香港人多咗幾多錢,二萬幾蚊人工嗰D買唔到樓,但同時亦有人有錢買幾間。

侯爵府

2024年龍年勳章

baby668 發表於 18-4-24 10:47

當未補地價嘅居屋都賣到800萬, 大家認為這個樓市還是理性 ...

你呢句都係廢話
另外千祈唔好信話現時賣咗樓,會買唔番呢啲廢話

5年後一定低, 如果甘個個而家賣樓, 5年後買啦
樓價可升可跌, 無人知
5年後可能又1倍呢

珍珠宮

畀面勳章

冇錯 大家都唔知道邊個係高位,正如屍永清,曾淵倉都話2017年樓市必爆, 結果真係爆,但係係爆升, 我地只 ...
但而+真金白金白銀買樓的人好似比以前多好多.

男爵府

starrymama 發表於 18-4-25 14:02

因為宜家做按揭難,又要過壓測又借得少,銀行無生意做都叫苦連天,只怪金管局辣招太勁,買二手樓要預4-5成首期

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

禁止訪問

子爵府

hahaha1231 發表於 18-4-25 12:56
你呢句都係廢話
另外千祈唔好信話現時賣咗樓,會買唔番呢啲廢話

明白好多專業人士要努力唱好樓市,如果唔係 點交數呀。。。。。

子爵府

Daeng 發表於 18-4-25 12:40
唔使講人工,97年香港銀行存款二萬幾億,借貸4萬億,當時銀行借凸,今時今日銀行存款十二萬億,借貸8萬幾 ...

如果咁樣推算嘅話, 現在香港嘅社會就係富者愈富,貧者愈貧, 二萬蚊以下就係被標籤為無能力嘅低收入人士, 就唔應該買樓,唔應該有夢想係咪????

子爵府

starrymama 發表於 18-4-25 14:02

但係好多家庭系全家總動員供樓又點計呢

有冇發覺香港樓市越嚟越似 當年嘅日本

子爵府

chinahk30 發表於 18-4-25 14:33
只係沉醉於歷史O既人係唔會有出頭o既一日的

對於未經歷過1997年金融風暴,2003年沙士,2009年頭低潮嘅人 當然會發白日夢, 認為買樓係不死的傳說

伯爵府

2018復活節勳章

. 五年後跌?咁你 都會好快賣埋手上持有的物業對嗎?

子爵府

Daeng 發表於 18-4-25 14:27
因為宜家做按揭難,又要過壓測又借得少,銀行無生意做都叫苦連天,只怪金管局辣招太勁,買二手樓要預4-5成 ...

我眼見身邊有同事 為咗仔女要將自己畢生嘅積蓄都攞曬出嚟,仲要周圍問人借錢,就係為咗籌集首期幫子女上車, 情況完完全全同日本 90年代開始一模一樣 買樓要三代人先至供得完

結果今時今日日本人自己都唔再買樓

伯爵府

2018復活節勳章

baby668 發表於 18-4-25 15:05
對於未經歷過1997年金融風暴,2003年沙士,2009年頭低潮嘅人 當然會發白日夢, 認為買樓係不死的傳說
...
. 呢度大把人經歷過 以上所有階段包括本人, 記得 每個月十幾厘息真金白銀去供層樓 的滋味, 但係尼一刻本人依然覺得買樓係正確喎。

子爵府

jpwy 發表於 18-4-25 15:18
. 呢度大把人經歷過 以上所有階段包括本人, 記得 每個月十幾厘息真金白銀去供層樓 的滋味, 但係尼一刻本 ...

買樓絕對絕對絕對絕對係正確, 但真係真係真係真係非常要睇時機, 呢一刻 嚴重堅尼地高位,叫人買樓等於叫人去死

相反如果在2009年樓市低潮, 叫人買樓就真係功德無量

首頁
12345...7

尾頁

跳至