自由講場

跳至

首頁

尾頁

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

無偏心,我一仔一女,年齡相差唔遠,又好好彩兩個都唔係曳果種,無話邊個特別難搞激心,亦都無邊個口甜D。

別墅

aiko比比 發表於 18-5-23 09:32
想問下有兩個小朋友以上嘅媽媽,有冇係對一個偏心啲呢?我自己有一個6歲嘅女,有時都會諗生第二個好 ...

我老公明顯偏心個女

男爵府

回覆樓主

真心冇,兩個都一樣
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

侯爵府

回覆樓主

我無偏心,大女細仔我一樣錫,不會要大讓細,教他們要分享,互相幫助同尊重。

2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

大宅

笑得好勳章

我都覺得實有

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

雖然我想做到唔偏心,但很難只可盡量做唔偏心,因每個小朋友的性格都唔同,很難一視同仁

禁止訪問

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我心入面兩個都錫,一樣咁關心佢哋,佢哋病左我一樣咁緊張。但大女令到人好激心,細女暫時好乖巧,所以我對大女好嚴厲,對細女溫柔啲,唔知係咪叫偏心!

用戶要求終止服務

牛年勳章

回覆樓主

一定有,如果自己有兄弟姐妹都一定感受到,即使父母口講幾公平都好!如果做得太出面,家庭好難有和諧!
未經許可,請勿轉載

公爵府

回覆樓主:

兩個仔差5年,我冇偏心因兩個各有抵錫&抵鬧的事,即各有優點缺點。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

珍珠宮

回覆樓主:

我4個小朋友咁咪要成日偏心,我唔會偏邊一個,岩就讚錯就罰,一視同仁,一齊錯一齊罰,如果講比較呵護就係最細果個因為先得幾個月大,佢未識自理未識好多野,但係當佢大左我都係一樣咁對佢

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

Honey 發表於 18-5-23 11:49
兩個仔差5年,我冇偏心因兩個各有抵錫&抵鬧的事,即各有優點缺點。

same same
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

侯爵府

回覆樓主

我覺得唔多唔少都一定會偏心,就算係49同51嘅分別,好難做到5050,細個就係因為阿媽偏心,感覺好難受,所以我唔會想我阿囡有同樣感覺,我只會生一個,就算有1%偏心都唔想
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主

我成日見d人偏心個細佬,細佬要乜,個媽都鬧家姐唔讓佢,縱到個細佬大哂惡哂
我暫時陀緊一個我唔敢講,但如果我有多個仔,我一定唔比自己縱佢,同埋我不嬲鐘意女的
大事化小, 小事化毛.........

男爵府

2018復活節勳章

我亞媽個朋友

有3個女 中間個女無人鍚

珍珠宮

回覆樓主:

偏心都唔好極端,表面做出來一定要平衡,唔好一個想食咩就買,另一個就求其買

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

shun282 發表於 18-5-23 10:05
我冇偏心,兩個女一個高中,一個初中,好好感情,出街會拖手,撘膊頭

禁止訪問

寶石宮

2023年兔年勳章

aiko比比 發表於 18-5-23 09:32
想問下有兩個小朋友以上嘅媽媽,有冇係對一個偏心啲呢?我自己有一個6歲嘅女,有時都會諗生第二個好 ...

十隻手指有長短

男爵府

我就唔會喇

首頁

尾頁

跳至